Nástup na mateřskou - kde vyřídím papíry?

barmo
17. led 2019

Mám takovou asi i blbou otázku🙄😀 Vím, že 6 týdnů před porodem se nastupuje na mateřskou, což mi vychází na poslední týden v únoru už nástup. Chodím stále do práce. Doktor mi zatím nedal žádný papír o nástupu s datumem, jdu k němu za 14 dnů tak snad už mi ho dá. Ale otázka zní kam s tím papírem od něj pak jdu? Jen k personální v práci a ona vše potřebné zařídí? Nebo ještě musím někam něco nahlašovat, aby mi ta mateřská pak chodila? Nemám s tím ještě zkušenost. Děkuji moc za odpovědi. 🙂

leniczka23
17. led 2019

@barmo dostanes ho az ve chvili kdy mas nastupovat nedava se dopredu. A ano, jen odevzdas ucetni a ta vse zaridi. 😊

andelka
17. led 2019

Já jsem dostala formulář pár dní před, datum jsem si napsala sama,sestra mi jen řekla podle TP rozmezí. Odnesla jsem to sekretářce u posledního zaměstnavatele a všechno v pořádku. Nastupovala jsem před Vánocemi a prvním PPM přišla 9.1., to jsem ráda.

biedronka10
17. led 2019

Jj jak je tu psano, jen na personalni u zamestnavatele. Jen ja osobne bych si uz po mych zkusenostech pohlidala ZP a radsi jeste jim osobne nahlasila. Protoze u me to zamestnavatel neudelal a po porodu, kdyz jsem sla dite prihlasit k pojisteni, tak jsem jak puk koukala, ze me maji evidovaneho jako dluznika. Ja teda byla uz 3 mesice na neschopence kvuli zdr potizim, ale zamestnavatel jen zrusil u sebe zp a pojistovne uz nenahlasil, ze nastupuji na PPM. Musela jsem pak litat a dodat vsechna potvrzeni z OSSZ o nemocensky, se zapoctakem. Je teda pravda, ze me koncil v prubehu neschopenky prac pomer, takze u tebe to muze byt jinak. Ja jen, ze instituce nefunguji uplne jak by mely.

andelka
17. led 2019

Změny na pojišťovně jsem vždycky hlásila sama. Teď ještě ani žádné potvrzení že pobíram PPM nemám,ale na pojišťovně jsem byla už jim to říct. Paní si napsala,že až budu mít, doložim dodatečně. Dá se to i zpětně. Kdysi jsem nevěděla,že musím nahlásit rp na druhé dítě,a dostala jsem dopis když skončil ten na první ( mladšímu byl víc jak rok). Nebyl problém doložit.

barmo
autor
17. led 2019

A na pojišťovnu stačí jen zavolat a nahlásit nebo musím něco dokládat? Pokud by to teda neudělala ta účetní. Děkuji

vironeka
17. led 2019

Jen co se data nástupu týče, mne ho sestřička napsala do těhotenské průkazky hned, kyž mi ji vydávali, kdybys třeba kvůli práci potřebovala vědět alespoň datum, možná ho tam také máš 🙂

lenoulinkaa
17. led 2019

Jestli n astupujes až ke konci února, tak je ještě čas. Jinak gynekologie vystavují i 3 týdny dopředu. Už můžeš dostat při další kontrole.

andelka
17. led 2019

@barmo já jsem tam byla osobně,dostala jsem podepsat změnovy formulář.

j.a.n.i
17. led 2019

@biedronka10 Ale zamestnavatel je povinen hlasit zmeny jen za zamestnance, takze to nehazej na nej, nahlasit to, ze si po konci pracovniho pomeru stale na neschopence bylo tvoji povinnosti.

biedronka10
17. led 2019

@j.a.n.i to je mozny, ze to bylo moji povinnosti, pak uznavam... Akorat ze na ZP ani nevedeli, ze jsem na neschopence a to jsem tou dobou byla jeste tri mesice zamestnanec. Pokud je to i tak moji povinnosti, beru to, nicmene me na ZP rekli neco jineho, tecka.