Pěstounská péče na přechodnou dobu a těhotenství. Má pěstounka nárok na mateřskou?

10. zář 2021

Zdravím,
Uvažovali jsme s manželem o pěstounské péči na přechodnou dobu (dočasná) a zajímalo by mě, jestli někdo z vás ví jak to je v případě otěhotnění v průběhu tohoto "zaměstnání". Má pěstounka nárok na mateřskou? Pokud bude mít zrovna u sebe dítě, jak se postupuje?
Díky

marimanta
10. zář 2021

Pokud plánujete miminko, jdete raději do dlouhodobé. Protože s malým dítětem je PPPD neslučitelná.
Jinak protože z odměny odvádíte daně i pojištění, máte nárok na mateřskou, ovšem za předpokladu, že přerušíte a nebudete pobírat odměnu.
Jak by to bylo v praxi těžko říct, ale pokud byste zrovna nebyla ten případ, kdy je dítě v prechodce rok, tak by vam asi s postupujícím těhotenstvím už dítě nesverili.

marimanta
10. zář 2021

Navíc tedy.... Máte děti? Protože do přechodky vás patrně jako bezdětné nedoporučí. Je víc než důležité mít naplněné rodičovské potřeby, jinak hrozí, že ublížit sobě i dětem.

autor
10. zář 2021

@marimanta
Děti zatím nemáme, již se nám pár let nedaří, proto jsme přemýšleli tímto způsobem. Šlo mi spíš o to, zda je to nějak řešitelné kdyby ta situace nastala.

marimanta
10. zář 2021

Chápu, ale narovinu - není to dobré řešení. Ty děti si s sebou nesou často strašné věci. A jako přechodná je budete třeba muset vrátit do bio rodiny, a budete vědět, že to není dobře, a nezmůžete s tím nic.
Já jsem dlouhodobá, starší dítě máme tři roky, jeho sourozence dva. A kdybych neměla svoje vlastní, to peklo, které zažíváme už tři roky, nevím jak bych zvládla. Zní to možná drsně, ale pěstoun (natož přechodný) to má dělat jako službu těm dětem, ne jako řešení své touhy po dětech.
Každopádně řešitelné to je, ale otázkou je, zda projdete posuzováním a přípravou. Nicméně držím palce, ať najdete správnou cestu.

merope
10. zář 2021

Určitě má smysl zkusit ty kurzy pro adopci / pěstouny a poté uvidíte dle situace. Vím, že je i dost dětí, které nejsou právně volné, ale neočekává se, že by se kdykoli vrátili k bio-rodině. Takže možná pokud místo adopce budete ochotní vzít dítě do pěstounské péče, bude to i fajn. Ale to už byste si měli ujasnit na tom kurzu a i tam by vám měli být schopní pomoci. A určitě je fajn s tím začít raději dříve než později.

petradt1986
10. zář 2021

Ahoj, prechodku vam nedoporuci, pokud uvazujete o diteti.
Dava se povětšinou lidem co uz deti maji. (A take se na to ty deti musi pripravit).

journals
10. zář 2021

Mozna bych doporucila si narovinu promluvit s nekym kdo prechodne pestounstvi dela a trosku si o tom neco zjistit. Ve vasem pripade nevhodne a nerealne

marimanta
11. zář 2021

Ještě mě napadla pro představu jedna věc. V roce 2018 jsme přebírali dítě bez kontaktů a bez zájmu bio rodiny. Teď mi tu leží předvolání k šestému soudu a od r. 2019 máme kontakty každých 14 dní.

autor
11. zář 2021

@journals
Právě že jsme se s pěstouny už bavili a víme že to obnáší i různé nepříliš příjemné věci a vím jak to zhruba chodí. Jediné co je u nás nevýhodou pro tohle je fakt, že vlastní děti ještě nemáme.

autor
11. zář 2021

@marimanta
Ano, o takových věcech víme. Máme kolem sebe pěstouny se kterýma jsme se dopodrobna bavili co to obnáší, jaké jsou nevýhody a podobně. Každopádně pokud je to možné, chceme do toho i přesto jít, ať už v blízké nebo delší budoucnosti (po případných dětech, pokud by se někdy povedlo).

