Nemáme nárok na porodné ani přídavky?

zuzana0809
25. dub 2016

Ahoj.V listopadu čekáme naše první miminko.Dnes jsem se dozvěděla že nemám nárok na porodné ani přídavky.Nechápu to.Přítel je OSVČ ale já jsem normální zaměstnanec.Daně odvádíme oba dva akorát teda přítel si neplatí zatím nemocenské pojištění jen socku a zdrávku.Kde je tedy chyba?Bylo mi řečeno že mám nárok jen na mateřskou a rodičák nebo co.Ale jsem taky prvorodička.Nebo je porodné jen pro samoživitelky?Pochopila jsem ze starších diskuzí že holky zapírají otce dítěte aby dostali porodné?Díky pokud mi to někdo vysvětlíte.

sunnurse
25. dub 2016

http://www.penize.cz/kalkulacky/narok-na-porodne Na porodné nemáte nárok, pokud váš měsíční příjem překračuje určitou částku.

xpila
25. dub 2016

Nárok na porodné je dle příjmu, není plošné. Stejně tak přídavek na dítě. To nemá s odvodem daní nic společného a nevím, co na tom nechápeš. Stačí si přečíst podmínky pro přiznání těchto dávek.

nelam
25. dub 2016

Úplně nechápu Vaše rozhořčení... Oba normálně pracujete, vyděláváte, tedy nesplňujete nárok na jakoukoliv "dávku" v nouzi. Manžel bude přeci nadále pracovat a Vy dostanete (pokud splňujete podmínky) mateřskou a následně rodičovskou. Ano, porodné i přídavky na dítě se týká finančně znevýhodněných. Těch se pak ale obvykle netýká mateřská a jako bonus jdou na 4letou RD, kde si přijdou na 3.800,- měsíčně, takže žádná výhra.
Zapírat otce není až taková sranda, jak to vypadá. Nemůže s Vámi sdílet společnou domácnost, a když ho stejně někdo napráší, peníze vracíte a máte s tím problémy. Samozřejmě nemůže být zapsán ani v rodném listě.

lucysmidkova
25. dub 2016

Ja porodne taky nedostala. Prijde mi ze je to spis pro ty co nemakaji protože se do toho jejich počtu vejdou

no_title
25. dub 2016

Porodné se počítá podle příjmu domácnosti. Nárok na něj má fakt málo lidí, my s financema celkem zápasíme a nevyjde nám přesně o tisícovku 🙂. Co naděláme.

ninive211
25. dub 2016

"Chyba" je v tom, že vyděláváte "příliš mnoho". Pokud oba dva partneři pracují, tak je minimální šance na získání porodného, uniklo to i sestře, co je na RD (ten se prý do toho ani nepočítá teď teda už je pět na MD s druhým) a švagr vydělává, ale ale zdaleka ne za průměrnou mzdu. My budeme možná jednu na stejné pozici a nepočítám s tím, že bychom na rodičák měli nárok (nově je nárok i na druhé dítě)

maqggienka
25. dub 2016

Nárok nemáte, stejně jako většina. Taky jsme měli větší příjem, než je hranice pro porodné. Měla jsem mateřskou a teď rodičák. To byste museli vydělávat fakt minimum, abyste měli nárok na porodné nebo přídavek na dítě.

kajinka2
30. dub 2016

Ahojky Holky nárok nemáme vůbec na nic já mám nemocenskou 14500,- a manžel plat 17500,- takže podle všech peněz máme dost i když je úvěr a poplatky kolem bytu tak nic nedostaneme to nikoho nezajímá.

bajana
1. kvě 2016

@kajinka2 samozrejme, ze to nikoho nezaujima, ved uver ma dnes skoro kazdy a ked si ho clovek berie, musi predsa pocitat aj s vypadkom jedneho prijmu. To predsa nefunguje tak, ze si napr.vezmem pri spolocnom prijme 30000,- uver 15000,-, potom mi klesne jeden prijem a ja chcem, aby mi preto prispieval stat...to je nonsens.

