OSVČ, přestup z nemocenské na MD uprostřed měsíce

evuli123
22. pro 2014

Ahoj,zajímalo by mě jestli je tu někdo kdo řešil podobný problém nebo se v tom pohybuje.
Jsem OSVČ a platila jsem si nemocenské pojištění. Od konce srpna jsem na nemocenské a 17.12. jsem plynule přešla na mateřskou dovolenou. Na sociálce mi bylo řečeno že jsem byla nevyďelečná a tim pádem nemusím platit žádné zálohy. Bohužel na zdravotní pojišťovně jsem pry nesplnila podmínku celého měsíce a tak za prosinec musím zaplatit celou zálohu i přesto že jsem nevydělávala. Je to možné? A kde seženu pořádné informace o podmínkách placeni. Na internetu nemůžu nic o tomhle najít.

nissi
23. pro 2014

Jj, je to tak. Pokud je tam byť jen jediný den, platí se celá záloha. Jen si teda myslím, že zdravotní by se snad nemělo odvádět v období nemocenské? Já 5.11. nastupovala na nemocenskou - za tenhle měsíc plná výše záloh, 10.12. jsem nastoupila plynule na mateřskou a tady mi na VZP řekla, že teď mám zálohy 0,- a až budu mít potvrzení ze sociálky, že mám nárok na výplatu dávky, ať se stavím a napíšou mi rozpis plateb. Na mateřské to dělá cca 330 Kč, tak nějak. Ze sociálky zatím ještě nic nemám, tak uvidím po Novým roce. Jo jinak je fakt, že jsem si na VZP nemocenskou nahlásila... Info o podmínkách placení taky nevím, kde by se dalo sehnat, někde to budou mít zastrčené.

nissi
23. pro 2014

http://www.vzp.cz/platci/informace/povinnosti-p...
A tím pádem asi ano, za prosinec budeš muset zaplatit nějakou tu sníženou sazbu. Si myslím. Na pojišťovně ti to neosvětlili? Mě prostě řekli, že teď to nemám řešit, po podání přehledu se mi vypočítá výše sazby (tu částku pak asi zpětně doplatím, to ještě nevím)...

j.a.n.i
23. pro 2014

@nissi Nojo, ale zakladatelka je na tom úplně stejně jako ty, v měsíci má část neschopenku a část mateřskou, tedy taky plynule navazuje a dohromady to pokryje celý měsíc, tak proč by měla platit za daný měsíc zálohu?

nissi
23. pro 2014

@j.a.n.i Protože si myslím, že při mateřské se platí. Alespoń já platit mám, jen čekám na výměr.

j.a.n.i
24. pro 2014

@nissi Já nevím, ale přijde mi to divné, když mateřská je dávka nemocenského pojištění, úplně stejně jako nemocenská a nesmíš při ní pracovat.

nissi
24. pro 2014

@j.a.n.i Jak říkám, to musí osvětlit na VZP. Napadá mě, jestli to třeba nebude tím, že na nemocenské se nedá pracova (páč je dotyčný "práceneschopný", kdežto na mateřské se může. Navíc, když není pozastavená živnost. Mě to docela logiku dává.

j.a.n.i
25. pro 2014

@nissi Ale na mateřské se to taky nesmí, to se smí až na rodičáku, pokud to tedy nezaměňuješ, pak bych chápala, že ti přijde logické platit zálohy.

nissi
26. pro 2014

@j.a.n.i
@evuli123
No, z tohoto je to snad myslím, zřejmé (http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/podnikani-...

