Nemocenská ihned po rodičovské dovolené následovaná MD

ataborik
27. bře 2017

Dobrý den,

chci se s manzelkou zeptat, zdali nemáte někdo zkusenost s podobnou situací.

Po ukonceni materske nastala automaticky rodivska dovolena a nyni resime skutecnost, ze po ukonceni rodicovske dovolene pujde zena na nemocenskou (predchozi tehotenstvi bylo rizikove) a po teto nemocenskou by nastoupila opet na dalsi materskou nasledovanou rodicovskou.

Chceme se zeptat jak je to v tomto pripade s vypoctem druhe materske a vypoctem pro druhou rodicovskou? (mezi prvni rodicovskou a druhou materskou dovolenou bude nemocenska a nevime, aby to v tom neudelalo nejaky problem). Bude se pocitat materska z predchoziho platu a tim padem bude pobirat totoznou materskou jako v prvnim pripade?

predem dekujeme za odpovedi.

xpila
27. bře 2017

@ataborik Pokud nastoupí na druhou mateřskou do 4 let věku prvního dítěte, tak bude mít druhou mateřskou stejně tak vysokou jako první. Nemocenská nemá nikdy na výpočet mateřské vliv.

lela36
27. bře 2017

A muzu se tez zaptat, kdyby bylo predchozi zamestnani ukonceno, protoze bylo jen na dobu urcitou, tak to plati taky? Asi ne, ze? Ja budu mit rodicak jeste do cervna, podarilo se otehotnet, ale je to pomerne cerstve, termin by byl az v listopadu. Nevim ted jak s tim nalozit, jestli si ten zbytek rozlozit, a potom jit na pracak, nebo se jeste zamestnat nekde, ale tam moc sanci nemam, nemam hlidani na celou dobu pripadne pr doby. A tim padem bych si nemohla ani zvolit delku rodicovske dovolene? Jestli nekdo vi a odpovi, moc dekuji Lenka

xpila
27. bře 2017

@lela36 Neplatí, to není nárok ani na nemocenskou, ani na druhou mateřskou. A pokud nebudeš zaměstnaná, tak ani nebudeš na rodičovské dovolené. Budeš jen osoba pobírající rodičovský příspěvek bez možnosti volby. Pokud by podmínky splnil otec dítěte, tak můžeš volit přes něj.

lela36
27. bře 2017

Dekuju za odpoved. O nemocenske jsem ani nepremyslela. Takze to je celkem na prd. 🙂 Musim neco vymyslet.