yelowangel
1. kvě 2016

Taky jsme nárok na porodný neměli uteklo nám to o 1200. Prostě pokud člověk normálně pracuje, chce mít otce v rodným listě nebo nedejbože žije dokonce v manželství a nemá 10 dětí a tu pravou barvu pleti nemá tady nárok skoro na nic.

ladyhacek
1. kvě 2016

@kajinka2 ano nikoho to nezajímá a nemocenská 14500? já neměla ani půlku a manžel bere kolem 20000 > také platíme hypo a světe div se také nemáme nárok 🙂 - ani jsem to nezjišťovali vím, že je to nějak kolem 18.000,- příjem obou

Porodné (ačkoliv dřív bylo pro všechny) tak teď je jen pro ,,sociální případy´´ > je to hlavně myšleno na mladé rodiče - spíše jednoho bez zázemí > aby alespoň něco .....

evulina77
1. kvě 2016

a to chceš kvůli dávkám zapřít otce svého dítěte a nenapsat ho do rodného listu? To jste na tom opravdu špatně, ale né jen finančně, ale i morálně. Takové chování opravdu odsuzuji, takové chování je parazitování na systému...

callwen
1. kvě 2016

Tak nemocenská se vypočítává podle předchozího platu, taky jsem měla nějakých 14 000 a mateřská byla kolem 17 000. Když je možnost, je dobré si miminko naplánovat a nebýt odkázaný na pomoc státu. Takže nás ani nenapadlo, že bychom měli na něco nárok. Ale stejně to zamrzí, kdysi bylo porodné pro všechny, mohlo by se jednat alespoň o nějakou symbolickou částku, pro nás, pracující 🙂 Třeba na Slovensku je porodné 800 euro, na první dítě pro všechny. Paráda 🙂

strapocka
1. kvě 2016

Tak já zase chápu Zuzčino rozhořčení, taky mě štve že nemám nárok na porodné, proč? chodím do práce, chlap taky, k tomu podnikáme, dřeme jak koně, a nedosteneme od státu ani ň. Rodím státu chytré děti které mají předpoklad že nebudou příživníci jako 50% národa, přinášíme společnosti užitek a jediné čeho se dočkáme, že musíme dávat víc a víc nenažrané státní kase a Ti co v životě nehnou prstem, dostanou na podnose 🙂. Ne, nezávidím, nechtěla bych patřit k téhle sociální vrstvě, nevadí mi makat, ale jsem z těch lidí, co uznávají dej a bude ti dáno, nechápu proč jinde tenhle systém funguje a tady to pořád nejde.

andreaandrejka
1. kvě 2016

No jo, bohužel holky je to tak. Je jedno jestli jsi zaměstnaná, OSVČ, makáš, prostě pokud berete víc jak určitou částku, máte smůlu.
Taky jsem byla rozhořčená na začátku, když jsem si takovou informaci vyhledala a následně spočítala, ale co, nezblázníme se a hlavně aby miminka byli, zdraví, ne? 🙂

marketa11112
1. kvě 2016

tak ani my jsme nemeli nárok na nic. a nikdy mit nebudeme, protože proste oba delame, nevyzirame stat , nebrečíme na uradech.... proste v tomto state mají na davky nárok jen vyzirkove, ochlastove, nemakacenka a tzv. mensiny, které za chvili stejne menšinou nebudou. chápu tve rozhorceni. i ja jsem presvedcena o tom, ze bud mají všichni dostat vse nebo nikdo nic, ze je systém nespravedlivy k pracujicim a snazicim se. kdo dela vic, by proste mel mit vic, kdo nedela, at klidne chcipne hlady... samozrejme jinak beru nemocne lidi, postizene a pod. nemocny pro me není ani fetak a ani alkoholik.. nikdo mu to preci necpal, nenadělila mu to priroda, ale zavinil si to sam. dle mého by si mel tzv. leceni platit z vlastní kapsy nebo chcipnout nekde v lese. s tim také každý souhlasit nebude, no. bohužel v cechach je nespravedlnosti spousta. jsem třeba stastna, ze nam letos vratili nejake dane a nespadlo vse do chrtanu hajzlikum valejicim si sunky doma....konecne nejaka vyhoda pro manzele, ne jen pro samozivitele, kteří ve vetsine pripadech stejne spolu ziji...

