Oba rodiče na rodičovské. Jak na to?

pavelfilip
10. lis 2014

Dobrý den Rád bych se zeptal jak to funguje,když chceme být na rodičovské oba.Konkrétně:Manželka v současné době- Listopad-pobírá RP (ten nejvyšší - dva roky) V prosinci bychom chtěli být doma oba (samozřejmě za ,,jedny peníze,, a od Ledna 2015 manželka nastupuje do práce a já budu na RD doma sám.Oba jsme zaměstnanci a já končím (ne výpověď,ale rodičovská) 30 listopadu 2014.Zajímá mě ten prosinec,jak je to se soc.a zdravot.platbou za mě.Musím si to zaplatit sám,nebo to za mě platí ten jeden měsíc stát.Nebo pokud je nějaká jiná možnost děkuji velice za radu .Pavel

andelka
10. lis 2014

Podle mě si budeš muset ten jeden měsíc zaplatit sám. Když nebudeš v práci ani na RD. Tak budeš osoba bez zdanitelných příjmů. škoda že nešlo navázat plynule.

j.a.n.i
10. lis 2014

Je škoda, že to zadáváš jako otázku (admin to může myslím změnit), protože na tu může každý odpovědět jen jednou a pak není šance nic upřesnit. Takže pokud jsem to dobře pochopila, tak jsme oba zaměstnaní a ty jdeš na RD a ona ji končí a nastupuje zpět do původní práce. Pokud je to tak, tak za vás oba bude v prosinci platit zdravotní stát. Co se týká sociálního, tak to stát za nikoho neplatí, pouze se ta doba péče o dítě počítá na důchod jako náhradní doba a ten prosinec se započítá pouze jednomu s vás, ale to bych neřešila, protože měsíc v odpracované době na důchod je prd.

@andelka Ale on na RD bude, stejně jako manželka, nesmíš zaměňovat RD a pobírání rodičáku, to jsou 2 zcela rozdílné věci.

infokonik
10. lis 2014

Z Otázky je Diskuse, aby bylo možné opakovaně reagovat. Hezký den🙂

andelka
10. lis 2014

@j.a.n.i aha, tak to jo. Nevěděla jsem že mohou být na rodičovské oba dva ve stejnou dobu.

j.a.n.i
10. lis 2014

@andelka Jojo, mohou, klidně celé 3 roky, pokud by měli třeba nějakou rentu, která by je uživila.

veruska007
10. lis 2014

Opravdu mohou být na rodičáku oba rodiče? Já měla za to, že na rodičovské dovolené může být jen jeden rodič a může ji čerpat jen na nejmladší dítě v rodině. To vědět!

palomitacheca
10. lis 2014

@veruska007 ja to teda chapu tak, ze na rodicovske dovolene budou doma oba rodice, ale penize (rodicovsky prispevek) bude dostavat jen jeden z nich, druhy doma bude zrejme zadarmo.

andelka
10. lis 2014

@veruska007
@palomitacheca určitě zadarmo. Ale já zas myslela že se rodiče můžou střídat a ne být oba na RD ve stejnou dobu.

palomitacheca
10. lis 2014

@andelka rodice se myslim muzou stridat na rodicovskem prispevku, s rodicovskou dovolenou zkusenost nemam, takze o tom jsem nikdy nic nezjistovala. Ale asi to teda jde.

veruska007
10. lis 2014

@palomitacheca Já se nechci hádat, už nesleduju novinky, ale myslím, že na rodičovské dovolené může být v jednu chvíli jen jeden. Druhý může mít neplacené volno, dovolenou... ale nevěřím tomu, že by stát dvěma rodičům platil sociální a zdravotní pojištění a že by zaměstnavatelé museli uvolnit oba rodiče ze zaměstnání. Myslím, že kdyby to tak bylo, řešilo by tak hodně rodičů např. situaci, kdy žena přijde z porodnice s miminkem a je doma další malé dítě, žena ještě není v pořádku a manželovi většinou lékaři OČR nenapíšou, takže buď dostane dovolenou nebo ne... řešení být doma, třeba zadarmo, by asi chtělo více rodičů... ale nikde jsem nečetla o tom, že by to šlo. Každopádně pokud je nějaká skulinka v zákoně a jde to, tak super... taky by se nám to hodilo, třeba když všechny děti marodí a já jsem na ně sama...

blondynka400
10. lis 2014

@veruska007
@palomitacheca
@andelka Holky je to fakt tak. Na RD můžou být současně oba a zaměstnavatel v tom musí vyhovět.
Odkaz máte třeba zde: http://www.mpsv.cz/cs/16786

xpila
10. lis 2014

@veruska007 Můžou být oba dva, ale pouze jeden může pobírat rodičovský příspěvek. A stát nikomu sociální neplatí, jen zdravotní. Rozhodně to není o skulince v zákoně, jak píšeš, je to naprosto normální a není k tomu potřeba žádná klička. Samozřejmě je potřeba o RP standardně požádat, tzn. na jak dlouho.

