Dobrý den,
nevíte někdo jak to je s podmínkami na porodné, které se od nového roku mění? Už to nebude 2,4 ale 2,7 násobek životního minima. Jde mi o to, že mně se narodilo miminko 8.měsíc 2014 a o porodné můžete snad žádat až do roka. Tedy až v roce 2015 kdy budou nové podmínky. Když podám žádost až příští rok budou se na nás vztahovat podmínky z r.2014 nebo 2015?
Děkuji za rady 🙂
@barborka09 bohužel si to myslím taky... Ale děkuji =)
Rozhoduje datum narození.. A mimo to, opět to není pro klasika pracující lidi. My jsme v rodině 3. Miminko má termín na silvestra, přítel bere cca 15.000,-, já mám nemocenskou z min. mzdy. Jelikož před Vánoci dostanou prémie, mají přesčasy atd, budeme mít cca o 500,- více, než je potřeba, abychom porodné dostaly.
http://socialni-davky-2013.eu/porodne-v-roce-20...
@tria002 Nám to právě utíká také o cca 700,-... Což je velká škoda, teď máme zcela jiné příjmy než v předchozím čtvrtletí před porodem... proto by se mi ten násobek 2,7 moc líbil =D Ale bohužel no... Tak snad alespoň vám to vyjde, porodíte o den déle a dostanete se do toho minima =)
@holotova92 Zkusíme to, pokud vydržím 2 v 1 do ledna.. :D výdělek se dokládá za rok, tak snad ..
@tria002 myslím, že se nedokládá za rok, ale za poslední čtvrtletí před narozením miminka 😉
A dostanu porodné jako samoživitelka?? Někde jsem četla, že když uvedu otce do RL tak budou počítat i jeho příjem i když spolu nežijeme. Neví někdo co je na tom pravdy??
😉
Hm... tak to je dobrá trapárna!!!
No já se takovým lidem vůbec nedivím, že si snaží pomoct. On totiž stát nijak rodiny nepodporuje. Bohužel!!!! ☹
@irisie ve vší úctě, ale rodiny si mají zejména pomoct samy. Stát je tu od toho, aby pomáhal nemocným, postiženým apod. a ne aby zastupoval zodpovědnost každého jednoho z nás. A pokud už tak činit bude (a v nějaké rozumné míře to asi je i v pořádku), ať to činí formou odpisů z daní a ne vyplácením.
@irisie Nepodporuje? Ty sis snad porod platila? Co mateřská, rodičák a další podpora?
@zmrz_lina Na jednu stranu je to pravda, na druhou někteří naši spoluobčané v tom umí chodit víc než dobře na úkor těch, co chodí poctivě do práce, proto by se mělo začít u nich. Protože jsou to právě oni, kdo mají nejlepší přehled o všech dávkách a příspěvcích, na které mají nárok a jak s nimi naprosto bez problému vyžít, aniž by museli pracovat. A nejen tady u nás je to docela běžný jev, že matka má vedle kočárku minimálně jednoho caparta, co sotva chodí, dalšího v kočáře a toho nejmladšího ještě v břiše. Tohle stát podporuje ve velkém...
Holky, díky za diskuzi! Jinak bych to asi úplně přešla. Takhle mám naději, že porodné dostanu - kdyžtak mě vyveďte z omylu. Jsem na mateřské, beru 11.500Kč, dceři budou 2 roky v únoru, druhé dítko se narodí koncem dubna. Manžel má příjem cca 11.200Kč, tzn. že mi vychází, že bychom měli mít na porodné nárok - je to tak? To by bylo úplně úžasný...
@sarkar podej to a uvidíš. Za to nic nedáš!! Já to taky zkusím, když neporodím dřív. Termín mám přesně na silvestra.. :D
@blahova_andrea No, vlastně možná jo.. To bych byla v péééérdeli.. 🙂
@irisie Když jsem kdysi žádala o příspěvky atd, žádala jsem nejdříve o vyloučení manžela, otce mé dcery, ze seznamu společně posuzovaných osob. Nežil s námi..
já se uměla oběma porody trefit tak, že jsme dostali prd ☹ 😅
Ja bych rekla,ze porodne je jen pro cikany pro pracujici bohuzel!
@marketa233 jenze nez jsem neco od statu "dostala" tak jsem dost dlouho prispivala daneni do statniho rozpoctu. Nic jineho nez rodicak jsem nedostala.... materskou v te dobe vyplacel zamestnavatel. Nemluve o tom ze odvadim soc. a zdrav. a nedostanu ani pridavky.... zato ti co nic nedelaji dostanou vsechny mozne pridavky a prispevky... tak funguje cesky stat - podporuje nemakacenka!!! Mel by podporoval slusne rodiny s detma!!! A matky samozivitelky.
