Od kdy si nechat napsat neschopenku? Od konce RD x RP?

lucie11111
11. únor 2016

Prosila bych o radu, holky, co se v tom vyznáte. Jsem na rodičovské dovolené původně na 3 roky, dceři budou tři roky 23.4., ale jelikož jsem si v průběhu RD nechala lehce navýšit vyplácenou částku, přišel mi papír, že mám peníze vyčerpané a od 1.3. se mi bude dávka odejmuta. Jsem na začátku těhotenství, mám nějaké problémy a doktorka chce, abych šla po RD na neschopenku. A já teď nevím, od kdy si mám nechat neschopenku napsat, jestli od toho 1.3. nebo až od toho 23.4. Děkuji předem za odpověď 🙂

sapinek
11. únor 2016

Ahoj, nedávno jsem řešila něco podobného. Jak to máš dohodnuté se zaměstnavatelem - do kdy máš rodič.dovolenou - do toho 23.4.? Jestli ano, asi záleží na zaměstnavaeli, jestli by Tě přijal dřív, v Tvém případě bys stejně šla na nemocenskou, ale jde o to, jestli by s tím nedělali v práci problémy. Přeci jen počítali s Tebou až od 23. (vím, že to je "banalita", ale lidi jsou různí a někdo i takové věci řeší..) Jinak je možné pobírat rod.příspěvek i nemocenskou, takže pokud zaměstnavatel souhlasí, můžeš jít na nemocenskou klidně hned teď. 🙂

xpila
11. únor 2016

@lucie11111 Na nemocenskou můžeš jít nejdříve po skončení rodičovské dovolené, tedy od 24. 4. 2016.

lucie11111
autor
11. únor 2016

Původně jsem měla se zaměstnavatelem dohodnuté, že RD bude do toho 23.4. Jak jsem si to nechala navýšit, řekla jsem šéfovi, že mi RD vyprší o něco dříve, ale že bysme stejně chtěli ještě miminko, tak se pravděpodobně do práce stejně nevrátím. Říkal, že je mu to tedy jedno. Jde ale o to, že šéf se mezi tím vyměnil, jsme celorepubliková společnost s jednou mzdovou účtárnou v Praze, kde vše vyřizujeme telefonicky a jestli se tato moje zpráva dostala vůbec od šéfa na tu mzdovku, to vůbec netuším. Takže asi nejlepší se domluvit v práci, teda, že? Jinak díky za odpověď
@sapinek

lucie11111
autor
11. únor 2016

@xpila Díky za odpověď, takže až po těch třech letech. Mně jde hlavně o to, jestli budu, pokud půjdu na neschop. až od toho 24.4., pojištěná. Vůbec se v tom nevyznám 😔 😀

xpila
11. únor 2016

@lucie11111 Pojištěná samozřejmě jsi z titulu rodičovské dovolené, je jedno, že už nebudeš brát rodičovský příspěvek. A aby ses z RD mohla vráti dřív. MUSÍ s tím zaměstnavatel souhlasit. A v tvém případě upřímně žádný důvod nemá.

lucie11111
autor
11. únor 2016

@xpila Děkuji za odpověď 🙂