OSVČ, kdy se mi vyplatí jít na nemocenskou?

terezaa90
21. čer 2017

Ahojky. Chtěla jsem se zeptat zda to má někdo podobné a jak jste vše vyřešili. Jsem OSVČ a přítel je zaměstnaný a samozřejmě jsem si neplatila nemocenskou (ať ted jsem začala a budu platit do porodu). Tím pádem nemám nárok na mateřskou, a teď nevím kdy se mi vyplatí jít na nemocenskou a zda vůbec a z čeho se vůbec vypočítává. Co? A na jak dlouho mi dají rodicak? Můžu to nějak ovlivnit? 😒

jaja01k
21. čer 2017

@terezaa90 S nemocenskou neporadím. Výši rodičáku si můžeš zvolit, když budeš mít potvrzení, že je manžel zaměstnaný a budeš mít ze sociálky vypočítaný denní vyměřovací základ podle jeho příjmů.

terezaa90
autor
21. čer 2017

@jaja01k děkuji 🙂 a denni vyměřovací základ se vypočítává jak? 😀 pritelovo ano?

jaja01k
21. čer 2017

@terezaa90 Až si vyzvedneš na úřadu práce formulář na rodičák, dostaneš i papír na ten vyměřovací základ. Přítel dostane v práci potvrzení o příjmech, s tím zajdete na sociálku (nebo se to dá i poslat poštou), tam ten vyměřovací základ spočítají a s tím pak půjdeš na úřad práce žádat o rodičák.

xpila
21. čer 2017

@terezaa90 Pokud sis neplatila nemocenské pojištění, tak logicky na neschopenku nemáš nárok.

berenika39
21. čer 2017

Neschopenka pro osvč, neplatící si nemocenské pojištění, neexistuje.

terezaa90
autor
21. čer 2017

@berenika39 prý po 3platbach znika nárok na nemocenskou...😮

terezaa90
autor
21. čer 2017

@berenika39 prý po třech platbách už mas nárok na nemocenskou...tak já nevím no... :-/

kamili
21. čer 2017

Ahoj, jsem take OSVC a take jsem si neplatila nemocenskou.. Zatim jsem si jen zjistovala info na netu, ale co jsem pochopila, tak dostanu nejaky papir od sveho gynekologa, se kterym pak pujdu na socialku, kde ho odevzdam a jelikoz jsem vdana a manzel zamestnanec, tak by mohl zadat o materskou on. Rodicovsky prispevek pak bude klasicky na me, jen si ted zacnu platit to nemocenske pojisteni, abych si mohla zvolit delku vyplaceni..

letadlo13
21. čer 2017

@terezaa90 pořád to měnili, a naposledy mi říkali, že si musím platit nemocenské snad 2 roky, abych měla nárok na mateřskou, ale to bylo v roce 2014. Neměla jsem mateřskou, jsme oba OSVČ. První rodičák jsem měla 4 roky, nemohla jsem si vybrat kvůli nízkému daňovému přiznání a teď mám tříletý jen proto, že manželovi náhodou vystřelily vysoké daně ten rok. Zajdi se zeptat na úřady, protože mnohdy to neví ani ty báby za přepážkou a musí to jít zjistit. Fakt se to neustále mění. Jak doby, tak podmínky, mám z toho státních ale už není pravda vůbec nic, co jsme se učili.

rebe
21. čer 2017

Budeš mít nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem, což je tuším šest týdnů, pak si budeš moci díky tomu zvolit výši rodičáku do výše 70% vyměřovacího základu, nebo využít vyměřovacího základu partnera, pokud na něj má nárok.

terezaa90
autor
22. čer 2017

@kamili taky jsem to právě slyšel že když si to teď začnu platit, je tam možnost volby. Na úřadě mi bohužel nic konkretniho neřekli a tak tam půjdu jindy a třeba narážím na jinou paní... 😀 manžel by šel na mateřskou? Jako že ty by jsi pracovala a on byl doma?

terezaa90
autor
22. čer 2017

@letadlo13 No s mateřskou jsem se už rozloučila. Teď mi jde spíš o to abych mela možnost si zvolit delku rodičáku a měsíční částku. Neumím si představit že dostávám 3000 měsíčně na prcka... :-/

jaja01k
22. čer 2017

@kamili Jestli je manzel zamestnanec a splnuje podminky pro materskou a ty si chces zvolit vysi rodicaku, nemusis kvuli tomu platit nemocenskou. Staci kdyz pri zadosti dolozis manzelovy prijmy.

