Dobry den,
Neresil nekdo z vas, ze by chtel nastoupit na materskou po rodicovske o par dnu pozdeji nez 6 tydnu pred terminem porodu? Tim myslim cca 34+0tt a pozdeji. Jde mi o to jestli je to mozne, jestli to urad prace dovoli. Chci to posunout tak o den kvuli sleve na dani na manzelku. Obavam se, ze o ten den nam to prave nevyjde.
Zitra to samozrejme budu resit s ucetni v praci a s pani na pracaku. Ale jde mi o to, jestli nema nekdo zkusenost
oprava - je tam ode dne porodu 22 týdnů
@verunka_korunka nemůžeš se dohodnout s gyn, aby ti posunula termín porodu? Já to tak budu posouvat o jeden den, už jsem se jí ptala, vyjde mi vstříc.
Jinak nastoupit lze jinak, ale přijdeš o peníze, budou ti krátit ppm, ale nevím přesně, jak.
@malenka3 menit termin porodu je dle me nerealny a necela 1000 oproti 25tis mi nevadi kdyz o to prijdu. Jde mi jen o to, jestli to mohu posunout i kdyz nechodim do prace a jsem na rodicaku. Jestli to takto nekdo posouval. Zitra si vse obvolam... socialku i pracak, ale bohuzel kazda urednice si to muze vykladat jinak a rict neco jineho, tak bych byla rada pripravena.
A taky co presne je 6 tydnu pred porodem? Nastup na materskou nejpozdeji v den 34+0tt nebo 33+6tt?
@xcassiopea jj, to vim, proste kdyz nastoupis pozdeji, tak o to pozdeji mas jakoby min materske, ne 28tydnu, ale treba jen 27tydnu a 5 dnu. Tedy ukonceni materske je fixni jako by nastupovala 6 tydnu pred. Ale vsude ctu kdyz zustane v zamestnani, ale jajsem na rodicaku :( tak nevim jestli to jde.
@verunka_korunka Podle me to z rodicaku nejde, v te praci totiz vyuzivas vlastne toho, ze za den, kdy mas prijem z prace, ti ppm neprislusi.
@verunka_korunka Pokud plynule přecházíš z RD na novou MD, tak to bohužel nejde. A máš jistotu, že ti to nevychází? Dávka nem. pojištění (PPM) se počítá do příjmu jinak než příjem ze závislé činnosti - zaměstnání.
Ja jsem sla vzdy na ppm v 35+6, cili 4 tydny pred porodem. Je to kdykoliv v obdobi 4-6 tydnu.
@barchen jo, vím že mi to nevychází. Nejdřív potřebuji nástu 34+0tt a to je na hraně (nevím uplně přesně na kounu jak bude vycházet redukovaný vyměřovací základ... i když jsme to 2 inženýři počítali rozným způsobem je to nějaké pošahané +- pár korun... nechápu... nicméně vím, že nástup 33+6tt budu určitě pár korun přes ten limit na slevu na dani ☹
@malenka3
@j.a.n.i no to si právě myslím taky že to z rodičáku nejde (logicky), nicméně, sociálka i pracák mi potvrdili, že klidně můžu nastoupit o 2 dny později, že jim je to jedno. Takže už mi zbývá zavolat jen do práce a znovu se o tom pobavit tam... No jsem docela zvědavá.
A posouvat termín porodu o den, je podle mě nerálné, doktorka to nebude chtít udělat, registrace v porodnici už taky proběhla, takže ten termín tam taky mají... to si myslím, že asi budu mít smůlu.
Ale jestli chápu správně výklad co je nejpozdější nástup (první den 6. týdne před porodem) tak by to mělo být ještě 34+0tt právě ten první den 6. týdne, nebo si to vykládám špatně?:
Na PPM může maminka nastou-pit 8–6 týdnů před očekávaným dnem porodu–termín nástupuna PPM si v tomto rozmezí určí sama. (Pokud nenastoupí nebosi neurčí takový den nástupu, počítá se za něj první den 6. týdne před očekávaným dnem porodu). Pokud by žena chtěla pracovataž do dne porodu, měla by vědět, že může, ale podpůrčí doba sejí od 6. týdne před plánovaným porodem počítá, s tím, že za dny,kdy žena pracuje, nemá nárok na dávku PPM.
@verunka_korunka já porodnici neřeším, termínů porodu můžeš mít víc, dle různých utz a dle MS. Mně napočítala nástup na MD gyndařka dle MS, ale ten jeden den klidně posune, to si zdůvodní.
Jinak to, jak uvažuješ, mi přijde v pořádku, víš, jak to je, pak někde narazíš na vola, co si to vyloží jinak a je vymalováno. Držím palce, ať to vyřešíte dobře.
