Otěhotněla jsem po výpovědní lhůtě. Mám nárok na MD?

dvesalamandry
20. dub 2017

Ahojte,
mam dotaz, moc se nevyznám v termínech co se ochranné lhůty týče. Dala jsem výpověď a výpovědní lhůta mi skončila s posledním listopadem. V půlce prosince jsem otěhotněla. .jelikož jsem barmanka a dělám dlouhé směny a do noci nové místo jsem ani nehledala,byla jsem na pracáku. Rodim v zari. Mam nárok na mateřskou? Ta ochranná lhůta se vztahuje na otěhotnění??
Děkuji. ..

filetra
20. dub 2017

@dvesalamandry Je to lhůta 180 dní, počne běžet ode dne zániku pojištění (tj. skončení pracovního poměru) do nástupu na mateřskou dovolenou (nejdříve 8 týdnů před TP). Takže se obávám, že to nevyjde...
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...

kytkata
20. dub 2017

Domnívám se,že nárok na ppm nevznikne. Pokud to dobře chápu,musela bys otěhotnět ještě v době trvání pracovního poměru a pak by šla uplatnit ochranná doba,ale pokud si otěhotněla až po skončení pp,tak se to už asi uplatnit nedá. Viz. Nárok na peněžitou pomoc v mateřství by vznikl pouze z ochranné lhůty ze skončeného zaměstnání a po splnění zákonem stanovených podmínek. Ochranná lhůta pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství činí 180 kalendářních dnů od skončení zaměstnání, pokud zaměstnání skončilo v době těhotenství a pokud trvalo alespoň po tuto dobu. Trvalo-li po kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik dnů, kolik trvalo zaměstnání (§ 15 odst. 1 a 2 ZNP).

lenickakl
20. dub 2017

nemáš