Zdravím všechny a prosím o radu zvláště ty, kdo byl v podobné situaci. 31.7. mi skončila smlouva v práci (měla jsem ji na dobu určitou) a 15. 8. mám nastupovat na mateřskou dovolenou. Od 1.8. jsem se teda musela přihlásit na pracák, ale po těch 14 dnech chci hned nastoupit na mateřskou - nárok na ni mám - mám odpracováno více než 270 dní v posledních dvou letech a jsem v ochranné lhůtě (180 dní). Potřebuji ale poradit, kam s potvrzením od lékaře, že nastupuji na MD. Zanesu to nejspíš na prac. úřad a pak ještě někam? Na sociálku? A musím dokládat ještě něco dalšího? Vím, že normálně se to předává zaměstnavateli, ale když jsem nezaměstnaná a nárok na ty peníze mám, tak nevím, kde přesně se o ně hlásit. Děkuji všem za rady.
Ja resila skoro stejnou situaci a nesla jsem papir od doktora do byvale prace a ti to vyresili na socialce, na pracaku jsem to jen nahlasila, ze budu brat materskou. A pak jeste zajit nahlasit na pojistovnu ze pobirate materskou. To je ma zkusenost🙂
J.a.n.i. to jsem vazne na pracak nemusela? To jsem nevedela, jinak bych se na to vykaslala. Jsou s tím jen starosti...
No, škoda, ze jsem to nevěděla. Na pracak bych timpadem nesla. Ale teď už je to jedno. Mam jeste jeden dotaz, potvrzení od doktorky dám teda bývalému zaměstnavateli a na pracak a pojišťovnu uz žádné dokumenty nedokládám? Proste jen nahlasim, ze jsem nastoupila na MD.
Děkuji všem za odpovědi. Už v tom mám jasněji 😉
Jsem ve stejné situaci a na sociálce i na pracáku mi řekli, že to musím donést bývalému zaměstnavateli, že tam patří ještě nějaké údaje od něj.