terezaa90
autor
22. čer 2017

@rebe 6tydnu před porodem jo? Na úřadě mi říkali ať pak donesu papíry o pritelovo vyměřovacím základu... Takže chápu že čím nižší vyměřovací základ tím víc by se mělo dostat a tím kratší doba rodičáku. Jo? 🙂 dekuji

pivonka2
22. čer 2017

@terezaa90 ano,přítel přinese z práce potvrzení o vymerovacim základu,ty to dáš na socialku, od ti dají další formulář pro úřad prace. Tohle kolečko těsně před porodem,dřív je ti zbytečný. Podle toho vymer. Základu se určí max.částka na měsíc. Vyjde třeba 9tis, a ty si pak reknes,že chceš rodicak brát treba 35 měsíců,tzn 220tis/35měsíců a mas částku na měsíc.

kveta007
22. čer 2017

@terezaa90 Zajdi znovu na úřad a znovu se vyptej, že tomu nerozumíš. Nebo zavolej přímo na nějakou info linku na stránkách sociálky. Opravdu se to neustále mění a co ti tu kdo poradí, že to tak měl např. před 2 lety, tak neznamená, že bude platit nyní. Nevím, co jsi dělala za OSVČ, jestli budeš moci při rodičáku dál podnikat nebo ne, když se děsíš příjmu 3000 Kč na měsíc. Já si platila nemocenské, takže na syna jsem normálně dostala mateřskou i rodičák. Chytrá paní účetní mi řekla, ať si pozastavím ŽL, když nepodnikám, ať nemám zbytečně výdaje na odvody na zdr. poj., apod. Ale zapomněla dodat, že pokuď budu chtít znovu na mateřskou, musím si to opět rok před porodem platit. Takže byť mi teoreticky rodičák a porod dcery na sebe navazovaly, tak nárok jsem měla už jen na rodičák, na mateřskou ne. Takže to byla docela velká díra do rozpočtu. Dcera je navíc hodně často nemocná, takže jsem se nemohla vrátit k podnikání, ani do práce, takže jsem si rodičák nakonec sama v průběhu natahovala do 4 let věku dcery a není mi vůbec příjemné, že jsem doma za 700,- Kč měsíčně a komplet všechny výdaje rodiny táhne manžel... A alespoň v době, kdy jsem šla rodit já, tak nešlo nic doplácet zpětně, apod. A myslím, že tě nyní platby nemocenské nezachrání - spíš je to pojistka na teď, kdyby jsi šla třeba na rizikové těhotenství, tak budeš mít neschopenku, ale tu mateřskou podle mě už nedostaneš a byla by skutečně psaná na pojištěného partnera. Ale je to jen papír, že se to na něj čerpá a neznamená to, že je fyzicky on doma s miminkem.

kamili
22. čer 2017

@terezaa90 ne, ja pujdu normalne na materskou, ale diky manzelovi mam narok na ten prispevek

kamili
22. čer 2017

@jaja01k takze vlastne diky manzelove zamestnani si ani kvuli zvoleni vyse a delky platby rodicovskeho prispevku nemusim platit na par mesicu nemocenske pojisteni?

jaja01k
22. čer 2017

@kamili Jestli ti jde jen o vysi rodicovskeho prispevku, tak si nemocenske platit nemusis. Ja to tak mam. Jsem OSVC, nemocenske jsem nikdy neplatila. Kdyz jsem sla zadat o rodicak, manzel dostal v praci prehled o prijmech, na socialce spocitali vymerovaci zaklad a ja jsem si mohla vysi / delku pobirani zvolit 🙂

kamili
22. čer 2017

@jaja01k tak to je parada 🙂 A kdy je nejlepsi jit zadat o materskou?

jaja01k
22. čer 2017

@kamili Jak je to s materskou nevim, to jsem neresila, ja jsem sla rovnou na rodicovskou a to se vyrizuje, az se miminko narodi. Myslim, ze pokud o materskou zada otec ditete, tak muze po sestinedeli. Trochu jsem se o materskou pres otce zajimala, kdyz jsem byla poprve tehotna pred 4 lety a tenkrat to bylo dost slozite, nevim jak je to ted, ze jsme se na to nakonec vykaslali a spokojili se s tim, ze jsem si aspon mohla zvolit vysi rodicaku.

miklovka
22. čer 2017

Ahojky.
Tak ze prvé: kdy máš termín porodu a od kterého dne si platíš dobrovolné NP OSVČ?

