Dobrý den, ráda bych se tu poradila ohledně naší situace. Momentálně jsem do konce května 2018 na rodičovské dovolené s dcerou. Měla jsem to naplánováno od začátku tak, že těch pár měsíců do září, než malá nastoupí do školky, budu na neplaceném volnu a pak se vrátím od září do práce. Ale zadařilo se nám miminko. Termín mám koncem září 2018. A moje otázka je, zda budu mít nárok na mateřskou, pokud budu na neplacenem volnu?
Pokud nemáte ještě požádáno o neplacené volno, zkuste neschopenku, a pak klasicky nástup na PPM.
Ale pokud máte už neplacené volno zažádáno a schváleno zaměstnavatelem, i tak se nebojte, mateřskou dostanete 😉
@paulie přiznám se, že být na neschopence se mi moc být nechce. Kontroly, vycházky atd. navíc jsem chtěla před porodem ještě někam na dovcu. Mám rodicak rozpocitany až do září, takže s penezama tratna nebudu, ale mám strach zase, že mi v práci slíbí neplacené a pal pošlou výpověď :(
@asadek Výpověď ti poslat nemohou, protože ti ji jako těhotné pro nadbytečnost dát nemůžou, takže z jejich strany není důvod, proč by ti to neplacené volno nedali, kdyby se cukali, tak bych tak lehce zmínila, že jsi těhotná ale že tedy nastoupíš a když ti nebude dobře, tak půjdeš na neschopenku... a pak myslím rychle usoudí, že dát ti neplacené volno je dobrá varianta.
No ráda bych to měla přes neplacené volno, ta neschopenka je přece jenom dost omezující. Šlo mi spíš o to jestli se dá v tom volnu navázat tou mateřskou. Nevím kam to jít ověřit, jako na který úřad.
Ahoj, mam podobny dotaz. Jsem na RD se synem narozenym v lednu 16. Planujeme druhe. Mam smlouvu na dobu neurcitou. Kdybych otehotnela do leta, tak neporodim druhe do synovych tretich narozenin, kdy zamestnavatel drzi misto. Moje otazka zni, zda budu mit narok u nej na penize na MD? Nebo se musim na rok vratiti do prace? Na neschopenku ani urad prace nechci. Odpracovane roky mam.
Dobrý den, mám asi stejný nebo podobný dotaz. RD mi končí v květnu 2019, ale mám se zaměstnavatelem domluvené neplacené volno až do listopadu 2019 z rodinných důvodů. Chceme druhé dítě a mě teď vyděsila odpověď výše, že pokud bude to neplacené volno delší jak 180 dní, tak pak nebudu mít nárok na PPM? Je to tak?
Smlouvu mám na dobu neurčitou, ještě doplním 🙂