Zdravim holky, prosim vas o radu, moc se v teto oblasti nevyznam... Jsem OSVC, ted mesic na materske. Platila jsem a platim si nejake to nemocenske ci socialni pripojisteni 115,- . Ted mne socialka posila 3500,- z cehoz nejde vyjit. Na socialce mne rekli, ze je moznost, ze mne doplati do nejakeho minima, ale ze uz to budu cerpat z toho balicku 220 tis ktery budu dostavat na RD, ze se muzu rozmyslet. Je to vyhodne, respektive nebudu potom o neco krácena? Dekuju za rady
No chtela bych byt na materske co nejdel, abych nemusela co nejdel platit socialni a zdravotni. Co z toho teda vyplyva pro mne? Ze kdyz mne to budou davat uz ted, ze budu mit kratsi RP? Omlouvam se, ake jsem na tyto veci fakt jelito 🙂
@lolajda Takže nějaký takový propočet. Mateřská trvá 28 týdnů. Neco si vybrala ještě před porodem a po porodu ji budeš brát cca 5 měsíců (záleží kdy jsi šla na mateřskou). Jelikož chceš být doma co nejdéle, můžeš brát rodičák do 4 let věku dítěte. Takže čistě teoreticky, kdyby sis teď nenavyšovala tu mateřskou, tak do čtyř let věku dítěte je 48 měsíců, z toho těch 5 měsíců je mateřská. Takže zbývá na rodičáku 43 měsíců. Takže 220000:43 je cca 5116,-Kč. Jestli si ovšem už teď necháš navýšit tu mateřskou, tak o to míň ti zbyde na těch zbývyjících 43 měsíců a ta částka bude ještě nižší.
Jinak výši rodičáku si můžeš každé tři měsíce měnit, jak vyhovuje tobě, ale až vybereš těch 220 000,-Kč tak už nic nedostaneš.
@lolajda Já jen doplním, že rodičovská dovolená není závislá na délce pobírání rodičovského příspěvku. Rodičovská dovolená je jen do 3 let věku dítěte. Pokud je někdo doma déle a je zaměstnaný, tak se jedná o neplacené volno. Poté si již budeš muset platit zdravotní a sociální. Ale na druhou stranu, když vyčerpáš RP dřív, než do prckových tří let, tak stejně budeš oficiálně na RD. Takže abych to shrnula, 3 roky po porodu jsou RD. Před uplynutím té doby si soc.+zdrav. platit nemusíš, po jejím uplynutí, pokud budeš stále OSVČ, tak ano, bez ohledu na pobírání, či nepobírání RP. Pokud bys OSVČ nebyla a zároveň nepracovala, tak bys mohla být OSOBA CELODENNĚ OSOBNĚ A ŘÁDNĚ PEČUJÍCÍ O DĚTI, ale to už má zase svá specifika a nevýhody.
A tim ze jsem zrusila platby tech 8 tydnu pred porodem na ossz a vzp, tim se rusi zivnost nebo jsem porad osvc? A kdyz jsem osvc, tak urcite po trech letech uz budu muset platit soc+zdrav? Mne spis slo o to, ze bych to natahla 4 roky kvuli tomu neplaceni zaloh.
Tím,že zrušíš platby,se nezruší činnost,tedy aspoň né na Ossz. Úkon zrušení činnosti bys musela udělat věčně-tím myslím nahlásit to na úřady písemně, ke kterému konkrétnímu datu byla nebo bude činnosti ukončena. Otázkou ještě je,zda i při RD budeš činnost vykonavat či nikoliv -zda si tedy nechat činnost 'běžet' či pozastavit.
@lolajda Ano můžeš si nechat doplati do částky 7600,- (nebo tak nějak, nevím přesně), ale jak ti bylo řečeno, už se to odečítá z té částky 220 000,-Kč. A neboj krácena o nic nebudeš, více jak 220 000,- nedostaneš a je jedno kdy to vybereš. Spíš si propočti, do kolika let chceš být s malým doma ať ti ty peníze vyjdou a nejsi pak překvapena.