OSVČ na rodičovské přes přítele, znovu těhotná, přivýdělek - honorář nebo ŽL?

mandarinka21
20. srp 2017

Ahoj holky, jak je to s honorovanym privydelkem na rodicovske, prosim?
Cekam druhe dite, jsem osvc, rodicovskou pobiram na pritele. Nemam pozastaveny zivnostak. Nyni jsem si zacala privydelavat. Jsou to narazove prace, zadny velky objem. Pokud by mi praci platili honorarem, do jakeho rocniho limitu se musim vejit? Honorare jsou zdanene, nemusim je tedy v breznu dokladat? Zivnostak nemam pozastaveny, davam nulove priznani, dosud jsem na rodicovske nepracovala. Pokud bych si praci fakturovala, neohrozi to rodicovsky prispevek?
Diky a hezkou nedeli!

lenoulinkaa
20. srp 2017

Při pobirani rodičovského příspěvku je privydelek neomezeny. Jen dítě do dvou let nesmí být ve školce déle než 46 hodin/měsíc. Od příštího roku už se toto sledovat nebude.

mandarinka21
autor
28. srp 2017

@lenoulinkaa a nevis, prosim, mam preferovat honorar nebo dohodu o provedeni prace?
Mam aktivni ZL, ale davam nulove priznani, nic si nefakturuju. Vydelala bych si nepravidelne cca 1000 mesicne psanim clanku. Nevim, co je nejvyhodnejsi. Moc dekuju!

lenoulinkaa
29. srp 2017

@mandarinka21 U DPP nebudeš platit do 10.000,- žádné pojištění a daně, když budeš mít podepsané prohlášení. Nevím jaké jsou podmínky u OSVČ a honoráře, takže s tím neporadím. Možná poradí někdo jiný.