Navýšení platu během RD, zvýší se mi 2. mateřská?

petula9
18. čer 2017

Ahoj, prosím o radu, případně o názory.

Momentálně jsem do června 2018 na RD. Mám stálé zaměstnání na dobu neurčitou a od loňského července mám ještě navíc DPČ (u jiného zaměstnavatele), které se bude v září měnit na zkrácený úvazek.
Zvažujeme druhé dítě, ALE...během RD se v mém stálém zaměstnání změnil plat, tak by mě zajímalo, na jak dlouho bych se musela vrátit do práce, aby se mi tím pádem následně zvýšila i mateřská? Platí i v tomto případě, že musím splňovat účast na nemocenském pojištění 270 dní nebo tohle pravidlo platí jen při změně zaměstnání?

Případně dá se započítat účast na nemocenském pojištění z toho zkráceného úvazku a následně si nechat vypočítat mateřskou ze stálého zaměstnání? To bych už asi chtěla moc :D

j.a.n.i
18. čer 2017

@petula9 Nevím to jistě, ale buď tam musí být 7 pracovních dní nebo 30... a jinak těch 270 dní platí obecně, ale ty splněné máš neboť se počítají všechny dny trvání pracovního poměru a tedy i RD.

petula9
autor
18. čer 2017

@j.a.n.i děkuji. Ještě je tedy čas, ale určitě si to pak ještě ověřím. Já jen čistě ze zvědavosti

sandi
21. čer 2017

mno...ja tedy nevim, ale neni to nahodou tak, ze a ted cituji: "Mateřská se vypočítává z denního vyměřovacího základu. Ten se zjistí tak, že se váš příjem za posledních 12 měsíců vydělí počtem kalendářních dní v tomto období. Při výpočtu mateřské následně dochází k redukci...."
Z toho mi vychází, že pokud bys chtela vyssi mateřskou, musela bys za ten vyšší příjem také nějakou dobu pracovat, aby se Ti pak zapocital do příjmu za posledních 12 měsíců...
Ale nejsem daňar nebo mzdová účetní, to jen jak jsem to pochopila z článku v E15.