kukujda
1. kvě 2016

Já musím říct, že rozhořčení zakladatelky chápu. Ano, porodné je v současnosti dávka pro jedince ve hmotné nouzi. Je to sice slovíčkaření, ale pak by se neměla jmenovat porodné - porodné je podle mého názoru příspěvek, který dostaneš za to, že jsi porodila dítě. Než k porodu dojde, člověk s tím má spoustu nákladů a potíží, ať už ježdění k lékaři, nákup vitamínů, osobní těžkosti v podobě diskomfortu během těhotenství a v konečné fázi dáváš státu dalšího občana, který až dostuduje, bude přispívat společnosti atd. No a porodné chápu jako kompenzaci státu za toto. Pokud by se ta dávka jmenovala třeba podpora v nemohoucnosti nebo co, ale takhle to spoustu lidí naštve, tím spíše, že původně to byla dávka pro všechny...

Jinak my taky nemáme nárok na nic, jen tak rpo pořádek

terulef
1. kvě 2016

Ahoj ja mam otce normalne vedeneho zijeme spolu a porodne jsem dostala bez problemu tak nechapu proc ty ne. Proste ja byt tebou zajdu na urad budu chtit veskere prispevky co mohou byt a proste by jsem vse podala a cekala co z toho vyjde a co ne,ale podle me porodne dostane kazda

dokument
1. kvě 2016

Porodne je politicka vec. Kdyz chtela k moci CSSD, davali porodne kolem 17 tisic. Kazdemu, kdo porodil (ted nevim, jestli prvni dite, nebo kazde dite). A lidi je volili, protoze v te dobe nejpocetnejsi skupina lidi rodila a zakladala rodiny. Ted porodne v podstate neni (jen pro socialne slabe je) a treba po dalsich volbach bude. Zalezi jake vyhody kdo nabidne volicum. To je proste politika vec, nezavisla na tom, jestli ty penize nekdo potrebuje, jestli je uzije, nebo jestli se bez nich obejde. Co je pro tebe dulezite vedet, ze ted porodne neni. Ve vasem pripade. To jsou vyjimky, kdo na ne ma narok.

Neprestane me nikdy fascinovat, s jakou samozrejmosti lidi berou socialni stat. To je porad stejna debata dokola. Platime nejake odvody do systemu, ale tento system je zalozeny na solidarite a nefunguje jako komercni produkt v bankovnictvi, jako treba sporeni. Mame zdarma zdravotnictvi, skolstvi. Slovo davka, bych nedavala do uvozovek. My vsichni co jsme na rodicovske, bereme socialni davku. Lidem, kteri radi rikaji, ze cigani dostavaji davky, ty davky berou taky, uplne stejne jako cigani. Pokud tedy cerpaji socialni davu PPM a rodicovsky prispevek.

j.a.n.i
1. kvě 2016

@terulef Ne, porodné fakt nedostane každá... když to tak vezmu, tak porodné dostane akorát taková, kde alespoň jeden v rodině nedělá... 2 pracující už ten limit krom naprostých vyjímek přesáhnou.

