Zdravím maminky,prosím vás to je ? Jsem na rodicaku s prvním dítětem ten mám na 3 roky a čekám druhé dítě které se narodí ve dvou let prvního syna. Pomůžou mě vypocitat na kolik si navýšit rodicak abych ho stihla vybrat do narození druhého dítěte ? A mám nárok na materskou( musím si o ní zažádat ?) Jinak asi blbá otázka ale jak by se řešilo kdybych si navýšila rodicak ten vybrala ve dvou let dítěte a s druhým dítětem by to nedopadlo ? Vím že je blbý se na tohle ptát ale četla jsem spoustu smutných příběhu že se miminko narodilo mrtvé nebo se cokoliv pokazilo 😢
@laloogrey a to máš zjištěny že to pak vyplatí jednorázově? Jsem právě někde četla že to pak nechtějí vyplácet tak bych nerada o ty peníze přišla
@lidija1234 Mně to řekl přímo zaměstnanec pracáku, když jsem se ho ptala, jak mám postupovat, když se mi narodí to druhé...
@lidija1234 Já nestihla dobrat rodicak na prostředního syna. V listopadu se narodil třetí syn a v prosinci mi přišel zároveň s novým rodicakem i ten nevybrany zbytek. Podmínkou vyplácení je, že jeden z rodičů musí pracovat. Takže pokud máš nárok na mateřskou, máš nárok i na doplaceni. Kdybys neměla nárok na mateřskou, tak tvůj partner musí mít pracovní smlouvu nebo být OSVČ. Prostě musí dokázat, že pracuje
@lidija1234 Tady je to přímo napsaný... https://kalkulacka-materska.cz/t/jednorazova-vy...
Rodičák nemůžeš mít vyšší než jsi měla mateřskou ( měsíční částku), ale navyšovat nemusíš, teď se zbytek doplácí (nedělali to dřív, teď je to nové cca 2 roky zpět tuším). Na mateřskou máš nárok, pokud máš smlouvu na neurčito, tzn. jsi stále zaměstnanec. Já mám děti 2 a čtvrt roku po sobě, mateřskou jsem měla u obou, u druhého dokonce o nějakou stovku vyšší 🤷 mám smlouvu na neurčito. Rodicak jsem neřešila, protože mi to vyšlo na vybrání úplně přesně, že jsem dostala poslední rodicak a zrovna nastoupila na mateřskou, ale já ho měla navýšený od začátku kvůli tomu, že jsme stavěli.
Super,moc děkuji holky za informace zaměstnaná jsem mám i smlouvu na dobu neurčitou takže mateřskou mít budu 😊a teď info jak jste zvládly dvě děti dva roky od sebe ? Mám z toho celkem hrůzu 😄
@lidija1234 Ja mám tři děti co dva roky 🤣 první 2018, prostřední 2020 a poslední 2022. Nejmladší má v březnu 4 měsíce a je to někdy očistec 🤣 Ale když byli jen ti první dva, tak to byla pohoda. Měli jsme nastavený nějak ten režim a zvládnout se to dalo úplně v pohodě.
@lidija1234 není to úplná procházka růžovou zahradou, ale čekala jsem to horší, my jsme ještě do toho dodělával i dům svépomocí a hned po šestinedělí se stěhovali. Ještě v porodnici jsem řešila kuchyni 😁 teď je jim rok a 3 a čtvrt a začínají být už parťáci, i když ty hádky o hračky 🙂
@lidija1234 nemusíš navyšovat zbytek ti doplatí až se narodí druhé dítě.
@lidija1234 mám děti 20 měsíců od sebe
Neříkám..první dva měsíce to byl mazec ,než jsme našli režim...ale neměnila bych... dá se to zvládnout
@lidija1234 mam děti minutu od sebe, takže za me.. Určitě to přežiješ 🙂 🙂
Rodicak nemusis navyšovat, co nestihnes vybrat ti vyplatí po narození dítěte. Mě to tak vyplatili loni. Na mateřskou mas nárok, pokud ti dal běží smlouva v práci.
No, nemusíš si nutně navyšovat rodičák. Můžeš to nechat tak jak máš a ten zbytek, co nestihneš vybrat, tak ti vyplatí jednorázově, pak nastoupíš zase na mateřskou s druhým dítětem, pak na rodičovskou, kterou začneš jakoby znovu od nuly... Jinak se postupuje stejně jako u prvního dítěte - dostaneš zase papír k mateřské u doktorky, s tím půjdeš k zaměstnavateli a jak budeš mít rodný list druhého dítěte, tak ten dáš jak zaměstnavateli, tak i na Úřad práce. Já čekám teď též druhé dítě, tak mně to taky za chvilku čeká 🙂 Pokud by sis to i přesto chtěla navýšit, tak myslím, že na pracáku ti s výpočtem pomůžou. Ale s případem, kdyby to s mimoškem nedopadlo, tak to bohužel nevím, jak se postupuje 😔