Neschopenka a nástup na mateřskou. Jak to je?

bartk
8. čer 2023

Ahoj. Chtěla jsem se zeptat jestli tady někdo neví jak to s nástupem na mateřskou v neschopence , zda si muže vybrat jít 6 nebo 8 týdnu před porodem . Snažila jsem se to dohledat ale všude jsou staré údaje z roku 2011-2013 a tak nevím zda je to aktuální . Jen mě to zajímá . Děkuju 🙂

martulka88
8. čer 2023

@bartk Já šla 6týdnů, protože mi to vyšlo na začátek ledna. Ale mohla jsem jít i 8týdnů. Je to 2roky zpět.

emillyhk
8. čer 2023

@bartk Já šla 8 týdnů před termínem. Doktorka o tom nechtěla moc diskutovat, mě to bylo víceméně jedno. Byla jsem v PN skoro celé těhotenství, blížil se advent, mě bylo konečně i občas trochu líp, tak jsem byla ráda, že nebudu muset hlídat vycházky. Nakonec jsem stejně jela víceméně v režimu nemocenské, kdy jsem dopoledne šla tak maximálně k doktorovi 🙈

majina
8. čer 2023

Byla jsem v pracovní neschopnosti celé těhotenství a na mateřskou jsem nastupovala 6 týdnů před termínem. Bylo mi řečeno, že to je na mě. Stačí si říct u doktora o ukončení PN, vystavení papíru a ten odnést do práce 👍

erchia
8. čer 2023

Ahoj, vloni to tak bylo, že jsem si mohla při nemocenské vybrat, zda na mateřskou nastoupím šest nebo osm týdnů před plánovaným termínem porodu ;)
Akorát pak jenom je pak fajn si pohlídat datum nástupu na rodičovskou, v tom jsem se tedy radila s personální, ale prostě tak 🙂

janule0123
8. čer 2023

@bartk Jo tak me teď ještě nechtěla vypsat papír na 6 týdnu nástup, kdybych šla na neschopenku, to prý pak “musím” nastoupit 8 týdnu předem, a nebo vykryt dvěma týdny dovolené …možná lekar od lékaře ..

laxesis
8. čer 2023

Je to na tobě, kdy budeš chtít nastoupit. Zákon udává 6-8 týdnů před a lékaři jen řekneš, na kdy ti to má napsat=) to že předtím byla PN nemá vliv na nic, jen ji ukončí k potřebnému datu. Taky jsem na PN, nastupovat budu 8 týdnů před, dovolenou budu čerpat mezi MD a RD v zimě.

srnii
8. čer 2023

@bartk byla jsem na neschopence prakticky celé těhotenství a na mateřskou jsem nastupovala 6 týdnů před porodem, doktorka mi řekla, že se mám rozhodnout sama.

hanule54
8. čer 2023

To si dobre vypocti.Ja to uz mam zasebou a je to nejaky patek,ale zustat co nejdele na neschopnece a pak jit na materskou.Vis abys nesla jakoze zbytecne driv na materskou.Jasne ze nesxhopenka jsou prd penize ale vis jak to myslim

j.a.n.i
8. čer 2023

@janule0123 Není to lékař od lékaře, termín nástupu určuje pojištěnka a lékař do toho nemá co kecat. A ten který kecá, tak překračuje svoje kompetence a netřeba ho poslouchat, prostě on určí termín porodu a i kdyby napsal termín nástupu na PPM, tak škrtnu napíšu ten, který chci, zákon mluví jasně, kdo to má určit. A chtěla bych ho vidět, jak vysvětluje revizákovi, že zázračně pominuly důvody pro neschopenku ve chvíli, kdy si pacientka dovolila trval na tom, že si ze zákona termín může určit.

janule0123
8. čer 2023

@j.a.n.i tak brala bych, ze to někde muže byt dany, ze pokud si na neschopence, jdeš 8tydnu předem… důvody asi jak říkáš zázračně nepominou a stát muže ušetřit 2 týdny hrazení neschopenky😂takže smysl by me to dávalo … než začali psát holky, ze byli na neschopence a mohli si vybrat termín nástupu 🙂takže beru ze to asi bude doktor od doktora, kdyz to viditelně jde 🙂

j.a.n.i
8. čer 2023

@janule0123 No, v zákoně to dany neni, takže to prostě jdu všude, když si clovek nenecha od doktora kecat do toho, co neni v jeho kompetenci.