Zdravím všechny,
mam byti nemocnou, nezamestnanou, ci na pracaku? Ci zivnostnicit do porodu...
Jsem OSVČ a termin nastupu na materskou mam 1.3. Jelikoz vykonavam fyzicky narocnou praci v lese, rozhodla jsem se, take na zaklade mraziveho pocasi, ze bych jiz v unoru nepracovala. Na gynekologii jsem tuto situaci vysvetlila gynekologovi, zda by mi vypsal neschopenku od 1.2 do terminu nastupu na materskou. Pan gynekolog mi ale sdelil, ze tehotenstvi neni nemoc a pokud mi nic neni, coz mi neni, zadne tehotenske problemy nemam, tak mi vypsat neschopenku nemuze. Chapu, ze nemocenska je pro nemocne, coz nejsem, ale nechci moc riskovat, pracuji venku, ve snehu, musim tahat tezke veci apod. Zjistila jsem, ze tudy cesta nevede. Napadlo me, ze bych tedy prerusila zivnost a sla na jeden mesic na Úrad prace, ale zjistila jsem, ze z Úradu prace, byť je to jeden mesic, nemohu nastoupit na materskou a vysi cerpani rodicovskeho prispeveku si nemohu navolit sama, ale bude mi pridelen ten nejdelsi, coz nechci. Takze jsem jeste zvazila moznost, prerusit proste na unor zivnost, nepujdu na urad prace, ale budu BOZP, jen si zaplatim zdravotni. A tady potrebuji poradit. Kdyz uzavru zivnost jeden mesic pred nastupem na materskou, budu mit na ni vubec narok? Nebude mi take pridelena nejdelsi vyse cerpani rodicovskeho prispevku?
A nebo se mam na to proste vykaslat, cely unor si zaplatit odvody a byt proste doma, tim padem nastoupim normalne na materskou a mohu si pak zvolit rodicovsky prispevek, dle potreby.
Dekuji za vase zkusenosti a rady.
Eva
To jsi ale zjistila blbost, pokud splnujes podminky pro ppm, tak klidne muzes jit na ten 1 mesic na up a narok na ppm normalne mas.
Asi si pleteš pojmy mateřská dovolená a rodičovský příspěvek. Abys měla jako osvč nárok na ppm (mateřská) musíš si nějakou dobu platit nemocenské pojištění. Pak máš na ppm nárok, a 6-8 týdnů před předpokládaným datem porodu už můžeš být na mateřské a pobírat ppm. Jen si musíš včas vyplnit žádost (ppm vyplácí OSSZ). Po 28 týdnech přestoupíš na Úřad práce, kde budeš pobírat rodičák. Ostatně i na tu neschopenku s nárokem na nemocenskou můžeš jít jen pokud si platíš nemocenské pojištění.
A proč nemůžeš být OSVČ a nepracovat?
Nemocenskou mnohdy doktoři dávají i na úplné výmysly, ale než se doprošovat zaplatit si za jeden měsíc potřebné zálohy na sociální, zdravotní a nemocenskou a zůstat doma v klídku než před koncem těhoteství riskovat třeba zlomenou nohu v lese .
To jsi ale zjistila blbost, pokud splnujes podminky pro ppm, tak klidne muzes jit na ten 1 mesic na up a narok na ppm normalne mas.