Otěhotnění před koncem 3leté varianty RD, co teď?

jesie28
10. říj 2014

Ahoj holky. Můžete mi prosím některá poradit? Na rodičovskou jsem nastoupila 23.6.2012. Pobírám měsíčně 7600kč. Do kdy budu doma? Malej bude mít 9.1.2015 tři roky. Teď jsem znovu otěhotněla po IVF. Co dál? Kam se nahlásit? V práci mám smlouvu na dobu neurčitou. Mám jít do práce i když po IVF je to braný jako rizikový těhotenství nebo si nechat napsat marodku nebo se jít nahlásit na pracák? Jak dlouho dopředu? Prosíííím poraďte mi. Děkuji

breberka
10. říj 2014

@jesie28 já přechod mezi dětmi, který nenavazoval řešila neschopenkou (u mě to ale bylo jen na měsíc a v době, kdy byly neomezené vycházky).....každopádně by nebylo špatné zjistit, jestli bys nemohla brát vyšší mateřskou než 7600,-......já to mezi 2. a 3. dítětem nestihla dobrat, tak jsem přešla do nového systému, abych mohla brát měsíčně maximum a nepřišla tak o hodně peněz......

breberka
10. říj 2014

@jesie28 jinak pokud máš mateřskou na 3 roky, tak do práce bys měla nastoupit 9. nebo 10. 1. 2015 (to nevim přesně jestli v den narozenin nebo den po....)

tarra27
10. říj 2014

@jesie28 pokud jsi po ivf, šla bych na rizikové (PN)...domluv se sesřičkou u svého gynekologa, kde ti PN když tak napíšou....

jesie28
autor
10. říj 2014

@tarra27
@breberka holky a nebudu mít rodičák jen do cca poloviny listopadu? když si dám 220000/ 7600 tak to vychází 28,94 což je asi 28 týdnů, to mi asi nevýjde do malýho 3 let. A kdybych nastoupila na rizikové, kdy mám dát tu marodku. Už teď nebo až při ukončení rodičáku? Já se v tohle vůbec neorientuju 😢

tarra27
10. říj 2014

@jesie28 záleží, zda jsi měla i penežitou pomoc v mateřství.....ta se nastupuje cca 6 týdnů před termínem porodu a je tuším na 28 týdnů....to jsou jiné peníze než rodičák.....

a pkud jsi měla i peněžitou pmoc s prvním, máš dobu neurčitou v pracovní smlouvě, tudíž máš práci, tak budeš mít uplně stejný nárok i ted při druhém.....

nebo si zavolej na sociálku a přímo se zeptej, kdy přesně na den ti končí rodičák....a od te doby si dej PN s druhým mimískem a nahlaš to v práci....doneseš jim PN, kterou ti vystaví gyndař......a hotovo...pak zase ti PN ukončí cca 6 týdnů před termínem porodu a nastoupíš na peněžitou pomoc v mateřství....

j.a.n.i
10. říj 2014

@tarra27 Je úplně jedno, kdy končí rodičák, podstatné je, k jakému datu je náhlášen nástup zpět do práce, dříve nárok na PN není.

tarra27
10. říj 2014

@j.a.n.i aha...vidíš, to jsem nevěděla.....

jesie28
autor
10. říj 2014

@j.a.n.i takže mám jít už třeba teď a říct, že bych nastoupila do práce, ale jsem těhotná. 🙂

tarra27
10. říj 2014

@jesie28 v práci bych nejdříve řekla, že mimi plánujeme...a až by bylo cca 12.týden nebo klidne i pozdeji, pak bych řekla o těhotenství.....jsi tehotná krátce...

jesie28
autor
10. říj 2014

@tarra27 A co když nastoupím a oni mě propustí. U nás ve firmě to tak občas chodí ☹

tarra27
10. říj 2014

@jesie28 tak počkej a řekni že jsi tehotná až pozdeji, třeba měsíc před tím, než bys měla nastoupit....

nebo uvidíš, pokud máš normálního zaměstnavatele, tak mu to řekni...já takhle šla za svoji vrchní sestrou....narovinu jsem řekla, že jsem tehotná a že pujdu na PN, na rizikové, jen jsme se domluvily, že vánoce a i v lednu ještě přijdu, byly rozepsané služby na vánoce a v lednu jsem ji jen poprosila, at mi to dá první tři týdny, ke konci už volněji....a at mi dá pouze normu, nic přes čas....nechtěla jsem dělat problémy ve službách....domluvily jsme se, ani jsem neříkala nic nikomu jinému....a poprosila jsem i ji, at nic neříká...

ale já s ní vycházela dobře...kdysi taky mela připomínku, neco jsme si vyříkaly a jely dál.....holky na ni nadávaly...ale já s ní problém neměla...

lucifereeek
10. říj 2014

@jesie28 já osobně bych do práce nešla - můžou tě propustit, a nemluvím o tom, když máš rizikové těhu, šla bych po skončení RD na nemocenskou a pak bych znova nastoupila na MD - peníze bys měla mít stejné jako u prvního a rodičák by sis pak zvolila podle sebe, zda na 2 nebo 3 roky. Jinak 7600 ti do malého tří let určitě nevyjde, já beru 7500Kč a mám to do 2let a 10měsíců, tak si to prodluž na ty tři roky a budeš dostavat sice míň ale až do těch tří let.

aideen
10. říj 2014

@jesie28 Máš smlouvu na neurčito, takže když nastoupíš dle domluvy a řekneš pak třeba po měsíci, že jsi těhotná, vyhodit tě nemůžou. Těhotnou prostě vykopnout nelze.

verunka_korunka
10. říj 2014

Pokud si vzpomínám, tak po dobu trvání těhotenství je pro tebe jako zaměstnance ochranná lhůta a v té tě zaměstnavatel nemůže propustit nebo podat výpověď. Horší by to bylo kdybys potratila, to by pak mohli ☹ proto jsem ráda, že jsem to řekla jen kolegovi (nadřízenému) a ne šéfovi, i když teď je práce dost a vyhazov by mi nedal 😀

j.a.n.i
10. říj 2014

@jesie28 Ale zaměstnavatel tě nemusí dříve do práce přijmout... a upřímně proč by to dělal, když ti bude vzápetí platil nemocenskou.

andos
11. říj 2014

@breberka den po narozeninách je nástup do práce

jesie28
autor
16. říj 2014

@tarra27
@j.a.n.i
@verunka_korunka
@aideen Holky tak poslední rodičák dostanu ještě v prosinci za listopad. Když bych šla na marodku, mám si to nahlásit od doktora až od 1.12 nebo si můžu nechat napsat marodku i dřív?

tarra27
16. říj 2014

@jesie28 porad se se sestřičkou....ta bude vedet...tohle já nevím, myslela jsem si, že můžeš, ale nekdo tady psal, že podle práce, kdy máš nahlášený nástup....

j.a.n.i
16. říj 2014

@jesie28 Podle práce, od toho dne, kdy máš nahlášený nástup, takže nejčastěji den po 3. narozeninách.

jesie28
autor
17. říj 2014

Tak nástup do práce ještě nahlášený nemám. 😅

j.a.n.i
17. říj 2014

@jesie28 To bys ale mít měla... a pokud si to neudělala, tak se dle zákona předpokládá, že je to den po 3. narozeninách dítka a to bez ohledu na to jak dlouhý rodičák sis zvolila. Dříve tě zaměstnavatel vzít nemusí a tedy taky dřív nemáš nárok na nemocenskou, protože dokud si doma, tak ti nemocí neuniká žádný plat.

akmitaf
17. říj 2014

@tarra27 ahoj jsme v obdobné situaci - já mám teda v práci nahlášen nástup den po 3 narozeninách. Už jsem se na to ptala v jedné poradně a tam mi napsali, že když mám k 1.2 nastoupit do práce, mám si vzít neschopenku v polovině ledna (tak za mě zaměstnavatel nemusí platit těch prvních 14 dnů - ty se spláchnou ještě z rodičáku ) a pak už mi poběží klasická neschpenka až do nástupu na další mateřskou - nejlépe 6 týdnů před porodem. Tak ti zůstane zachováno tvé pracovní místo

jesie28
autor
20. říj 2014

@akmitaf můžu se zeptat na jaký poradně si se ptala? Děkuji 😉

akmitaf
20. říj 2014

@jesie28 jo jo moc mi tam pomohli - vkládám odkaz http://www.aperio.cz/ - snad taky poradí

pabka
24. říj 2014

No jo, holky, ale to budete cele tehotenstvi na neschopence a budete mit jen vychazky 6 hodin denne...? Zadne vylety, dovolene, vecer nikam, ani kino... Taky jsem o tom takhle premyslela, ale tohle by mi vadilo... A jinak myslim, ze zamestnavatel propustit tehotnou nemuze... Takze zvolim asi variantu na par mesicu se vratit do prace

j.a.n.i
25. říj 2014

@pabka Ne, těhotnou propustit nemůže, nebo respektive v přesně definovaných situacích ano (třeba když se ruší), ale to může propustit i tu na nemocenské.

romantika
3. lis 2014

a proc si rodicak nenatahnete, zajdete na sociálku, reknete ze chcete pobirat mensi castku mesicne tak aby to vyslo do materske, muze se snad 50 korun na den ci mozna i mesic. A na mateřskou se muze nastupovat i 8 tydnu před porodem. Jinak pokud chcete rizikove tak rizikove, ale to s dvemi dětmi uz je problém, musite se tarat o to starsi.

j.a.n.i
3. lis 2014

@romantika Protože natažení rodičáku nic neřeší, stejně záleží na zaměstnavateli, zda povolí neplacené volno nebo ne.

romantika
3. lis 2014

@j.a.n.i aha tak to domluva se zaměstnavatelem. mne to netrklo, ja tohle neresila se mnou se rozloucili ještě před tim. takze jsem ten mezicas travila na UP. Ale to pak uz není zadna materska a to ty peníze tak silene pokrati, ze to nestoji za to abyste spis nevyresila věc domluvou, jde jen prece o mesice. Drzim palce

j.a.n.i
3. lis 2014

@romantika Ale to je úplně jedno, registrace na UP nemá s nárokem či nenárokem na mateřskou nic společného, buď člověk ty podmínky splňuje a pak může být klidně v mezidobí na UP, nebo je nesplňuje pak mu k nároku na PPM žádné prodloužení rodičáku nepomůže.