BTW je to třeba i v tomto článku, který je z konce října http://www.maminka.cz/clanek/rodicovska-dovolen....

veruska007
10. lis 2014

@blondynka400 Aha, díky moc za info. Takže to lze, jen jeden musí doplatit zdravotní pojištění. To je super, škoda, že to rodiče moc nevědí, kolikrát tady někdo řešil, jak zvládat situace, kdy by tohle hodně pomohlo.

pavelfilip
autor
10. lis 2014

@j.a.n.i
Děkuji Všem za reakce a adminovi za změnu. Ano tak to chceme.momentálně pracuju a manželka je na RD a pobírá RP.Dělám do konce listopadu - potom mě zaměstnavatel uvolní taky na RD -Bez výdělku ,dovolené nepl.volna.Prostě ze zákona.Manželka je ale také ještě doma a koncem prosince bude rušit RD i RP a já žádat. To bude v lednu,ale šlo mi o prosinec,kdy budu právě doma bez peněz.Všude se píše že ze zákona mužou být doma oba ....atd atd,ale nikde právě není uvedeno co ten druhý a zdravotní pojištění. Dneska jsem byl v Teplicích na pracáku a od dvou úřenic jsem se nedozvěděl celkem nic.Prý se mám poradit se zaměstnavatelem. 25 let platím daně !! 😖
Pavel

j.a.n.i
10. lis 2014

@pavelfilip Protože UP s RD nemá nic společného, takže o tom nic nevědí, fakt není třeba nic řešit, zaměstnavatel prostě na zdravotní pojišťovnu nahlásí, že si od 1.12. na RD a tím je to vyřízeno.

j.a.n.i
10. lis 2014

@veruska007 žádné zdravotní si platit nemusí, na RD mohou být oba dva a oboum to zdravotní bude placené. A jinak moje zkušenost je spíš ta, že to tak rodiče řešit nechtějí, protože hledají nějakou variantu s příjmem a ne neplacenou.

pavelfilip
autor
12. lis 2014

@j.a.n.i Diky za rady.My máme neplac.jen ten prosinec.Chceme si udělat klidný a hezký vánoce. 🙂

pavelfilip
autor
6. pro 2014

Zdravím po delší době všechny diskutabérky a pomocnice . 🙂
Takže potvrzuji postup. V Zaměstnání nahlásit,vyplnit žádost o poskytnutí rodičovské dovolené (po mě chtěli jen rod.list dcery).Z osobního to automaticky posílají na pojišťovnu,kde jsem mimochodem pro jistotu byl taky,ale bylo mi řečeno ,že zbytečně (tak radši za optání člověk nic nedá) a potom na pracák.Na pracák ale proto,že od Ledna budu já ten kdo bude brát rod.příspěvek.

Shrnu to : Jsme doma oba za jedny peníze a opravdu stačí pouze v práci říct ,,Zítra jdu na rodičovskou " Tedy pokud se tam chcete vrátit tak radši v rámci dobrých vztahů to říct dříve !! 🙂
A na rodičovské můžou být oba celé čtyři roky za jedny peníze . Zaměstnavatel samozřejmě místo 4 roky nepodrží.
A ještě pokud to někomu pomůže tak změna proběhla taky jednoduše:
Manželka si RP odhlásila k 31.12 a já ho od 1.1 přihlásil.Už jsem nic nepotřeboval,bylo všechno už od ,manželky když žádala.Jen jsme měnili délku ze dvou na tříletou a to taky jenom přepočítali výši RP.
Podotýkám,že jsme oba zaměstnanci !! tam je asi rozdíl co jsem pochopil na pracáku.
Takže Tak 🙂

j.a.n.i
6. pro 2014

@pavelfilip Tak super, užívejte klidné svátky 🙂

romantika
6. pro 2014

pokud jste zamestnanec a vase manželka není a nastupuje do nove práce a nemela nárok na mateřskou tak můžete jit nejdriv na mateřskou, když uz chcete byt doma. Ale z prispevku mi to není jasne. tim padem byste měli ještě pekne peníze navíc.