Platit zálohy na zdravotní pojištění?
Za ženu pobírající peněžitou pomoc v mateřství i za příjemce rodičovského příspěvku je plátcem pojistného na zdravotní pojištění stát. Pojištěnec je povinen tuto skutečnost oznámit zdravotní pojišťovně nejpozději do osmi dnů.
Pokud osoba samostatně výdělečně činná nepřeruší výkon samostatné výdělečné činnosti, je povinna platit nadále zálohy na pojistné. Vzhledem k tomu, že je za ni zároveň plátcem pojistného stát, neplatí pro ni zákonem stanovený minimální vyměřovací základ a zálohy na pojistné bude hradit ve výši vypočtené ze skutečně dosaženého příjmu v předcházejícím kalendářním roce.
V případě, že dojde v průběhu roku k poklesu příjmů ze samostatné výdělečné činnosti, má možnost požádat o snížení záloh na pojistné, a to na tiskopise „Žádost o snížení zálohy na pojistné pro OSVČ“. Na snížení záloh na pojistné má nárok, pokud budou příjmy dosažené v kalendářním roce nejméně v období tří kalendářních měsíců po sobě jdoucích, minimálně o jednu třetinu nižší, než byly průměrné příjmy dosažené v předchozím roce. Požádat o snížení zálohy může v kalendářním roce nejdříve v dubnu. Změnit výši zálohy je možné až poté, co zdravotní pojišťovna písemně sdělí kladné stanovisko k žádosti. Zálohy se sníží maximálně na dobu tří měsíců. Poté je případně nutné podat žádost novou.

evuli123
autor
26. pro 2014

@nissi No ja prave nastupovala plynule. A 17.12. jsem ukoncila neschopenku a ten samy den mastoupila na materskou. I presto mi pani rekla ze musim zaplatit zalohu v plne vysi tech zhruba 1700 jako kdybych pracovala. Pritom na socialce rekly,ze zalohy na socialku platit nemusim protoze jsem prechazela plynule a tudiz jsem brana jako nepracujici. Vubec to nechapu jak je to mozne.

nissi
26. pro 2014

@evuli123 Ach jo, nevím, jak to srozumitelně popsat... Nemocenská a mateřská jsou z hlediska zákonu 2 odlišné věci. Na nemocenské se zálohy na zdravotní neplatí, kdežto na mateřské ano (není-li přerušena živnost). Takže z pohledu pojišťovny není mateřská od počátku měsíce. Tedy se musí zaplatit zálohy za celý měsíc. Ale výši stanovuje pojišťovna po podání přehledu (něco by měl totiž přispívat stát).

j.a.n.i
27. pro 2014

@nissi Ne, výše se nestanovuje podle přehledu, výše bude až do podání přehledu nebo do žádosti o snížení stejná jako byla.

@evuli123 Už jsem to dohledala, to zas nějaký pitomec zapomněl zmínit PPM v zákoně, jelikož za dobu, kdy si na PPM za sebe zdravotní platit nemusíš - ty měsíce ti od minimálního vyměřovacího základu odečtou, ale v paragrafu řešícího zálohy ta PPM zmíněna není, proto je po tobě vyžadují, přestože je po vypracování přehledu dostaneš vrácené, pokud tedy nebudeš mít za tu část roku, tak velký zisk, že bys měla vyšší zdravotní zaplatit podle zisku. Ale jinak bych pozastavila ŽL, ať tě neotravují i další měsíce, pokud tedy nechceš další dítko v rychlém sledu a nehraješ o dobu nemocenského pojištění.

evuli123
autor
27. pro 2014

@j.a.n.i diky. No me to z tema zakonama asi uz vubec neprekvapuje. Neni to poprvy co mi prijde neco totalne na hlavu. Zaplatim to a uvidim co bude dal. Jeste si od zdravotni pojistovny poptam jestli nemaji nejake dokumenty na papire. At si to doma muzu projit v klidu. Kazdopadne moc dekuju 🙂 ja ty info hledala ani nevim kolik hodin a nic kloudnyho se mi nepodarilo najit.

j.a.n.i
27. pro 2014

@evuli123 Případně požádej o to snížení záloh na 0,- jelikož za poslední 3 měsíce nemáš žádné příjmy a s ohledem na PPM ani žádné mít následujícího půl roku nebudeš.

evuli123
autor
27. pro 2014

Zkusit to muzu. V utery tam jdu tak se hodlam jeste nejak informovat co a jak se da delat. Ale uz ted jsem rozhodnuta si po dobu materske pozastavit zivnost. Stejne nemuzu pracovat tak aspon me nebudou otravovat. A do rodicaku casu dost 🙂