Nezletilá, mám nárok na mateřskou, porodné, RP?

andy15
6. čer 2015

Ahoj holky, jmenuji se Andrea, je mi 17 let. S přítelem čekáme mimi v prosince s tím, že mi v listopadu bude 18. A chci se zeptat, jestli mám nárok na mateřskou, na porodné a rodičovský příspěvek? Jsem z toho už magor, jak furt někde lítám a všude mi řeknou úplný prd pomalu. 😔
Děkuju!! 🙂

adji
6. čer 2015

Na mateřskou nárok nemáš, pokud jsi nikde předtím nepracovala. Dostaneš hned rodičovský příspěvek na 4 roky 7 600 a po 9 měsících 3 800. A na porodný a příspěvek na dítě máš nárok až podle toho, kolik vydělává tvůj přítel. http://www.penize.cz/rodicovstvi/294558-porodne... orientačně si můžeš spočítat 🙂

andy15
autor
6. čer 2015

Aspoň něco v tomhle státě " funguje". Děkuju! 🙂

adji
6. čer 2015

Není vůbec zač 😉

xpila
6. čer 2015

@adji Pokud je přítel zaměstnaný a splní dané podmínky, tak nemusíš mít rodičák automaticky na 4 roky.

andy15
autor
6. čer 2015

Přítel pracuje. 😉 průměrný jeho plat je těch 17000. 😉 tak nevím

xpila
6. čer 2015

@andy15 Tak pokud pracuje normálně na smlouvy (má placené nemocenské pojištění), tak si můžeš v pohodě zvolit i délku pobírání rodičáku a nemusíš mít automaticky na 4 roky. Stačí doložit jeho příjem.

andy15
autor
6. čer 2015

Jasně. 🙂 nějak to budeme muset pořešit. 🙂)
Bude ještě sranda 😀

peroli
6. čer 2015

@adji já nechci @andy15 nějak plést hlavu ale není teď rodičák jednotně 220tis. a pak už je na každé mamince na jak dlouho si to určí? 😅

nonnni
6. čer 2015

@peroli neni...porad je to omezene, pokud spadnes do kategorie automatickeho RP na 4 roky.

peroli
6. čer 2015

@nonnni ale když doloží příjmy otce tak pak se to na ní taky vztahuje, ne?

nonnni
6. čer 2015

@peroli kdyz si bude brat rodicak pres otce a ten se kvalifikuje, tak jiste...ja reagovala na to, ze je rodicak plosne 220 000 (coz je) a je na matce, jak si ho rozdeli (to neni, ac je to znacne uvolnenejsi, nez drive a kvalifkuje se vice matek, ale stejne to neni tak, ze se muze rozhodnout kazda)

janakaspa17
2. led 2016

Ahoj, chtěla bych se taky zeptat 🙂
V březnu tohoto roku rodím. Ale 18 let mám až v červenci. Mám tedy nárok na porodné a rodičovský příspěvek?? Přítel pracuje, a plat má do 19 000,- . Děkuji 🙂

deniska_92
2. led 2016

A když s otcem dítete nežiju ve společne domacnosti, mam narok na porodne?

xpila
2. led 2016

@deniska_92 To je jedno, ze nežijete ve spolecne domácnosti, posuzuje se příjem obou, pokud je v rodném listě.

xpila
2. led 2016

@janakaspa17 O porodné a rodičovský příspěvek můžeš žádat už od 16 let, takže nárok máš.

annabelakova
9. led 2017

Dobrý den prosim vas je mi 17 let i příteli a chci se zeptat jestli budu něco brát na dite budu to brat ja nebo matka moje ?

blahova_andrea
9. led 2017

@annabelakova matka jsi ty, takže to, co ti náleží, budeš pobírat ty. ty budeš kompletně za toho tvorečka zodpovědná 😉