Ahoj. Chtěla jsem se zeptat jestli tady někdo neví jak to s nástupem na mateřskou v neschopence , zda si muže vybrat jít 6 nebo 8 týdnu před porodem . Snažila jsem se to dohledat ale všude jsou staré údaje z roku 2011-2013 a tak nevím zda je to aktuální . Jen mě to zajímá . Děkuju 🙂
@bartk Já šla 8 týdnů před termínem. Doktorka o tom nechtěla moc diskutovat, mě to bylo víceméně jedno. Byla jsem v PN skoro celé těhotenství, blížil se advent, mě bylo konečně i občas trochu líp, tak jsem byla ráda, že nebudu muset hlídat vycházky. Nakonec jsem stejně jela víceméně v režimu nemocenské, kdy jsem dopoledne šla tak maximálně k doktorovi 🙈
Byla jsem v pracovní neschopnosti celé těhotenství a na mateřskou jsem nastupovala 6 týdnů před termínem. Bylo mi řečeno, že to je na mě. Stačí si říct u doktora o ukončení PN, vystavení papíru a ten odnést do práce 👍
Ahoj, vloni to tak bylo, že jsem si mohla při nemocenské vybrat, zda na mateřskou nastoupím šest nebo osm týdnů před plánovaným termínem porodu ;)
Akorát pak jenom je pak fajn si pohlídat datum nástupu na rodičovskou, v tom jsem se tedy radila s personální, ale prostě tak 🙂
@bartk Jo tak me teď ještě nechtěla vypsat papír na 6 týdnu nástup, kdybych šla na neschopenku, to prý pak “musím” nastoupit 8 týdnu předem, a nebo vykryt dvěma týdny dovolené …možná lekar od lékaře ..
Je to na tobě, kdy budeš chtít nastoupit. Zákon udává 6-8 týdnů před a lékaři jen řekneš, na kdy ti to má napsat=) to že předtím byla PN nemá vliv na nic, jen ji ukončí k potřebnému datu. Taky jsem na PN, nastupovat budu 8 týdnů před, dovolenou budu čerpat mezi MD a RD v zimě.
To si dobre vypocti.Ja to uz mam zasebou a je to nejaky patek,ale zustat co nejdele na neschopnece a pak jit na materskou.Vis abys nesla jakoze zbytecne driv na materskou.Jasne ze nesxhopenka jsou prd penize ale vis jak to myslim
@janule0123 Není to lékař od lékaře, termín nástupu určuje pojištěnka a lékař do toho nemá co kecat. A ten který kecá, tak překračuje svoje kompetence a netřeba ho poslouchat, prostě on určí termín porodu a i kdyby napsal termín nástupu na PPM, tak škrtnu napíšu ten, který chci, zákon mluví jasně, kdo to má určit. A chtěla bych ho vidět, jak vysvětluje revizákovi, že zázračně pominuly důvody pro neschopenku ve chvíli, kdy si pacientka dovolila trval na tom, že si ze zákona termín může určit.
@j.a.n.i tak brala bych, ze to někde muže byt dany, ze pokud si na neschopence, jdeš 8tydnu předem… důvody asi jak říkáš zázračně nepominou a stát muže ušetřit 2 týdny hrazení neschopenky😂takže smysl by me to dávalo … než začali psát holky, ze byli na neschopence a mohli si vybrat termín nástupu 🙂takže beru ze to asi bude doktor od doktora, kdyz to viditelně jde 🙂
@janule0123 No, v zákoně to dany neni, takže to prostě jdu všude, když si clovek nenecha od doktora kecat do toho, co neni v jeho kompetenci.
@bartk Já šla 6týdnů, protože mi to vyšlo na začátek ledna. Ale mohla jsem jít i 8týdnů. Je to 2roky zpět.