Návrat do práce dříve než skončí rodičovská

laja64
7. bře 2015

Zdravím Vás maminky 🙂 Do 26.5.2015 mám rodičovský příspěvek. V práci mě už ale potřebují od 1.4. ( RD jsem měla na tři roky ) Příjdu o zbylé peníze z rodičáku nebo mi je normálně budou vyplácet, než dočerpám těch 220.000Kč ? Má někdo zkušenost ? A mám někam zajít nahlásit, že končím RP dříve ? Moc děkuju za odpověď, Lenka 🙂
.

xpila
7. bře 2015

@laja64 RP dříve nekončíš, pouze si zkrátíš RD. To jsou dvě rozdílné věci. Nic nikam nehlásíš a o nic nepřijdeš. RP můžeš klidně pobírat 4 roky, ale RD hlášenou na 2 roky.

laja64
autor
7. bře 2015

@xpila díky za info !! Takže normálně budu chodit do práce a za duben a květen mi příjde ještě rodičovský příspěvek. Moc děkuju 🙂

xpila
7. bře 2015

@laja64 Přesně tak, dokud nevybereš celých 220 tisíc.

lucifereeek
7. bře 2015

tak jak se tu už psalo, nikam nic hlásit nemusíš, prostě nastoupíš do práce a rodičák ti bude normálně chodit, není problém.

laja64
autor
7. bře 2015

Dekuju 🙂

pavlapl
8. bře 2015

Normálně ti půjde jak mateřská tak plat. Nikam nic hlásit nemusíš. Já jsem byla na rodičovské asi týden a nastupivala jsem zpět do práce. Půjde mi rodičák i plat zároveň. Dělám to tak už po 3.

xpila
8. bře 2015

@pavlapl Půjde rodičák, ne mateřská. Jen do dvou let je omezení na školku...

pavlapl
8. bře 2015

@xpila jo promiň špatně jsem to napsala.

renabelly
8. bře 2015

Já myslím, že by se mohlo jednat o souběh činností, čili ještě bys mohla ušetřit na pojistném. Vzhledem k tomu, že jsi na RD, jsi státní pojištěnec, čili ti ZP platí stát.

xpila
8. bře 2015

@renabelly Na ničem neušetří, nástupem práce už na RD nebude. Bude platit úplně normálně.

renabelly
8. bře 2015

Aha, jak to tom přemýšlím, napadla mě ještě jedna věc...no otázka je samozřejmě na jaké jsi pozici, co kdyby ses domluvila v práci, že by tě vzali na chvíli jen na dohodu o provedení práce? Bylo by to i pro tu společnost výhodnější. Samozřejmě bych byla opatrná, aby se to společnosti nezalíbilo a nezrušili tvoji pozici, aby na ni pak dále zaměstnávali na tyto krátkodobé dohody.

xpila
8. bře 2015

@renabelly Proč by to ale dělala???

renabelly
8. bře 2015

Aby dočerpala případně ten rodičák, ne? ;)

xpila
8. bře 2015

@renabelly Vždyť ho dočerpá tak jako tak, je jedno, že se vrátí dřív do práce, to není ničím omezený.

renabelly
8. bře 2015

Ok, asi s tím máte větší zkušenosti než já. Myslela jsem, že je to omezené, ale asi si pletu mateřskou a rodičovskou.

xpila
8. bře 2015

@renabelly Nejspíš, při mateřské se nesmí pracovat na tu samou smlouvu, u rodičovské to je jedno.

monikask
15. dub 2015

Maminky, a jak je to prosím? Dcerka chodí do školky od 2,5 let, kdy chodí na celý den. Já jsem v té době chodila občas na brigádu. Od ledna jsem v nové práci, tedy o 4 měsíce dříve, než budou dcerce 3 roky, a dobírám ještě rodičovský příspěvek. Dnes mi někdo řekl, že prý budu muset ten rodičovský příspěvek vracet od té doby, co je dcerka ve školce. Nevíte prosím, jak to je? Děkuji moc

j.a.n.i
15. dub 2015

@monikask Není to tak, bud v klidu.

laja64
autor
16. dub 2015

No já jsem teda od 1.4. v práci. Tento měsíc mi přišlo ještě 7.400Kč a přišel mi dopis že příští měsíc mi dojde zbytek z 220.000,- teda 5.400Kč. A konec s rodičákem... Volala jsem si i na pojišťovnu a paní mi říkala že mám být v klidu, že moje účetní mě znova nahlásí a rodičák normálně doberu. Jen že jak mi příjde nějaký papír o ukončení RD, že jim to na pojišťovnu mám donést 🙂

j.a.n.i
16. dub 2015

@laja64 Tak když už máš vyčerpanou částku, tak nějak nechápu jaký rodičák bys ještě chtěla dobírat?

laja64
autor
16. dub 2015

Žádný 😊 Psala jsem jen ze mi přišel papír ze dostanu už jen 5.400 a smitec :D

j.a.n.i
16. dub 2015

@laja64 Tak pak nějak nechápu, co by měla účetní hlásit na pojišťovnu...

januchovic
11. srp 2015

Je tady nekdo kdo by mi poradil? Dcerce jsou dva roky, rodicovskou dovolenou jsem ukoncila drive, puvodne byla naplanovana na 3 roky. Rodicovsky prispevek mi tedy bezi dal. Ted je maly nemocna a ja jsem s ni na ocr. Dostanu za tyto dny nejake penize?

j.a.n.i
11. srp 2015

@januchovic Jo, dostaneš, není problém.

januchovic
12. srp 2015

Moc dekuji za opoved

pytrysek80
7. zář 2015

Holky když k poslednímu září ukončím rodičák bude mi v říjnu vyplacen zbytek z té částky 220 000,-?

j.a.n.i
7. zář 2015

@pytrysek80 Pokud ti tam zbývá už jen zbytek do 220 000,- tak ano, jinak klasická částka a zbytek propadne.

pytrysek80
7. zář 2015

@j.a.n.i mělo by mi tam zbýt cca 4500,- poslední výplatu mám mít v lednu za prosinec

j.a.n.i
7. zář 2015

@pytrysek80 Tak pokud bys ho ukončila už v září, tak by ti logicky vše nevyplatili... ale on není důvod ho ukončovat.

zuzkamed
4. črc 2017

Oživuji diskuzi. V září se budu vracet do práce, RD mám na dva roky, ale to uplyne až v listopadu. Potřebují mě v práci dřív. Přijdu o zbytek příspěvku nebo ne? Budu pracovat z domova a jeden den v týdnu budu v kanceláři (dcera ve školce nebo u babiček). 🙂 Musím to někam hlásit? Předchozí diskuze je z r. 2015, tak se raději ptám, jestli se něco nezměnilo. Díky za rady 🙂