Odpracovaných 270 dní k nároku na mateřskou. Do kdy před porodem?

lani1
2. led 2020

Chapu, ze musim mit behem 2let odpracovano 270 dni, ale dokdy nejdele? Do 6.t. pred porodem nebo staci treba 2t do porodu nebo do porodu? Samozrejme s tim, ze bych na materskou nastoupila dele a dostala ji kratsi dobu? Nebo socialka striktne pocita odprac. dny do 6t pred porodem at nastupuju na materskou nebo ne?

Jse mi o to, ze mi bude chybet asi 16 dni a mohla bych to resit treba dovolenou a nastoupit na materskou dyl a cerpat ji kratsi dobu, ale zlate kratsi nez vubec.

Prosim piste, jen kdo mate zkusenost, teorii jinak znam, procetla jsem toho hodne. Otazka ale dokdy to musi byt splneno tech 270, to jsem asi natvrdla.diky

lenoulinkaa
2. led 2020

@lani1 musíš mít před nástupem. Takže 6. Pokud by sis posunula nastup třeba 4 týdny pred, tak oni to berou automaticky tusim 6. Takže tahle varianta ti neprojde.

lenoulinkaa
2. led 2020
j.a.n.i
2. led 2020

@lani1 musi to byt splneno nejpozdeji 6 tydnu pred terminem porodu, takze s 16 dny nic neudelas.

lani1
autor
2. led 2020

@j.a.n.i ja vim ze pred nastupem ale neni povinne nastoupit 6t pred, klidne muzu pracovat do porodu, nikde jsem nenasla formulaci, ze pred teoretickym nastupem ne realnym.no nic, snad se dovolam na socialku

lenoulinkaa
2. led 2020

@lani1 to by s tim takhle kalkulovala každá, co ji to nevyjde... A nejzassi termín berou 6 týdnů.

amazonkajanik
2. led 2020

@lani1 mě chybělo 14dnů a mohla jsem s tím prd, páč hospoda na měsíc a půl zavirala mezi sezónama a já byla stejně na rizikovém. Takže místo ppm jsem měla i v šestinedělí nemocenskou a pak přešla na rp

lani1
autor
2. led 2020

@lenoulinkaa no kazda uplne ne, jen ty, kterym by slo o par dni

nolies
2. led 2020

@lani1 musí být splněno nejpozději 6 týdnů před termínem porodu, který určí lékař. Takže to nijak nenatáhneš.

j.a.n.i
2. led 2020

@lani1 Tos asi moc dobře nehledala, přímo u těch 270 dnů je odkaz na paragraf, který to jasně říká.

§ 32
(2) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1). Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění.

§ 34
Počátek a ukončení podpůrčí doby u peněžité pomoci v mateřství
(1) Podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává
a) dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, nastává nástup na peněžitou pomoc v mateřství počátkem šestého týdne před očekávaným dnem porodu,

lani1
autor
2. led 2020

@j.a.n.i to jsem hledala dobre. Nechapu hned zbytecny utok. Toto jsem cetla nekolikrat.

barkasykorka
2. led 2020

Doporučuju se domluvit s gynekologem, zda by termin porodu nešlo posunout. Stejně je to jen orientační datum...

volfici
2. led 2020

Jedinou možností je domluvit se doktorkou, ať ti na žádost o PPM vyplní pozdější datum porodu, aby ses do těch 270 dnů vešla. Těch šest týdnů před termínem je daných a jinak to nevyřešíš. Já to řešila také, ne teda kvůli počtu dní na nárok na PPM, ale chtěla jsem ještě odpracovat celý měsíc, tak mi doktorka termín posunula o týden, no a stejně jsem pak ještě přenášela.....

rebe
2. led 2020

Musí to být k těm 6 týdnům před termínem, i když nastoupíš později, počítá se to k datu 6 týdnů před. Jediná možnost je domluvit se s lékařem na napsání jiného termínu. Zkušenost mám, chyběly mi čtyři dny ☹

j.a.n.i
2. led 2020

@lani1 Tak v tom případě nechápu zbytečný dotaz, když je tam jasně napsáno, že nástup nastává 6 týdnů před termínem porodu, okud si nezvolíš dřívější.

j.a.n.i
2. led 2020

@rebe Tak se 4 dny se dá něco dělat, 16 dnů fakt žádný soudný gynekolog nenapíše, protože by to mohla OSSZ řešit a odnést to on.

lani1
autor
2. led 2020

@j.a.n.i ale mne nejde o celych 16 dnu, jsem ucitelka a od cervence budu mit dovolenou a na materskou bych mela nastoupit nekdy v pulce cervence, takze mi jde o 16 dni v cervenci. Pokud nemate zajem nekomu pomoc/poradit tak radsi neprispivejte, o vase vypady tady fakt nikdo nestoji. Neprijde vam to zbytecne?

j.a.n.i
2. led 2020

@lani1 No, já nemůžu za to, že ty se nechceš smířit se správnou odpovědí, kterou jsem ti napsala a doložila citací ze zákona a něco vymýšlíš a rozporuješ. Prostě pokud nemáš splněných 270 dnů k datu 6 týdnů před termínem porodu, tak na PPM nemáš nárok. Tečka, nějaká dovolená a podobné konstrukce, co tu vymýšlíš, na tom nic nezmění.

bclk
13. únor 2020

... a nevite, prosim, zda se zapocitava do odpracovane doby i predchozi RD, kdyz byla zpetne jeste behem tech 2 let pred nastupem do zamestnani? Take mi chybi par dnu do 270. A udajne se pocita do odprac. 270 dni i to pojisteni behem RD, ale nejsem si jista... Dekuji... 🌸

j.a.n.i
13. únor 2020

@bclk No, pokud to byla opravdu RD, tak ta se zapocitava... Pokud ovšem nezamenujes RD s pouhym pobirani rodičovského příspěvku.