Dobrý den,
jsem 1,5 let OSVČ, platím si jen minimální zálohy na sociálním pojištění, bez nemocenského pojištění.
Miminko jsme měli v plánu po svatbě, ale příroda to zařídila dříve a vyšel mi pozitivní test nyní.
Je nějaká šance získat mateřskou?
Když bych si začala platit nemocenské pojištění ode dneška?
Jinak co se týká rodičovského příspěvku, mám nárok na volbu čerpání?
Děkuji předem za odpověď.
Hezký den.
Na mateřskou nedosáhneš, pojištění musí být placeno 270 kalendářních dní během dvou let předcházejících nástupu na mateřskou, takže to nestihneš. Rodičák pak řešit přez manžela...Měla jsem to stejně, taky jsem si u druhého jako OSVČ neplatila nemocenskou...
@levandulkaaa není, protože nesplníš lhůtu 270 dní. Ohledně RP zde máš všechno hezky sepsáno: https://www.uradprace.cz/rodicovsky-prispevek1
@ileni děkuji za odpověď a přerušila si OSVČ, pokud ano, tak kdy?
Asi se musí stále platit zdravotní a sociální?
Nebo jít na úřad práce a živnost si obnovit až v době kdy ditko půjde do školky?
@blondynka400 děkuji 🙂
@novacek21 děkuji, takže když manžel doloží daňového přiznání, jelikož je též OSVČ, tak si můžu zvolit výši rodičáku?
@levandulkaaa živnost ideálně přerušit jakmile již nebudeš pracovat a nebudeš mít přijmy, druhá možnost je, jakmile budeš čerpat RP, dát si si živnost na vedlejší činnost a pak pro tebe neplatí minimální platby na sociálním a zdravotním, ale zaplatíš pouze podle výdělků
@levandulkaaa Živnost jsem nepřerušovala, musela jsem pracovat pořád. Pokud jste oba OSVČ tak se jen dohodněte, jak to bude lepší. U mě to bylo lepší přes manžela, který je zaměstnaný..
@levandulkaaa Pokud si uplne stejne chytre jako ty neplatí nemocenské, tak muzete volit max 10000.
@levandulkaaa
@j.a.n.i to napsala dobře a já bych ještě dodala, že i kdyby si nemocenskou platil, tak do určité výše je to pořád stejně na max 10000/měsíc. Výhodu vidím aspoň v tom, že kdyby se ti mělo narodit druhé, tak rodičovskou doplácí, dřív by v tomto případě propadla.. a jinak se u rodičovské dá normálně být na vedlejší OSVČ, což se vyplatí..
@levandulkaaa určitě odpoví někdo erudovanejsi, ale myslím, že na mateřskou už nedosáhnes, musí se začít platit ještě před zjištěním těhotenství a nastavení výše rodičovské maximálně při doložení přijmu partnera.