Ještě mě napadlo, pokud se teď někdy zúčastníme tohoto "výběru" a neprošli bychom (kvůli tomu, že nemáme děti, ale chtěli bychom), jestli je možnost po letech zkusit celý proces výběru znovu.

marimanta
11. zář 2021

Můžete znovu. Můžete se i odvolat k MPSV proti rozhodnutí kraje.

zizkmi
11. zář 2021

Na kurzu vam doporuci, co je pro vas lepsi. Zazila jsem par, ktery si chtel dite osvojit a doporucili mu pestounskou peci a naopak. Taky si tam uvedomite vy jako par co chcete. Pro nas to bylo velike AHA. Nakonec mame 2 vlastni kluky, zadosti jsme pozastavili, ale stale uvazujeme o pestouske peci

merope
11. zář 2021

@zizkmi Přesně - já se takto právě bavila o adopci a že kvůli věku bych asi novorozence / kojence nedostala. A rovnou mi lidi říkali, že do pěstounské péče se děti dostávají mnohem snáz, protože všichni chtějí adopci bílého kojence a "černá batolata" do pěstounky jsou volná. Taky máme nakonec vlastní, ale přemítáme o druhém a pokud se nepodaří, pořád mi tam trošku ten červík hlodá - až by byl malý o trošku starší mu vzít mladšího sourozence klidně do pěstounky.

ele_nka
11. zář 2021

Brácha se švagrovou dělají přechodku. Doma mají dvě svoje děti. První dítě u nich bylo od novorozence do 16.měsíců (měli nějakou výjimku od soudu) a dát ho už po tak dlouhé době pryč bylo psychicky dost náročné. Upřímně si to nedovedu představit nemít doma už vlastní. Navíc u přechodných se počítá, že mají doma vybavení. Ze dne na den si můžeš jet pro novorozence, ale taky pro pětileté dítě. Takže je potřeba mít ten základ doma pro všechny věkové kategorie.

journals
11. zář 2021

@ele_nka myslím, že málokdo kdo má doma dítě si (ne)umí představit jak těžké je vzdát se dítěte po týdnech, měsících. Nevědět dny ani hodiny kdy přijde a kdy zase odejde. Tito lidé mají můj obrovský respekt.
Ještě jedna věc by tu taky měla zaznít. Ty zkušenosti jsou opravdu třeba. Je dobré si uvědomit jaké děti se do takové péče dostávají. Často to nejsou děti chtěné, vymazlené a zdravé. Jsou to děti nechtěné, třeba i s postižením, s abstinenčními příznaky (děti feťáků) a rodičovský start z nuly na sto v takovém případě vůbec není nic jednoduchého

merope
11. zář 2021

@ele_nka Tak on ale stačí opravdu úplný základ - zbytek se dá "nafasovat" ve skladu pro dočasné pěstouny. A k tomu základu stačí být v kontaktu s nějakými rodiči starších dětí. Já tam spíše vidím jiné problémy - přecejenom matka malého dítěte získává každý den praxi v mnoha věcech - přebalování, krmení, výživa... Když si představím, jak to u nás vypadalo, když jsem si přivezla domů našeho drobka (a to jsem se o něj už měsíc starala v porodnici), tak první den fakt šílený, malý ječel hlady a já připravovala mlíko snad půl hodiny (včetně takových zjištění, že nemám vyvařenou savičku, pak že nemám převařenou vodu, pak jsem zjistila, že nemám odměrku na tak malé množství...) Věci, které šly dělat současně - a hlavně jen jsme přijeli domů a ne až začal brečet hlady. A je toho kupa dalšího, co vlastně teď už umím, ale tenkrát? Nic. A stejně se starším - jak řešit hysterák uprostřed noci, co s batoletem, co ještě nemluví? A se školkáčkem určitě přijde kupa dalšího, co se budeme postupně společně učit. To jsou prostě léta non-stop praxe, co se nedá naučit na žádném kurzu. Tam naučí tak leda to, že každé dítě je jiné, ale základy už mám.

ele_nka
11. zář 2021

@merope tak já tím chtěla jen říct, že to chce mít doma autosedačku pro různé kategorie a tak, a že ne vždy dostane malé miminko, ale může dostat i třeba školkové dítě.
Píše, že jinak se s pěstouny bavila, takže předpokládám, že tohle už ví. Já osobně bych do toho před dětmi taky nešla. Ono dokud si člověk nezažije měsíc bez spánku protože zuby, se na to těžko připraví.

merope
11. zář 2021

@ele_nka Tak zrovna co se týče těch autosedaček, to se dá snadno sehnat "po známých" klidně nějaká univerzální. Pokud bych chtěla myslet na bezpečnost absolutně, tak trvanlivost plastů autosedaček se udává 6 let, takže stejně ty starší doma budou zhruba stejně bezpečné jako univerzálka.

ele_nka
11. zář 2021

@merope tak já jako bezdětná nikoho s 5 letým dítětem neznala, takže bych musela mít fakt pořízeno. Ale myslím, že už řešíš zbytečné detaily. 😉

merope
11. zář 2021

@ele_nka Tak u mě v okolí už všichni měli a já pořád dokola IVF.