Jsem osvč a bohužel nemám nárok na PPM, ale vím, že se to dá čerpat na otce, který je zaměstnán. Všude se ale dočítám, že on pak může pracovat dál ale na jinou smlouvu nebo v jiné firmě. Od několika lidí jsem ale slyšela, že stačí, aby šel na mateřskou na pár dní a pak zas může do své práce a bude mít jak mateřskou tak plat. Nemáte zkušenosti? Mateřskou vždy vyplácí stát? Dřív to bylo tak, že to vyplácela firma do určitého počtu zaměstnanců nebo ne?
@andrrriiik to nemáš pravdu, mateřská se dá vzít i přes otce (nejen čerpání rodičáku), ale je to asi docela složité.
ahoj..jsem tu nová,takže pokud jsem se netrefila tak se omlouvám...Potřebuju poradit.Dnes jsem si byla zařídit rodičák.Vzhledem k tomu,že jsem dostala výpověď ve ZD a po 14 dnech neschopenky nemám nárok na MD.Z tohoto důvodu jsem měla neschopenku až do konce šestindělí.To mi bylo ukončeno v pátek 27.Rodičák je psaný na manžela.Co je teď vlastně jako se mnou????jak je to s pojištěním?
stoprocentně to jde, jen to asi nedělají všichni, protože se k těm informacím asi úplně nedostanete. Mám na netu načteno kde co, ale mám tohle od 3 lidí z praxe, jen ale zprostředkovaně. Čekám na kontakt přímo na ně, ale myslela jsem, že tady s tím někdo bude mít zkušenosti.
@mysonek Aha,tak to je asi neco jineho,nez jsem myslela 😉
já bych nemohla měnit výší dávky.Nesplnila jsem podmínky
peněžitou pomoc v mateřství vyplácí prvního půl roku OSSZ a rodičovský příspěvek pak státní sociální podpora. Pokud maminka nesplní podmínky ( délka pojištění 270 dní za dva roky) pro výplatu mateřské, pobírá ode dne porodu rovnou rodičovský příspěvek, kde nemá možnost volby délky trvání a peněz. Proto se může posoudit, zda by manžel ke dni narození dítěte splnil podmínky zakládající nárok na PPM. Pokud ano, tak OSSZ na základě zjištěných skutečností potvrdí na předepsaném tiskopise výši dávky, kterou by pobíral. Na základě tohoto potvrzení, pak může maminka volit délku a částku rodičovského příspěvku. Jedná se o tzv. fiktivní mateřskou. Na stránkách www.cssz.cz byste se mohli dočíst víc.
Bohuzel to stale neni to, o cem mluvim.Tohle vsechno znam. Samozrejme stranky SSSZ mam prectene.
Vím, že jde čerpat přímo mateřskou přes otce, vyloženě mi to radila paní na sociálce. Já jsem ale nevyužila, jako OSVČ jsem si platila dobrovolné nemocenské pojištění, a tak jsem měla na mateřskou nárok, radila mi to i kvůli výši, jestli bych neměla přes manžela víc peněz, manžel je bohužel taky OSVČ, ale jak říkám paní mi radila přímo na sociálce, o podrobnostech nevím...
Ahoj, já budu řešit asi něco podobného. Jsem momentálně na rodičovské, k tomu ještě OSVČ a plánujeme druhé.
Co se týče PPM jde předělat na otce, ale ten by snad musel s prckem zůstat doma. Pokud by byl doma pouze pár dní a potom odešel zpět do práce, nárok zaniká ... tak mi to alespoň bylo řečeno ... co se týká rodičáku, budeme ho muset udělat potom přes přítele, ptž by mi ho jinak dali automaticky na 4 roky a to by bylo pro nás finančně náročnější. Ale nejlepší bude určitě zajít na sociálku, kde poradí lépe jak my 🙂
@veruveru87 Myslíš, že na sociálce budou radit, jak obcházet zákon?
@j.a.n.i Nekde jo,nekde ne.Uz jsem se s tim setkala 😉
@j.a.n.i Mě to opravdu na sociálce radili 😉
@lani1 Na stávající smlouvu by pobíral PPM, ale aby mohl dál pracovat (to je pobírat PPM i mzdu), musel by v zaměstnání dostat úplně jinou smlouvu. Nejde ji jen změnit, to nic neřeší. Opravdu nestačí, aby šel na mateřskou na pár dní. To platilo dříve u rodičovského příspěvku, když by matka jinak automaticky dostala 4letou variantu. Ale to už dnes neplatí.
Mateřská je náhrada mzdy, takže opravu nelze mít oboje.
@j.a.n.i někde ano 😉 Jen jde o to, na koho člověk zrovna narazí ... já chodím na sociálku k paní, která je super a jestli se nám podaří zadělat na druhé, budu to řešit taky 😀
Ja taky nemam narok na materskou,jen na rodicak,tak je to taky pres manzela.On normalne pracuje,ve stejne firme,aniz byl par dni na materske.Tady jde jen o to,abych mela narok volby delky,a penez.