pivonka2
22. čer 2017

Popíšu stav z na rodičovský příspěvek má nárok každá matka.., když jsem řešila rodičák se synem. Od té doby se změnily snad jen podmínky pro osvč na druhé mateřské, tedy co jsem zaznamenala. Pokusím se to shrnout, jak to bylo tehdy.
Nemocenské pojištění se platí kvůli peněžité pomoci v mateřství=mateřská=PPM
"podmínkou je mít zaplacené nemocenské pojištění za aspoň 270 dní ve dvou letech před nástupem na mateřskou a z toho 180 dní rok před nástupem na mateřskou. - tzn. ještě před samotným otěhtoněním ( 180 dní=9 měsíců). Pokud seš těhotná, je to spíš jako pojistka, kdybys šla na rozikový, ale nárok na PPM ti nevzniká. S PPM nemá manžel/přítel co dělat.
Pokud ti nevznikne nárok na PPM, pobíráš ode dne narozeí dítěte rodičovský příspěvek. Je psaný na tebe. Manžel/přítel zaměstnanec je dobrý "jen" k tomu, že si můžeš zvolit délku a výši měsíčního příspěvku. Podle manželova vyměřovacího základu se zvolí max. výše, kterou ty jako matka můžeš pobírat. Přesnou částku si spočítáš 220 tis / počet měsíců, kdy chceš RP pobírat.
Postup vyplňování papírů k rodičáku výše -manžel/partner k zaměstnavateli, na sociálku, na ÚP.
V tomhle případě je taky zbytečný řešit, kdo bude doma v šestinedělí, protože to musí být vždy matka. Poté může nastoupit otec, ale ten by pobíral PPM a matka 0 Kč, takže vychází lépe, když je doma prostě dál matka a pobírá rovnou RP...
@j.a.n.i.určitě poradí 🙂

rebe
22. čer 2017

@terezaa90 Ano, šest týdnů před porodem nastoupíš na nemocenskou a šest týdnů po porodu ti ji lékař ukončí. Na základě této nemocenské ti bude vyměřen denní vyměřovací základ, takže můžeš sama za sebe volit výši rodičovského příspěvku. Pokud 70 % 30násobku tohoto základu je méně než 7600, můžeš dostat nejvýše 7600, pokud je víc, tak vždy do výše toho 30násobku, maximálně pak 11500. Čím vyšší, tím vyšší můžeš mít i rodičák.

terezaa90
autor
26. čer 2017

@miklovka ahojky...termín porodu mám cca. 5.12. 🙂 a zaplacené nemocenské mám od května. Víš co je pro mě nejlepší? 🙂

terezaa90
autor
26. čer 2017

@rebe to jsem četla na internetu take, to co píšeš že nemocenská, porod a nemocenská. 🙂 a vis jak se vypočítává nemocenska? 🙂 já jestli se mi vůbec vyplatí na tu nemocenskou chodit, jelikož rodicak vypočítají z denního základu přítelovo ne? 🙂 dekuji

miklovka
28. čer 2017

@terezaa90 Pokud si platíš od 1.5.2017 NP OSVČ a nechceš anebo nemůžeš dál podnikat, můžeš po 3 měsících placení nastoupit na nemocenskou. To znamená, že od 1.8.2017 máš na nemocenskou nárok. Pokud budeš mít celý kalendářní měsíc vystavenou neschopenku ( 1.-.31.8., 1.9.-30.9. atd.) nemusíš platit odvody na sociálním, zdravotním a nemocenském pojištění.
Na státní sociální podpoře při úřadu práce ti určitě poradí, jak na rodičovský příspěvek. Dělá se fiktivní přepočet vyměřovacího základu manžela ze zaměstnání ( fiktivně jaká by bývala byla mateřská manžela- ale on na mateřské nebude). Podle tohoto výpočtu se po té můžete dohodnou, na kolik měsíců a v jaké výši budeš chtít čerpat rodičovský příspěvek.

terezaa90
autor
28. čer 2017

@miklovka moc děkuji za vysvětlení... Napsala jsi to moc hezky a přehledně... Ty jsi taky OSVČ? Ze to tak znáš? 🙂

miklovka
29. čer 2017

@terezaa90 Já pracuji na OSSZ Hodonín a zároveň i podnikám. Kdyby jsi ještě něco potřebovala a budu vědět, ráda poradím 🙂

klaudyse
29. čer 2017

@miklovka ahoj, já bych se chtěla zeptat, pokud jako OSVČ neplatím nemocenskou, mohu třeba po roce změnit délku a tedy i výši rodičovského příspěvku? A pak pokud by délka nešla změnit, byla by na 4 roky a já bych mezitím porodila druhé dítě, dobíhá rodičovská na první a zároveň běží na druhé dítko? děkuji předem za radu.