Dobrý den, měla bych pár dotazů k nemocenské a následně mateřské.
Moje situace vypadá asi následovně - 10 let pracuji v jedné firmě, poté jsem otěhotněla, pracovala až do porodu a následně od 6ti měsíců malé jsem si přivydělávala na DPP. Takto to fungovalo do 3 let malé. Ve 3 letech jsem nastoupila na normální smlouvu, ale měla jsem homeoffice s tím, že budu brát pár záskoků v práci. Po 3 měsících jsem znovu otěhotněla. Nyní bohužel mám ale velké problémy s krvácením a tedy na záskoky nemůžu chodit a bylo mi tedy řečeno, že si mám vzít neshopenku, při které mi ale zůstane zase původní DPP.
Ráda bych se zeptala, z čeho se mi mateřská bude počítat - základ ve smlouvě mám velice malý, ale mám k tomu provize z prodeje, které jsou zase dost vysoké (základ cca 8tis, provize min 20-25tis). Na mateřskou předpokládám budu mít zase nárok - bude tedy mateřská stejná jako u 1. dítěte (když se narodí do 4 let prvního?) nebo mi ji součastná nemocenská nějak sníží? Pokud bych na nemocenskou nešla, vydělávala bych více než před 1. porodem. Dle výplatnice bych letos měla mít i 10 dní dovolené - mohu si je vybrat předtím než nastoupím na neschopenku? Děkuji 🙂
@vejik85 mateřskou budeš mít stejnou nebo vyšší(vyhodnejsi), když nastoupís na ppm do 4 let věku předchozího. Dovolenou si vybrat můžeš, pokud ti to zaměstnavatel umožní.