Takže už jsem 3.5 měsíce na mateřské kterou pobírám z Anglie a za 3 měsíce mi končí pak bych chtěla najet na rodičak v cr sice jsem Slovenka alr už sem se informovala a není to žádný problém jelikož v cr jsem od 11 let a přítel je cech a malý má český občanství. Ale přemýšlíme o návratu zpet do Anglie ale až treba do roka .. chci se tedy zeptat jeslí má někdo nějaké zkušenosti s návratem s ročním miminkem jestli mám nárok na benefity popřípadně jaké. Jak to bude s pojištěním pro mimco atd. Jestli musím nastoupit do práce nebo být doma s malým aspoň ty tři roky . Předem děkuji za odpověd 🙂
A když bych začala brát rodicak třeba na ty dva roky a do roka by jsme odjeli tak to prostě zrusim v cr a odjedu a nebude s tím žádný problém ? Jde o to že vlastně nevím jestli bych dostávala něco z Anglie kdyz bych tam normálně žila atd.. jestli by nebyl nějaký problém od Anglie ze by mi řekli ne paní nemáte na nic nárok .. co pak ..
Nárok na pobírání rodičovské je vázán na pobyt v ČR. Při dlouhodobém pobytu v zahraničí nárok na rodičovský příspěvek zaniká, je třeba žádat o podporu v zemi, kde rodič s dítětem pobývá. Proto je asi nejlepší si zažádat o co nejkratší rodičák jen na dva roky a mít z něj alespoň tak maximum...