Maminky, žádaly jste už některá o vyplacení RP, při narození dalšího dítěte? 🌷
Prosím, jak? Stačí písemně jako žádost? Byl nějaký problém? Chtěli nějaké další informace, doklady, formuláře? 🌷 Za chvíli mě to čeká.
Děkuji za odpovědi.
Hezký den 🌷.
@trdli Já ještě nemám zažádáno, ale byla jsem nahlásit přerušení čerpání rodičovského příspěvku z důvodu nástupu na peněžitou pomoc v mateřství s druhým dítětem a bylo mi řečeno, že po porodu (ideálně ten samý měsíc) se musí dojít s rodným listem druhého dítěte na úřad práce a tam to vyplnit. Bohužel nevím jestli existuje nějaká oficiální žádost nebo ne. Ale to ti řeknou tam až tam půjdeš s tím RL...
Já jen vyplnila a poslala na ÚP papír o změně čerpání (navolila jsem si maximální částku, tedy výši PPM) a teď v listopadu mi přijde poslední dávka, v prosinci se malý narodí... Nic k tomu potřeba nebylo, jen ten jeden papír a všechno ok
Případně vím, že je i možnost požádat až po narození dítěte, jen snad doložíš rodný list, ale to jsem blíž nezkoumala, je tam snad jen podmínka, že druhý rodič musí pracovat nebo tak něco
Ja jen zažádala během žádosti o nový rp, úřednice mi akorát dala podepsat jeden papír navíc. Akorát tam byla podmínka, že jeden rodič musí v té dobré mít platnou pracovní smlouvu, to sme dokládali teda stejně s tou žádostí k rodicak, takže nic extra sem nepotřebovala.
@denisq Nárok na jednorázový doplatek rodičovského příspěvku, mají ti, kdo jsou zaměstnání nebo podnikají jako OSVČ (je u nich možné stanovit vyměřovací základ – alespoň u jednoho z rodičů – k datu narození dalšího dítěte).
Ty rodiny, kde jsou ale například oba rodiče dlouhodobě nezaměstnaní (nemají příjmy ze zaměstnání, podnikání, apod.), ale na jednorázové doplacení zbytku rodičovské, nárok nemají
Ja jsem posilala jen doporuceny dopis na UP, kde byl rodny list obou deti a jen sepsano neco ve smyslu: zadam o zaslani nevycerpaneho prispevku na to a to dite, z duvodu narozeni toho a toho ditete. Vsechny udaje me, obou deti, bankovni spojeni. Pokud je matka stale zamestnana, tak zadne vymerovaci zaklady na otce nejsou treba.
To mě také zajímá, budeme mít miminko 3 měsíce před koncem RP, tak bych ráda věděla jak je to s dočerpanim, pokud něco zjistím, napišu 🙂