jika10
1. kvě 2016

Chyba je prostě v tom, že chodíte do práce a pracujete a státu odvádíte dávky, daně. A vyděláváte dost na to,abyste se o sebe dokázali bez pomoci státu postarat. Je to nespravedlnost. Máme dvě děti, ani jednou jsme nedostali porodné, nemáme na něj nárok, ani na jedno dítě nedostáváme přídavky,nemáme na ně nárok. přitom manžel jako podnikatel zaměstnává 5 lidí a dalším cca 15 lidem dává práci externě. Já před prvním dítětem pracovala 13 let a odváděla veškeré platby státu ze mzdy a nač jediné mám nárok je mateřská a pak rodičovská, která je bohužel pro všechny stejná.
V rodině máme nemakačenka a ty jen řeší, jak to "ošulit" aby měli nárok na dávky od státu a teď řeší, že místo do práce si pořídí druhé dítě, protože to bude zase na 3 roky s penězi vystaráno. Nechápu, že si někdo pořizuje děti jen kvůli tomu, že se mu nechce makat a takhle má svý jistý 😠 😠 😠

anomisv
22. kvě 2016

Ahoj zuzo. Je to velice jednoduché. Pokud pracuješ a platís daně od státu nedostaneš nic. Nemám nárok na jakýkoliv přídavek či Porodné jen proto že jsem doposud vydělala víc než je životní minimum. 😣😑😐

karlajasmine
22. kvě 2016

Boze muj, proc jsou Cesi tak nevdecni?

Jestli chcete porodne a pridavek na dite, nic vam nebrani v tom, prestat pracovat a zaregistrovat se na UP... Pak dostanete pekne porodne, pridavek na dite, a rodicovsky prispevek 3,800Kc na 4 roky... a uvidite, jestli se budete mit lip :D

Pul roku dostanete materskou, pak az do 4 let veku ditete rodicovsky prispevek... jeste za vas plati stat zdravotni pojisteni a zamestnavatel vam drzi misto v praci az do 3 let veku ditete.. a tohle je pro nekoho malo?? Naprosto nepochopitelny. Ukazte mi nekdo stat, kde se lide maji lip.

Znam osobne Americanku, ktera musela jit po 3 mesicich do prace a dat dite do jesli. Tam je totiz podle zakona 3 mesice neplaceneho volna... a pak se vrat'te do prace nebo si trhnete nohou. Takze pokud je tady nekdo nespokojeny, muze se odstehovat do USA a pak srovnavat.... nebo klidne i do temer jakehokoli jineho statu.

Ja kazdy den dekuju, ze ziju ve state, kde neni valka, a kde si muzu dovolit sedet na zadku doma s ditetem a jeste za to dostavat od statu penize.

markeeta
22. kvě 2016

Je to podle prijmu. Mas ale stesti, ze dostanes materskou. Chci upozornit na jednu vec. Pokud budes chtit druhe dite hnedka po druhem bez toho, aby jsi se mezi tim vratila do zamestnani, a zaroven jestli tvuj si tvuj partner neplati nemocenskou, tak spadnes s druhym ditetem do te rodicovske na ctyri leta a pak ma tech prvnich 9 mesicu 7600 a zbytek 3.800.

moli13
23. kvě 2016

Ahoj všechny snažilky i těhulky 🙂 Chtěla bych vás požádat o nestranný pohled a názor, jsem teď v prekérní situaci a nevím, co dělat. Netýká se to přímo snažení atd., ale musím se zeptat. Takže…s přítelem se už několik měsíců snažíme o mimi. Nejdřív byl problémem můj dost vysoký tlak, ten už mám jakž takž v normě, ale kvůli pracovní neschopnosti (bylo mi pořád blbě a tlak nešel snížit) jsem přišla o zaměstnání. Jsem tedy, po skončení nemocenské, vedena na ÚP, teprve pár dní. Ale proč píši…přítele čeká dost náročná operace nohy a dlouhá léčba, kdy se o něj budu muset postarat a pomáhat mu, takže práci, zatím, nehledám. Zajímalo by mě, jak to u mě bude s příspěvky od soc. v případě, že bych otěhotněla, náhodou…protože v této situaci se vehementně snažit mi přijde nemožné, neužili bychom si mé těhu ani jeden. Momentálně pobírám příspěvek ny bydlení, jelikož jsem se svými desetiletými dvojčaty žila sama. Nyní by se přítel přistěhoval úplně, i když do této doby tu byl často. Jen bych chtěla vědět, jestli bych měla nárok na nemocenskou v případě rizikového těhotenství, které bych kvůli dávnému potratu a porodu dvojčat, prý, měla. Kdo by mi platil nemocenskou a jak bych pak postupovala s mateřskou? Přítel je v částečném invalidním důchodu po úrazu a po operaci bude mít trvalé následky s nohou. Abych to nějak zkrátila, protože to píši dost pomotaně, zajímala by mě moje situace v případě otěhotnění, mé evidence na ÚP a přítelově pooperačním stavu. Měla bych vůbec nárok na mateřskou a nebo na mateřský příspěvek (který se dává na až čtyři roky). Samozřejmě se, v tomto případě, do těhotenství nehrnu, jen se mi nelíbí, že ten věk tak utíká…je mi 42 let. Vždy jsem šla poctivě ze zaměstnání na mateřskou, vše, jak má být, ale tentokrát se mi to celé nějak zamotalo ☹
Moc všem předem děkuji za názory a přeji krásný večer 🙂

stroufik
9. srp 2016

Souhlasim ze by se to nemelo jmenovat porodne. Bud at dostanem vsichni porodne co jsme porodily dite anebo nikdo. Takhle opet podporujem ty kteri pracovat nechteji. Vlada se chvasta, ze rodinam zavedla narok na porodne na druhe dite, ale opet tim podporuje nase spoluobcany vetsinou tmave plete kteri na state rivori a vi jak se ve vsech davkach orientovat aby nemuseli makat. A my co pracujem do posledniho mesice a take porodime nic nedostanem. Chapu, ze jsou mezi nami samozivitelky kterym to hodne pomuze, ale stve me, ze stat opet dotuje hlavne romy.

mondulka21
23. led 2017

holky, my bychom normalne taky na porodne nedosahli, ale napadlo me jak to udelat. Chlap si proste letos nebude uplatnovat slevu na poplatnika ani na prvni dite a timpadam bude mit o cca 3200 nizsi cistou mzdu. A tak uz se vlezem. Jasne budem mit mesicne min, ale pak nam to za rok vratej, tak to beru jako ze si budem setrit 🙂.

marketa11112
23. led 2017

@moli13 nemocenskou mit nebudes, protože nejsi zamestnana, stejne tak mateřskou. budes mit rodicovsky příspěvek...coz je 220000.. pokud nepracuješ, je na 4 roky, pokud tam napises pritele, který pracuje, muzes to mit na kratsi dobu.. ty peníze se jen rozpočítají do danych mesicu...je mozne, ze pokud se k vam nastehuje pritel a bude mit tedy i trvaly pobyt, prijdes o nejake socialni davky, protože se vejdete do zivotniho minima i bez nich.. bude se pak proste započítávat i prijem pritele...on asi bude mit duchod a nemocenskou? zapocitava se oboji......
ja jsem také tehotna, po rodicaku jsem nastoupila do práce a uz za mesic mi lékařka psala rizikove.. bohužel je padny důvod, jinak je lepsi chodit do práce, je pak vice penez nez z nemocenske.....diky tomu, ze jsme zamestnana, budu mit i mateřskou, pak teprve rodicak... spis ti radim nastoupit do práce, přečkat alespoň zkusebku a pak otěhotnět,chodit tam, dokud to bude mozne....muj manzel jde také v breznu na plánovanou operaci nohy a bude se mnou 2 mesice doma, me to při rizikovem tehotenstvi a s malym synem doma spis pomuze... hrat se synem si muze i v leze na gauci (jen bude méně penez...)...manzel ma také invalidni duchod.. tu nejnizsi sazbu a opravdu se to bezne pocita do všech nasich prijmu.....

kituska20
23. led 2017

Taky jsme to tak měli. Pokud neplatí nemocenské tak bohužel.

marry16
14. dub 2017

Ahoj, mohu se zeptat co se vse musi dolozit na to porodne, pokud jsem ceska,ale manzel cizinec? Dekuji 😊