Nemocenská po skončení rodičovského příspěvku

hribecekbeztecek
18. dub 2017

Dobrý den, jak je to s vyplácením mateřské pokud po skončení rodičáku v den nástupu do zaměstnání nastoupím na nemocenskou? Nepříjdu o mateřskou?

xpila
18. dub 2017
barbarra
7. kvě 2017

Taky toto teď řeším....Takže pokud by mně mezi ukončením rodičovské dovolené (u mně 2 leté) a nástupem na mateřskou vznikla prodleva, můžu jít na nemocenskou? V jaké výši? Z čeho se bude počítat? A budu mít nárok na mateřskou? Můžu /nebo musím nastoupit na mateřskou 6-8týdnů před porodem?

rukushika8
8. kvě 2017

@barbarra vše budete mít jako kdyby jste předtím pracovala. Vše se vám bude vypočítávat z platu před první mateřskou (pokud jdete na mateřskou do 4let věku prvního dítěte). Na mateřskou opět můžete jít kdy chcete, jestli chcete 8 týdnů nebo 2 týdny před porodem, je to na vás. 🙂

xpila
8. kvě 2017

@rukushika8 No, kdyby šla 2 týdny před TP, tak by byla sama proti sobě, trochu blbost...

rukushika8
8. kvě 2017

@xpila proč?

rukushika8
8. kvě 2017

@xpila a jinak. Napsala jsem to proto, protože je to prostě možné. Já tak u svého dalšího dítěte půjdu. Budu na nemocenské co nejdéle, abysem měla mateřskou do co nejvyššího věku dítěte, abysem měla tříletou rodičovskou co nejkratší dobu a tím pádem více peněz na rodičovské. 😉

blahova_andrea
8. kvě 2017

@rukushika8 to je blbost, nastupuje se 6-8týdnů před TP. pokud nastoupíš později, tak se okradeš o ty peníze. nebude se ti to posouvat a vyplácet déle, ale prostě přijdeš o ty týdny, které si sama ubereš. aspoň tak to chápu já. vyplatí se to jen tomu, kdo pracuje a vydělá si o dost více než by měl mateřskou. a samozřejmě, kdo to fyzicky a psychicky ještě zvládne 😀

xpila
8. kvě 2017

@rukushika8 Proč? Protože kdybys šla 2 týdny před TP, tak by se ti krátila mateřská o 4 týdny, takže blbost 😉 Ano, možné to je, ale nikdo to dobrovolně neudělá.

rukushika8
8. kvě 2017

Ano holky, máte pravdu. Buď to bylo dříve jinak ( časy se mění ), nebo jsem to špatně pochopila. 😊 Můj nejstarší syn má už 10,5 roku. Teď mám druhé dítě a chceme ještě třetí, které bude navazovat na to druhé, aby si děti mohly spolu hrát (a zlobit).

xpila
8. kvě 2017

@rukushika8 Pokud vím, tak to takhle bylo vždycky...

barbarra
9. kvě 2017

@rukushika8 omlouvám se, asi jsem natvrdlá, ale radši se zeptám. Lze to tedy udělat takto: Pobírání rodičovského příspěvku mám nyní do 2let věku dcery, tedy do února 2018. Řekněme že rodit podruhé budu např. v červnu 2018. Mohu tedy jít na nemocenskou kvůli rizikovému těhotenství a pak na mateřskou a následně rodičovskou? Vše se bude počítat jako u prvního těhotenství-tedy v platu před prvním porodem?

xpila
9. kvě 2017

@barbarra Nezáleží na tom, do kdy máš RP, ale jak máš nahlášeno RD v práci.

barbarra
9. kvě 2017

AHA, tak to nevím.Nevim ,ze bych neco hlásila v práci.

rukushika8
9. kvě 2017

@barbarra záleží to na tom jak jsi domluvená v práci na návratu - délce RD. Pravděpodobně 2roky, jak píšeš. Můžeš totiž mít rodičovskou dovolenou, ale rodičovský příspěvek už můžeš mít vyčerpaný.
Takže, dle domluvy se zaměstnavatelem na návratu do práce, v den kdy máš nastoupit zpátky do práce můžeš jít normálně na nemocenskou. Potom klasicky na mateřskou a rodičovskou. Vše se ti bude počítat jako u prvního těhotenství-tedy z platu před prvním porodem. 🙂

xpila
9. kvě 2017

@barbarra Délku RD jsi hlásit musela. A pokud ne, tak se bere do 3 let a jeste z toho můžeš mít problémy. Takze na nemocenskou nemůžeš, pokud jsi stále na RD.

lenule01
2. čer 2017

Holky a z čeho se vypočítává NEMOCENSKÁ v tomto případě? Při prvním dítěti se mi nemocenská vypočítávala z platu- takže 60% platu...Je tomu i v případě, kdy jdu po rodičáku na nemocenskou, protože jsem v očekávání druhého dítěte? Děkuji za odpovědi 🙂

rukushika8
2. čer 2017

Ano. Podmínky jsou stejné, pokud nastupujete na další mateřskou do 4 let věku prvního dítěte.