Dobrý den maminky, mám dotaz...jelikož jsem se toho nikde nedočetla a nikdo z mých známých toto neví jistě, potřebovala bych vědět, jak to je s peněžitou pomocí v mateřství hned po mateřské. Plánujeme s přítelem 2. miminko a tak nevím, zda bych na tento příspěvek měla nárok, když bych do té doby, než mi skončí mateřská s našim 1. dítětem měla nárok. A nebo po jaké době bych na tento příspěvek měla nárok když bych po mateřské nastoupila zpět do práce a otěhotněla později? Snad mi některá z vás poradí 🙂 děkuji Klára
No asi si pletete pojmy trošku. Peněžítá pomoc v mateřství = PPM je dávka která se pobíra 28 týdnů, a mají na ni nárok zaměstnané ženy,nebo ženy v ochranné lhůtě.
Pak se pobírá RP.
Aha takže kdybych se třeba vrátila do práce, byla bych třeba už ve 4. měsíci těhotenství a šla na 4 měsíce pracovat tak bych na PPVM měla nárok? Chápu to správně? Jinak pracovní poměr stále trvá a mám smlouvu na dobu neurčitou
No,mate podle mě spíš na mysli to RP,pokud jsem to správně pochopila 😉. Není to složité,když se v tom zorientujete,ale chápu,že někdy je té teorie moc ☺️.
Peněžitou pomoc v mateřství,tedy PPM,tedy mateřskou,pobíráte 28 tydnu,jak už někdo psal. Nastoupit na ni můžete 6-8 tydnu před termínem a pak se tedy vyplácí do 20-22.tydne dítěte. Počítá se z platu (pokud jste byla zamestnana). Po mateřské nastupujete na RP,tedy rodičovský příspěvek,který si vyberete vyplácet do 2,3 nebo 4 let věku dítěte. Pokud hned z tohoto rodicaku nastoupite opět na mateřskou,bude se Vám nová mateřská počítat stejně jako ta předchozí 😊
@rebe A jake dalsi podminky a onezeni tam jsou prosim? to by me do budoucna zajimalo 🙂, mi kamaradka tvrdila, ze kdyz skoncim rodicak a pujdu znovu na materskou treba za tri mesice, tak ji zase dostanu, ale jak se pocita pak ten odpracovany rok? A z ceho by se vyplacela materska? z predchozich prijmu nebo z novych? Protoze mi stoupl prijem asi o 7tisic a to uz je velky rozdil 🙂
@kika266 Nárok na stejnou PPM po druhém porodu je pouze, pokud trvá pracovní poměr u stejného zaměstnavatele. Pokud zkrachoval nebo skončil pracovní poměr na dobu určitou, nárok není. Pokud je žena OSVČ, tak i pokud podnikání nepřerušila, nárok nemá a musí podmínky splnit znovu.
Pokud máš nárok na řetězení PPM, pak je jedno, jestli v mezičase pracuješ nebo ne, má to pouze vliv na výpočet. Pokud ti stoupl příjem, tak pro tebe bude výhodnější varianta, že se výše mateřské spočítá znovu z pojistného odvedeného zu posledních 12 měsíců, kdy jsi pojistné platila (tedy příjmy před první mateřskou plus ty současné, aby to dalo 12 měsíců).
@j.a.n.i Můžeš prosím uvést zdroj? Podle mých informací máš nárok na řetězení PPM pouze v případě, že porodíš do 4. narozenin dítěte. Pokud později, už musíš splnit podmínky znovu. např. https://www.penize.cz/materska-dovolena/319505-...
@j.a.n.i Asi si nerozumíme. Pokud před prvním dítětem měla nárok na PPM, tak do 4 let věku staršího dítěte může znovu pobírat PPM, aniž by musela znovu splnit podmínky. Pokud bude na druhou mateřskou nastupovat později než do 4 let věku dítěte, tak musí podmínky splnit znovu. Tedy i když jí trvá stále stejný pracovní poměr, tak pokud budou před nástupem na druhou mateřskou staršímu dítěti víc než 4 roky a žena v mezičase znovu neodpracovala dostatečný počet dní, tak na PPM mít nebude.
@j.a.n.i Pokud měla před prvním porodem nárok na PPM, tak logicky podmínky splnila. Pokud pracovní poměr trvá, nemusí je splnit znovu, tedy pracovat během rodičovské nebo po ní. Pokud nastoupí na druhou mateřskou do 4 let věku dítěte, dostane PPM automaticky znovu. Navíc rodičovská se počítá jako náhradní doba pro nemocenskou, takže pokud před prvním porodem podmínky nestihla splnit, ale pracovní poměr trvá, tak ten nárok vznikl, aniž by maminka pracovala.
Pokud maminka čeká druhé dítě, které se narodí později než do 4. narozenin prvního dítěte, tak nestačí, že trvá pracovní poměr, ale je potřeba získat dostatečný počet započtených dní. Když bude ale maminka mít třeba neplacené volno, tak se může stát, že je nezíská a na PPM nárok mít nebude. A to ani když pracovní poměr trvá.
@j.a.n.i Vzhledem k tomu, že mi během rodičovské vznikl nárok na PPM ze zaměstnaneckého poměru, z nějž jsem před prvním porodem nárok neměla kvůli krátké době pojištění, vím, že to není blbost, naprosto jistě, ale není problém přidat ani odkaz:
http://www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni/ucast...
Pokud jsi při prvním dítěti měla nárok a tento pracovní poměr trvá, případně jsi měla pracovní poměr, který trvá, i když jsi poprvé neměla nárok, tak dostaneš znovu mateřskou vypočtenou z předchozího příjmu. Pokud jsi OSVČ nebo ti pracovní poměr skončil, musíš podmínky splnit znovu. Pokud nastoupíš znovu do práce, tak do čtyř let věku dítěte platí, že další mateřská je tak, co je pro tebe výhodnější, buď znovu stejná jako poprvé, nebo vypočtená z nového příjmu.