@verunka_korunka nastupovala jsem na mateřskou přesně 6 týdnů před termínem a bylo to 34+0tt
@malenka3 no, přesně tak ☹ a s tím posunem termínu... mám jen jeden, protože když je UTZ kolem toho 14tt cca +- týden, tak se prostě neuvádí ani jiný termín. V průkazce mám jen jeden a to je dle PM (20.10.), ale jestli 34+0tt spadá do toho limitu 8-6 týdnů před, tak bych měla být ok...
@kattynka28 díky moc a jdeš po rodičáku, nebo z práce?
@verunka_korunka nastupovala jsem z práce, ale byla jsem měsíc před nástupem na překážkách ze strany zaměstnavatele, takže jsem to taky hodně řešila, abych nebyla nikde tratná.
@verunka_korunka já to myslela tak, že není nějaká provázanost mezi porodnicí, kde máš termín porodu a žádostí o mateřskou. Tyhle věci se nepotkají, takže si umím představit, že v porodnici máš nějaky termín a na žádosti o md jiný.
Moje doktorka mi řekla, že těch 6 tydnu před porodem nastoupit musím!
@blueyonder no a co je těch 6 týdnů před porodem? Když máš termín v neděli (40+0tt) tak je ten poslední den kdy máš nastoupit na materskou zase nedele 34+0tt nebo 33+5tt tedy sobota?
@malenka3 Víc termínů mít můžeš ale spousta žen má jeden, prostě sedí UTZ a MS. A lékař v tomto případě nebude posouvat termín, kdyby se něco pokazilo, měl by problém, např. dlouhé přenášení nebo zbytečné vyvolávání a případné komplikace.
@verunka_korunka Ono je to prostě tak, že 6t před termínem, takže kdyby např. byl termín dnes, 2. 9. (pondělí)., tak nástup na MD musí být nejpozději 22. 7. (pondělí). Pracující matka může pracovat i déle než je těch 6t před porodem, nedostane MD, resp. PPM ale bere mzdu/plat. Jenomže ty si na RD (bez ohledu na to, že máš platnou prac. smlouvu), nevím, jestli pobíráš RP nebo ne ale ty nemůžeš pracovat jelikož "nepracuješ". A také nemůžeš pobírat obě dávky ani být na RD a současně být na MD. Rozumím, že každá koruna je dobrá a ty daně jsou krásné ale prostě počítají se vyplacené peníze do konce roku 2019. Když to překročíš, tak daně nevrátí, nejsi jediná kdo kvůli pár tisícům, nebo stovkám přijde o vratku.
@verunka_korunka Když ti termín porodu vychází na neděli, tak nastupuješ taky v neděli... tedy pokud se ptáš na nejzašší termín.
@barchen
@j.a.n.i holky, dík, tohle mi a spoň trochu pomohlo 🙂 takže NE-NE 🙂
A vím, že daně jsou pěkné, a že spoustě lidem to nevyjde, ale když to může vyjít, tak proč si to nechat ujít, že? Navíc když jsme to museli tehdy vracet kvůli pár stovkám i s tučným úrokem a bohužel naší blbosti výkladu co se tam ještě počítá a co ne 😃
Mimochodem v průkazce žádný termín od do nástup na mateřskou nemám, asi to zapomněla vypsat 😉
@verunka_korunka a uz vies aky budes mat denny zaklad na ppm?
@jatva snažila jsem se k tomu dopočítat... ale jde to težce a i když by mělo vycházet z jiných let stejné číslo jako třeba roční vyměřovací základ, tak bohužel se nikdy nedopočítáme ke stejnému číslu a netušíme proč. Roční vyměřovací základ by měl být brán na všechny 3 děti jako na první, nebyla jsem mezi tím v práci ani jsem neměla přivýdělek. S první jsem ale byla cca 4 týdny před porodem na neschopence, ta s tím asi může nějak zatočit. Nicméně když jsme šli obráceně, tedy podle denní dávky mateřské na první a na druhé dítě přes všechny ty redukce, nikdy jsme nedosli na stejné číslo. Takže ted na treti jsme to počitali ještě trochu jinak (přes změny v jednotlivých letech pro výpočet redukovaného vyměřovacího základu), je to trochu složité na popis, nicméně myslím, že to bude +- pár korun rozdíl na denní dávce mateřské (od toho co jsme spočítali a co bude reálně sociálka vyplácet).
@verunka_korunka ještě ti to ovlivňuje čerpání řádné dovolené mezi md a RD, s tím jste kalkulovali?
@verunka_korunka asi bude najlepsie si zavolat do prace a spytat sa aky je DVZ, z toho sa lahko odrazis potom. Este treba brat, ze boli preplatene dovolenky atd. tie s tym tiez trosku asi zahybu a samozrejme tie redukcne hranice sa menia kazdy rok.
Možné to je, ale pokud k tomu nebude důvod (dřívější narození dítěte), krátí se doba mateřské dovolené z 28 týdnů na 22.