Som Slovenka, s trvalým pobytom v SR.
V Česku však dlhodobo pobývam, nemám ani trvalý ani prechodný pobyt, momentálne študujem doktorát na VŠ, mám české zdrav.poistenie a manžel je Čech.
Budem mať nárok na rodičovský príspevok v ČR?
Materskú neriešim, nakoľko som študentka VŠ, a nemám nárok.
Zdravím. Chtěla jsem se zeptat. S přítelem žijeme v NL a chtěla jsem se zeptat zda když si udělám v ČR adresu kterou nahlásím na úřadě a žila bych nadále v NL zda bych měla nárok na RP? Děkuji za odpověď
@anetkabirkova Pro nárok na podporu musíš mít v ČR skutečný pobyt. Jakmile žije otec dítěte v zahraničí, pravděpodobně budeš muset každoročně prokazovat, že tady skutečně s dítětem žijete.
@rebe ale vyplacena mi nebude celá částka, pouze rozdíl částky kterou jsem pobírala v NL těch 16 týdnů, že?😅 což je 160000kč takže by mi v ČR mělo být vyplaceno zbytek do výše RP, je to tak?
@anetkabirkova Zbytek by ti byl dorovnany pouze tehdy, kdyby jste se jako rodina fyzicky prestehovali do CR. Zrizeni adresy ti nepomuze, urady v CR budou chtit videt dokumenty z holandske strany, co vsechno si tam pobirala, kolik a ze tam uz nezijete. A hlavne musis tady dokladat, ze realne zijete tady. Treba tim, ze dite se ucastni verejneho zdravotniho pojisteni.
@barbarra_jay Ano, tvoje dite bude mit narok na rodicovsky prispevek. Jen budes dokladat vice potvrzeni a vyplnovat vic formularu. A pravdepodobne kazdy rok pobirani budou chtit potvrzeni, ze zijes tady, jinak stopnou vyplaceni.