Nevyčerpaný rodičovský příspěvek. Kdo a jak žádal po narození druhého dítěte?

trdli
10. říj 2022

Maminky, žádaly jste už některá o vyplacení RP, při narození dalšího dítěte? 🌷
Prosím, jak? Stačí písemně jako žádost? Byl nějaký problém? Chtěli nějaké další informace, doklady, formuláře? 🌷 Za chvíli mě to čeká.
Děkuji za odpovědi.
Hezký den 🌷.

mishkati
10. říj 2022

To mě také zajímá, budeme mít miminko 3 měsíce před koncem RP, tak bych ráda věděla jak je to s dočerpanim, pokud něco zjistím, napišu 🙂

trdli
autor
10. říj 2022

@mishkati Moc děkuji 🙃, byla by to škoda přijít o své peníze, když už to teda konečně jde. 💪 My budeme mít vyčerpaných teprve 18m, tak bych jim ty peníze nerada nechala. 🤣

marry94
10. říj 2022

@trdli po narození mikinka zajdete na Úp s rodným listem miminka a oni Vám dají na podpis žádost o vyplacení. Měla jsem peníze do 14 dní na účtě

dobevacka
10. říj 2022

@trdli Já ještě nemám zažádáno, ale byla jsem nahlásit přerušení čerpání rodičovského příspěvku z důvodu nástupu na peněžitou pomoc v mateřství s druhým dítětem a bylo mi řečeno, že po porodu (ideálně ten samý měsíc) se musí dojít s rodným listem druhého dítěte na úřad práce a tam to vyplnit. Bohužel nevím jestli existuje nějaká oficiální žádost nebo ne. Ale to ti řeknou tam až tam půjdeš s tím RL...

lencaa11
10. říj 2022

@trdli rodný list dítěte ,formulář a jeden z rodičů pracovní smlouvu

marry94
10. říj 2022

@lencaa11 ta pracovní smlouva je nějaká novinka? Zadala jsem tak v lednu a nic krom rodného listů nechtěli

lencaa11
10. říj 2022

@marry94 co se různé psalo tak jeden u rodicu musí pracovat když žena byla na mateřské tak je to jasný když na rodicaku tak aspoň otec aby to mohli vyplatit skrz denní vyměřovací základ

jako_mala_holka
10. říj 2022

Já jen vyplnila a poslala na ÚP papír o změně čerpání (navolila jsem si maximální částku, tedy výši PPM) a teď v listopadu mi přijde poslední dávka, v prosinci se malý narodí... Nic k tomu potřeba nebylo, jen ten jeden papír a všechno ok
Případně vím, že je i možnost požádat až po narození dítěte, jen snad doložíš rodný list, ale to jsem blíž nezkoumala, je tam snad jen podmínka, že druhý rodič musí pracovat nebo tak něco

krisstina93
10. říj 2022

Ja jen zažádala během žádosti o nový rp, úřednice mi akorát dala podepsat jeden papír navíc. Akorát tam byla podmínka, že jeden rodič musí v té dobré mít platnou pracovní smlouvu, to sme dokládali teda stejně s tou žádostí k rodicak, takže nic extra sem nepotřebovala.

inah91
10. říj 2022

@trdli mě to teď taky čeká, tak muzu pak nahlásit cerstve info 💪👍
Jinak teda holky - sečteno, podtrženo - zajdu na UP, když jsem na MD tak žádná pracovní smlouva tatínka není potřeba, chápu to tak? A samozřejmě RL dítěte s sebou, jinak teda nic? Dekuju ❤️🙏

lencaa11
10. říj 2022

@inah91 ano přesně tak 👍

denisq
10. říj 2022

@lencaa11 A když je druhý rodič OSVČ?

lencaa11
10. říj 2022

@denisq Nárok na jednorázový doplatek rodičovského příspěvku, mají ti, kdo jsou zaměstnání nebo podnikají jako OSVČ (je u nich možné stanovit vyměřovací základ – alespoň u jednoho z rodičů – k datu narození dalšího dítěte).

Ty rodiny, kde jsou ale například oba rodiče dlouhodobě nezaměstnaní (nemají příjmy ze zaměstnání, podnikání, apod.), ale na jednorázové doplacení zbytku rodičovské, nárok nemají

denisq
10. říj 2022

@lencaa11 Takže pokud manžel normálně odvádí vše, co je potřeba (tj.zdravotni a sociální pojištění) tak nárok normálně máme? A prosím, jak se u OSVČ vyměřuje základ?

lencaa11
10. říj 2022

@denisq to by mu měli potvrdit na OSSZ denní vyměřovací základ

ondul
10. říj 2022

Ja jsem posilala jen doporuceny dopis na UP, kde byl rodny list obou deti a jen sepsano neco ve smyslu: zadam o zaslani nevycerpaneho prispevku na to a to dite, z duvodu narozeni toho a toho ditete. Vsechny udaje me, obou deti, bankovni spojeni. Pokud je matka stale zamestnana, tak zadne vymerovaci zaklady na otce nejsou treba.

lencaa11
10. říj 2022

@ondul ano přesně tak ale pokud matka neni zaměstnaná tak aspoň otec když je zaměstnáni

vlada12
17. lis 2022

@marry94 to vám zavidime,že ste to měla tak rychle vyplacené.manzelka dávala na up všechny papíry i odeme z práce,paní na up to zadala do systému a že nic nebrání vyplacení zbytku rodičovského příspěvku a dodnes stále nic nepřišlo.podavala to 12.10.2022