Navázání RD na novou MD, kdy otěhotnět?

barumat
22. pro 2017

Ahoj, mám sice možná úplně blbý dotaz, ale fakt už nevím, a chci si být jistá. Mám malou holčičku, RD mám momentálně naplánovanou do konce roku 2018 (dceři ale budou tři roky až 23.4.2019). Chtěla bych druhé dítě, ale pokud možno tak, aby se mi mateřská počítala ze stejného základu jako u prvního dítěte. Pracovní poměr trvá. Mezitím jsem začala pracovat i jinde na částečný úvazek, ale i na sociálce i na pracáku mi bylo řečeno, že to nevadí, pokud ten hlavní PP nebyl přerušen. Moje otázka zní, jak musím otěhotnět? Abych šla na MD do konce roku 2018? Nebo do dne třetích narozenin dcery? Když první varianta a otěhotním a uvidím, že mi to nevychází, a RD si rozpočítám na delší dobu, aby mi to vyšlo, nevadí to? Vůbec se v tom nějak neorientuju. Prosím o odpověď pro blbce... Děkuji 🙂

stuplakova
22. pro 2017

Výši rodičovského příspěvku si můžeš měnit co tři měsíce, stačí jen zajít na pracák a vyplnit o tom papír. Počítej že na mateřskou můžeš nastoupit 6-8 týdnů před porodem, tak podle toho by jsi mohla mít termín porodu únor/březen. Vyplácení rodičáku ti sice skončí, ale začne ti mateřská.

barumat
autor
22. pro 2017

@stuplakova Jo, jde mi o to, aby se mi ta mateřská počítala ze stejného základu jako ta první.

stuplakova
22. pro 2017

@barumat Jo jasně že bude, když budeš navazovat z rodičáku na mateřskou po sobě tak bude.

zmrz_lina
22. pro 2017

Pokud nastoupis na md do 4 let věku předchozího dítěte, pak se výše denního vyměřovacího základu porovnává (aktuální vs. předchozí) a dostaneš tu, která je pro tebe výhodnější. Podmínkou není ani přímý přechod z RD na md, jen to, že ten práce.vztah musí trvat a věk dítěte.

barumat
autor
22. pro 2017

@zmrz_lina Takže musím na MD nastoupit do čtvrtých narozenin dítěte bez ohledu na to, jak mám nastavenou RD?

jitka0a
22. pro 2017

Ano pokud ti bude trvat smlouva a dítko bude mít do 4 let, tak se ti to spočítá a dostaneš co pro tebe bude lepší. Rozpočítej si to tak, ať máš jeden měsíc rodičák a pak můžeš navázat hned na mateřskou.

barumat
autor
22. pro 2017

Paráda, díky!!

penelopaw
23. pro 2017

Jsem laik, tak snad nenapíšu blbost. Nám se to povedlo, že se nám druhé děcko narodilo den před 3. narozeninami toho prvního. Vycházelo mi to tak, že mi měla končit MD v srpnu, ale k 1. 8. jsem nastupovala novou MD. Takže jsem si zkrátila pobírání rodičáku, aby se peníze dovybraly, jinak bych o ně přišla (souběh dávek). MD mi počítali automaticky ze stejného základu. Taky by mělo platit, že v době, kdy jsi na MD, Ti vzniká nárok na dovolenou, kterou si můžeš vybrat v okamžiku před nástupem na samotnou RD. Tzn. skončí mateřská, "jako" se vrátíš do práce a čerpáš dovolenou, po jejím skončení nastupuješ na RD. Rodičák dostáváš i tak, od okamžiku ukončení MD, takže je to výhodnější než si nechat dovolenou proplatit (tam se to nějak krátí a propočítává až do dalšího roku - nebo takhle mi to tvrdili na personálním 🙂).
Pokud bys otěhotněla nějak výrazně dříve, tak si raději podej žádost o zkrácení lhůty pro pobírání rodičáku dřív, abys stihla vybrat všechny peníze nebo co nejvíc.