Zdravim vsechny, chtela bych vas moc poprosit o radu. Jsem ve 12 tt, pracuji 3 roky v UK a v zari 2017 bych se chtela vravet do CR. Uz jsem se tu na toto tema docetla, ze musim ukoncit pracovni pomer v UK, prihlasit se na urad prace a potrebuji k tomu formular E 103. Potom si zazadat o MD na zaklade formulare E 104. Jenze ja vubec nevim, kde tyto formulare sehnat. Jestli mi je vystavi zamestnavatel, nebo mam zazadat OSSZ, aby mi tyto formulare vystavili. Nikde se to nemuzu docist. Nemate s timto nekdo zkusenosti a nemuzete mi prosim poradit. Popripade jetli je potreba vyridit jeste neco jineho, nebo neznate nejaky uzitecny website kde se tyto informace dozvim. Dekuji moc za jakoukoli radu ;)
@figo4 no ty budeš žádat o rodičovsky prispevek, na materskou asi nemáš nárok. A ten formulár E 103 je pojišteni ne? To budeš dávat pojištovne, že si platila zdravotní.
Jak prijedes tak se znovu prihlásíš na zdrav pojištovnu a sociálku a až se miminko narodí, tak si zažádáš o RP.
Diky moc za odpovedi, jako skoda to je. To prave nechci o ty penize prijit. Ja bych narok mit mela, porad je to zeme eveopske unie takze ty dane by se mely prevadet. Cetla jsem to tu na foru, ze to tak jedna holcina udelala. Byla servirka a oni ji vypocitali plat z tabulek, podle prumerneho platu servirek. Aj kdyz jsem byla na dovolene v cr, tak jsem si volala na ossz a pani rikala, ze se to tak dela. Jen jsem se ji nezeptala kde tyto dokumenty sehnat. Nejspis si tam budu muset zase zavolat. Jen jsem chtela vedet, zda je tu nekdo, kdo ma s timhle primo zkusenost ;)
@barakara jsem rada prave, protoze si neumim predstavit ze bych potom byla s prckem ve studiu a jeste k tomu jsme tam meli pres zimu plisen, a nikdo by z rodiny nemohl prijet takze jeste ze je takova moznost... jinak dekuji preju si aby porod probihal aspon z poloviny tak dobre jako zatim bezproblemove tehotenstvi.
@figo4 jinak kdyby jsi se rozhodla pro tu materskou a porod v CR od 20tt se da vyridit MAT B1 a ten je potreba na vyrizeni toho formulare S2 a ja jsem si ten MAT B1 vyridila az ve 25tt a to bylo asi 2tydny pred odletem do CR (20.5) a stale ho nemam ale pry uz ho poslali .. takze doporucuji vyridit co nejdrive.
@bluee pojosteni si tady normalne platim ale furt je to v ranci EU, takze kdyz ukoncim pracovni pomer, odhlasim se ze systemu a prihlasim se v cr, tak se mi to pocita. Neni to tak, jak kdybych nikde tri roky nepracovala. Tohle by mela byt prave podstata EU, moznost pracovat v clenskych zemich a je to proste brane, jako dane v ramci EU. Teda aspon takhle mi to bylo vzdy receno. Nechci rodit tady, mam tu jen pritele jinak nikoho. Doma mam mamku, sestru vsechny me blizke. Myslim, ze ze zacatku clovek oceni jakoukoli pomoc. Doma to pro me bude jednodussi. Kazdopadne diky moc za rady, urcite jsem se dozvedela uzitecne informace, ktere se mi mohou hodit, diky moc ;)
Zkus se mrknout marknout na stránky OSSZ..možná by tam měly být formuláře i ke stažení. Nebo přímo kontaktovat nějakého pracovníka na OSSZ nebo na ÚP přes mail. Tam ti určitě poradí nejlépe...