Nárok na PPM - kdyz jsem na ÚP, nové zaměstnání před MD

bergrovka
30. čer 2016

Dotaz na nárok na mateřskou z UP - pěkný den všem. Nemate někdo podobnou zkušenost? