Otěhotnění po 4 měsících, počítá se PN do odprac. doby?

mouse77
3. bře 2017

Ženy, chtěla bych se zeptat, zda někdo máte zkušenosti... jsem od 25, října 2016 zaměstnaná, ještě nemam odpracovaný rok a právě jsem ve 14. týdnu. Zaměstnavateli jsem to oznámila a mám smlouvu na rok. Chtěla bych se zeptat, jak je to s tím, když bych šla na neschopenku a pak na rodičovskou, jestli se mi to bude počítat jako odpracovaný rok. Nebo jestli je to nějak měsíčně počítáno jako alespon půl roku, abych měla i mateřskou.... nebo jestli to tam vůbec není..

jiriknatal
3. bře 2017

Ahoj, myslim, ze abys mohla pobirat i materskou, tak musis mit odpracovany min. ten 1 rok na smlouvu.

blahova_andrea
3. bře 2017

@mouse77 abys měla mateřskou, musíš být účastna 270 dní na nemocenském pojištění a to za poslední dva roky. započítat myslím prý lze i ukončené vzdělání. každopádně rok do porodu stejně nestíháš, ne? 😅

jitavrtule
3. bře 2017

Nemocenska se pocita jako "odpracovano", proste dokud jsi zamestnana (mas platnou smlouvu) znamena to, ze jsi ucastnik nem. pojisteni.
Podminkou naroku na MD je 1.) mit ke dni nastupu na MD (tj. min 6 týdnů pred terminem porodu) odpracovano 270 dni za posledni dva roky.
a ZAROVEN 2.) byt zamestnana nebo v ochranne lhute (ta je v tvem pripade rocni smlouvy180 dni po ukonceni zamestnani).
Kdy mas termin porodu?

calette
4. bře 2017

Holky mohla bych se prosim take zeptat? 1.6.2015 jsem nastoupila do práce, 6.1.2016 jsem musela na neschopenku na ktere jsem byla do 19.1.2017 a tim datem rovnou dala vypoved a zapsala se na UP jelikoz jsem v dane praci kvuli zdravotnim problemum nemohla pokracovat. A nyni jsem v 8tt. No a pravdepodobne budu na rizikovem, doktorka mi hned na prvni kontrole nabizela necshopenku. To budu vedet jiste v utery to rizikovy. Jenze mam strach si hledat praci aby se neco nepokazilo, na druhou stranu se bojim ze kdyz bych uz zustala doma tak nebudu mit narok na nic ☹ moc dekuji za kazdou radu ci nazor.

mouse77
autor
4. bře 2017

@jitavrtule Termín porodu mám 31. srpna

jitavrtule
5. bře 2017

@calette No, je to presne jak pises - pokud nenastoupis nekam do nove prace, nebudes mit narok na materskou a az do porodu budes doma zadarmo bez penez. Od porodu pak budes cerpat rodicak v dane vysi na 4 roky (nebo pres otce ditete).
@mouse77 skoro bych ti doporucila si dojit zavcasu na socialku ( a poprosit, aby ti to tam presne spocitali, kdy nejpozdeji (datumove) muzes zacit cerpat PPM, protoze by ti to mohlo hodne tesne vyjit....(nebo taky ne, mozna ja pocitam blbe a proto te odkazuju na "odborniky" 🙂 ). Musis mit odpracovanych (=byt zamestnana) tech 270 dni a pokud by 6 tydnu pred TP vychazelo na odchod 24.7.2017, pak by to bylo v den odchodu na materskou presne 272 kalendarnich dni, takze fakt o prsa 🙂 kontakt na prislusnou OSSZ urcite najdes nekde na jejich webu http://www.cssz.cz/cz