Osoba řádně pečující o dítě, nebo "jít na pracák"?

evarampulova
14. bře 2016

Milé maminky, k poslednímu březnu mi končí rodičovský příspěvek, který jsem měla nastavený na 2 roky. Bohužel se mi prozatím nepodařilo otěhotnět, takže teď musím zvážit 2 možnosti - registrovat se jako osoba řádně pečující o dítě (doufám, že to lze, na sociálku jsem ještě nevolala), nebo zkrátka ukončit RD a registrovat se na ÚP, ovšem s tím, že do zaměstnání rozhodně nastoupit nemůžu, malá má 18 měsíců, navíc po večerech a nocích pomáhám-pracuji pro rodinný podnik, takže o jiné zaměstnání v současné době skutečně nestojím. Dneska jsem se při návštěvě na sociálce dozvěděla, že pokud se ale registruji na ÚP budu mít nárok na podporu. Tak nevím co s tím teď 🙂 Pokud se rozhodnu nadále "řádně pečovat o dítě" budu mít i později, řekněme za půl roku, za rok, nárok na podporu?

Díky za odpovědi, moc mi pomůžete, nerada jednám s úřady nepřipravená! Eva

madre1
14. bře 2016

Spíš bych to udělala opačně a v případě dočerpání podpory bych se nahlásila na pojišťovně,aby za mě platila zdravotní.Otěhotnět můžeš kdykoliv a pokud by Tě gynekolog nechal na neschopence,bylo by to výhodnější,než být zadarmo doma 🙂

anina32
14. bře 2016

Pokud se nahlásíš na úřad práce, můžou ti najít práci, nabídnout rekvalifikaci a pokud odmítneš můžou tě vyřadit. Jinak k tomu co píše madre1, placenou neschopenku nebudeš mít tak jako tak protože jsi nezaměstnaná, takže z tohohle pohledu není co řešit.

puresin
14. bře 2016

Ja to mam prakticky uplne stejne (jen rok na dohodu obcas ucim, ale to pracak nezajima) a jsem nahlasena na pojistovne. Pokud chcete otehotnet a mala je moc mala, tak hledat praci nedava smysl, a od toho pracak je. 🙂

damada
14. bře 2016

nevím, co přesně opačně myslí madre1, ale počítej s tím, že když se přihlásíš na pracák, budeš tam muset jednou měsíčně docházet a obcházet případná nabízená místa. Když se přihlásíš později, tak by to vadit nemělo (třeba za těch půl roku...) počítat by to měli stejně. Já se taky nehlásila na ÚP hned, ale až skoro po roce. Není tam žádná povinná lhůta (ale to si můžeš ověřit na ÚP telefonicky). Pokud se nechceš na pracáku tvářit, že máš opravdu zájem pracovat, tak pak ti stačí jen po skončení RD nahlásit na zdravotní pojišťovně, že jsi osoba celodenně pečující o dítě do 4 let.

somalicats
14. bře 2016

Podstatné je, jestli Ti trvá zaměstnanecký poměr (pokud jsi ho měla - počítám, že ano, když máš nastavenou rychlejší dobu čerpání RP, nešlo-li to přes manžela). RP není totožný s rodičovskou dovolenou - máš-li stále zaměstnavatele a jsi oficiálně na RD (kterou si můžeš prodloužit až do 3 let věku dítěte, pokud jsi měla v zaměstnání nahlášenou kratší dobu, musí Ti zaměstnavatel vyhovět), i po dobrání RP za Tebe bude platit zdravotní pojištění stát, takže se nemusíš nikam hlásit a prostě dál budeš doma s dítětem, jen už Ti nebude chodit RP. To je bohužel častý omyl zaměstnaných maminek i úřednic na pracáku. Naíc máš-li stále platnou pracovní smlouvu, ani se na ÚP registrovat nemůžeš. Pokud jsi nezaměstnaná a výši RP sis tak volila přes manžela, pak se buď můžeš zaregistrovat na ÚP, nebo nahlásit na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 7 let věku, v tom případě ale počítej s omezeními zejména co se umístění dítěte do školky týče. Jinak dalas svůj dotaz jako otázku, takže se tu na toto téma nedá diskutovat, pokud bys chtěla dotaz upřesnit, požádej adminy, aby změnili téma na diskusi.

andelka
14. bře 2016

Já jsem v breznu po skončení RP šla na pojišťovnu, a na ÚP až od srpna,v září šel malý do školky. Podporu na ÚP jsem měla,5 měsíců. Místo nenabidli jediné,rekvalifikaci taky ne. Během prvních 5 měsíců jsem tam byla 2x.