Ahoj holky,chci se zeptat zda je tu někdo mezi nami,kdo už si navýšil rodičovský příspěvek? (Myslím tím čerpání 80 tisic) děkuji.
@hezz17 ale někdo určitě, já jsem si byla měnit výši rp tuším začátkem roku a úřednice to brala jako hotovou věc, že mám počítat se 300 tis, takže určitě někomu dobře poradila, já jsem se nenechala přesvědčit 😄
Nic není schváleno! Pokud mi v prosinci nepošlou potvrzení o tom, že mi od ledna 2020 navyšují rodičák o 80 tis. více, nic navyšovat NEBUDU!! Nechápu naivitu některých mamin na rodičáku😕...stačí, že se něco šustne v TV a všichni tomu hned věří!! Proboha nevěřtě POLITIKŮM!!
Vela mamin si skor znizovalo davku, aby boli v lednu 2020 este cerpajuce. Navysit by malo zmysel iba ak je matka tehotna, tak aby stihla vybrat, inak nevidim dovod.
To, že "chytrá" úřednice radila, že to je tutovka, tak max znamená, že pokud někdo navyšoval, tak navyšoval svých současných 220 tisíc a nic jiného. A pokud kvůli takové radě dobere rodičák už v roce 2019,bude pěkně v háji, protože pokud nebude v lednu 2020 (nebo v době, odkdy to nakonec bude platit, pokud vůbec) nadále pobiratel rodičovského příspěvku, tak z navýšených 80 tisíc neuvidí ani korunu.
@hezz17 to není pravda. Pravidla pro čerpání jsou dle stávajícího návrhu, který prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně, neměnná. Balík se všem zvedne o 80 tisíc. Akorát ne každý to stihne vybrat, protože už má starý dítě a do 4 let věku to nemusí stihnout.
Max výše navýšení měsíčního příspěvku je stále až do výše mateřské. Takže pokud někdo měl mateřskou 20 tisíc, stihne to vybrat za 4 měsíce. Pokud někdo měl mateřskou 16 tisíc, potřebuje na to měsíců 5, takže pokud tyhle dvě osoby budou mít stejně staré dítě, ta druhá osoba to nemusí stihnout vybrat.
@fire85 jestli se nepletu, tak nyní platí pravidlo, že pokud jsi neměla MD, můžeš brát maximální výši rodičáku 7600 korun. Takže pokud už je bereš teď, tak už nikam navýšit nemůžeš, max. si protáhnout období pobírání až do 4 let. Ale můžeš si to nějak navýšit přes partnera, ale detaily nevím, to by sis musela zjistit.
Koukám jak některé maminky jsou až agresivní 😂 člověk se optá a hned je z něho naivní a vlastně úplně blbý člověk 😂 tak Vám pěkně děkuji za vaše všestranné a příjemné odpovědi 🥰🤷♀️
Tak se také jeste blbe zeptám. Rodičak jsem si nechala vyplatit za 12 měsícu (stále pracuji, takže nebyl důvod vyplácet déle). Poslední se mi bude vyplácet za leden 2020. Takže bych měla na navýšení nárok. Ale dostanu jej když mam poslední vyplatí RP za leden a pak uz nic? Protáhnou mi to a budu mit jeste RP 4 měsíce a nebo mi jen něco přidání k tomu lednu? Bude se tedy vyplácet všem 80tis a nebo poměr? Děkuji za odpověď 🙂
@katkadoskova je dost pravděpodobně, že ti poslední dávku můžou spojit s tou předposlední a tím pádem pošlou poslední už v prosinci. Takže bys už v lednu nebyla pobiratel.
Být tebou dojdu natáhnout rodičák třeba až do června - v tuto chvíli to ještě neprošlo celým legislativním procesem a je dost možné, že to nestihne vyjít včas ve sbírce zákonů a nabude to platnosti třeba až od března. Tento týden to mělo jít do druhého čtení a bohužel to nestihli, posun je na příští týden, ta cesta je ještě dlouhá.
@malenka3 a to je možné aby mi dávky spojili? To mi přijde divné, ze by poslali najednou téměř 40tis? Navíc mam domluvenou výplatu 12 měsícu a ne 11. To by asi neslo a nebo by se s tim dalo operovat. Spis aby to šlo od toho ledna. To navýšení by pak vyplaceli teda třeba 4 měsíce? Takže bych měla RP třeba do dubna? Chápu to tak dobre? Díky
@katkadoskova aha, ty máš krátký období, proto tak vysokou jednorázovou dávku. Oni to dělají většinou v případě, kdy ta poslední je menší, než ta předposlední, mně třeba teď přišel dopis, že to tak bude a místo v říjnu mi končí RP už v září. Ale u ke se jedná o malou částku. Netuším, podle jakých pravidel to slučují, ale asi v tvém případě to nedává smysl. Každopádně opravdu netuším, to je na dotaz na pracák, každopádně pokud ještě v lednu budeš mít tu 12. dávku, tak tam můžeš zajít to natáhnout.
Navýšení budeš mít 80 tisíc, měsíčně vybereš max to, co můžeš podle výše mateřské, takže teoreticky 4 měsíce, jak píšeš. Ale je otázkou, jestli už to v lednu bude platit.
Díky, myslela jsem si to tak. Uvidím, asi budu sledovat zda to bude od ledna a kdyžtak tam v listopadu nabehnu a protahnu do března. Ale snad to na ten leden klapne a bylo by to super.
Jelikož to nikdo neschválil, tak asi nikdo.