pavelfilip
autor
6. pro 2014

@romantika
🙂 Nevím jestli to myslíte vážtně nebo si děláte legraci 🙂 🙂 🙂 . V každém případě si prosím přečtěte ,když né celou diskuzi (což ale by jste měla,než něco takového napíšete a budete reagovat ) můj dotaz. Nemyslím to nijak zle ale,jste přesný příklad diskutabera v diskuzi,který buď neví nic,nebo jen čast ale diskutuje a diskutuje a diskutuje......... 🙂 (světčí o tom již Váš první řadek (prvních 10 slov !!! a vím jistě že jste můj dotaz nečetla,nebo velice sporadicky)
Každopádně Vám děkuji za reakci a věřte ,že jsem Velice rád že mám vše vyřízené 🤐

romantika
7. pro 2014

@pavelfilip kdyz hned tak zdrsna odsuzujete, tak si vas příspěvek taky prectete, to ze pisete, ze je vase manželka zamestnankyne a nastupuje od ledna muze znamenat, ze je zamestnankyne az od toho ledna. proto jsem se dotazovala pro upresneni. mohla jsem se na vas taky vite co. chtěla jsem vam jen velice mile pomoci, ze pokud by byla zamestnankyni az od toho ledna, tak byste mohli mateřskou získat i tak na vas plat. tot vse. chtěla jsem vam poradit, ze mateřskou muze pobirat i otec pokud byste byl ten pripad. tak krasne svatky pane kritiku. Krom toho většina zen zde ma za zady kopu deti a snazi se utrhnout chvilku na odpověď. tak si to na rodicaku uzijte a třeba pochopite, ze vysedávat a louskat každého dlouhosahle zprávy není vždy cas a kazda snaha se ceni.

romantika
7. pro 2014

@pavelfilip ted tak uvazuji, jestli vůbec jste pochopil, ze materska a rodicak jsou dve odlisne věci.

pavelfilip
autor
8. pro 2014

@romantika .Ještě jednou se budu opakovat . viz 2 příspěvky zpět. .......NEMYSLÍM TO NIJAK ZLE .......atd atd................Každopádně pokud si znova přečtu (já nebo vy ),můj prvotní dotaz, není tam ani slovo o mateřské,dále pokud si všimnete je tam,že manželka čerpá dvouletou RD, a to svědčí o tom,že není tedy nebyla nezaměstnaná a pod. nebo že ji ( mateřskou ) čerpala na mě a do třetice ,je tam přesně uvedeno že jsme oba zaměstnanci. Ne že jeden je a druhý bude nebo tak něco. To jen proč jsem Vám psal ,aby jste si přečetla znovu můj dotaz. Vůbec se mi nejednalo o mateřskou ale pouze a jenom o RD a navíc pouze o měsíc , a to ještě o platbu pojistného .

Takže ještě jednou.V žadném případě jsem se Vás nechtěl nijak dotknout,jsem rád že jste reagovala a chtěla mi pomoc. Vše už mám vyřízené a jenom jsem chtěl napsat jak to tedy skutečně vyřešit.Případů kdy je na RD jeden a ,,přepisuje" jí na druhého je popsáno docela dost,ale věřte mi,že můj případ jak to řešit ,jsem nenašel za cca 14 dní ani jeden.Přesto že je všude napsáno že na Rodičovské mohou být oba atd. Ale žádná konkrétní rada !!! Proto jsem taky psal sem a jsem rád že někdo poradil.
Přeji Vám a Všem tady příjemné vánoce a klidné svátky. 🙂

romantika
8. pro 2014

@pavelfilip Vam také, my jsme resili to co vy, jak s mateřskou tak rodičovskou, takze jsem chtěla opravdu jen pomoci. Když poradi pravnik, tak se v tom da vybruslit. Jen jak pisete, skoda, ze pak když jde do realu tak malo kdo tusi a zrovna ti potrebni si neporadi. Ale popravde, mi to resili uz loni a i na zdravotnich pojišťovnách často nevedeli jak co vest. Radila nam pravnicka na materske a vse klaplo na jednicku.
Pekne svatky a poklidny rodicak 🙂))

terkapet
15. pro 2019

@pavelfilip Dobrý den, mohu se zeptat, v případě, že jsou oba rodiče na rodičovské dovolené, tak za oba platí stát zdravotní pojištění?