@marketa233 jenze nez jsem neco od statu "dostala" tak jsem dost dlouho prispivala daneni do statniho rozpoctu. Nic jineho nez rodicak jsem nedostala.... materskou v te dobe vyplacel zamestnavatel. Nemluve o tom ze odvadim soc. a zdrav. a nedostanu ani pridavky.... zato ti co nic nedelaji dostanou vsechny mozne pridavky a prispevky... tak funguje cesky stat - podporuje nemakacenka!!! Mel by podporoval slusne rodiny s detma!!! A matky samozivitelky.
@tria002 diky za tip
@irisie Já s tebou v zásadě souhlasím. Taky se mi nelíbí zneužívání systému a to, že mi zodpovědné nejsme odměněny, ba naopak. Ale zároveň je třeba pokorně říct, že od státu přeci jen poměrně dost dostáváme, nejde tvrdit, že jsem nikdy nic nedostala.
Mě jen vadí, že si každý myslí co nám stát nedává a přitom jenom přerozděluje "NAŠE" peníze - daně, sociální, zdravotní....... Stát sám o sobě nevydělává!!!!!! A nejvíc se strká těm co nejméně přispěli a ani nemají v plánu přispět ... Bohužel my to tady nevyřešíme :-/!
@irisie Nevyřešíme. Je to určitě na dlouhou diskusi. Pohledů je spousta, každá to vidíme z toho svého. Někdo by ti třeba řekl, že si mají samoživitelky trhnout, že mají mít dítě s chlapy, co se o ně postarají. A takhle by se dal probrat každý důvod k jiné než celoplošné podpoře.
@irisie
No když to vemu z druhého pohledu, tak já už jsem stát stála jen na zdrav. péči skoro milion , to bych nezaplatila na zdrav. pojištěním ikdybych makala do konce života . Nech si vyjet kolik peněz jsi už stála ty . možná budeš koukat .
Ale jinak souhlasím, myslím, že pracující a hlavně střední třída je odrbávána jek to jen jde. Máš nějaké vzdělání, tedy většinou i trochu vyšší plat nebo děláš přesčasy jak trotl , máš hypotéku a tím pádem nemáš nárok na nic . Já bych porodné a přídavky na děti třeba zrušila úplně a nahradila je vratkami z daní - kdo maká, tak dostane. Kdo nemaká, má smolíka. Vyjmula bych z tohoto akorát invalidy a matky samoživitelky ( prokazatelné ne, že jen odhlásí otce a sosají od státu ) .
No to by byla pohroma hlavně pro romskou menšinu a možná by se více kradlo a když tak nad tím přemýšlím, spoustu lidí... ano zneužívá různé dávky od státu ať už jakýmkoliv způsobem, ale nemělo by se nejprve začít od shora, co takoví ministři, podnikatelé, atd.... Každý člověk si chce najít cestu k penězům., ať už na úkor státu.... 🙂
@lmat pri cteni diskusi na tema kolik a jak vytahnout ze statu a to i podvodne a bez skrupuli, je jasne, ze za romy se kazdy jen schovava...bili se chovaji uplne stejne, ne-li hur, protoze u toho jeste maji rasisticke poznamky a v podstate si "moralne duvodni" vlastni podvody s odvolanim na fiktivni pseudrealitu romske mensiny...staci se podivat na MK...kolik je tu diskusi na tema, jak co nejefektivneji odrbat stat a nikdy nechybi poznamka o tom, ze kdyz mohou romove, tak co bych nemohla...bych rada videla, kolik z takto argumentujicich individui ma OSOBNI zkusenost s tim, jak romove a v jake vysi dostavaji od statu, nebo jsou to jen klasicke povidacky, podporovane medii...
@lmat když nezačnou obyčejní lidé u sebe, třeba tím, že by jim ze sebe bylo špatně, kdyby podváděli, lhali, kradli apod., tak si takoví lidé nikdy nezvolí nikoho ne sobě podobného. Takže co je dole, je i nahoře. Až začnou lidi morální hodnoty uplatňovat u sebe, své rodiny, svých blízkých a kamarádů, tak máme teprve šanci, že si nahoru zvolí někoho, kdo má podobné morální zásady. 😉
@holotova92 Myslím že rohodující je den kdy se dítě narodilo. Takže i kdybys podala žádost příští rok, budou se řítit podmínkami které platili když se dítě narodilo. Nové podmínky budou platit pro děti narozené od 1.1.2015.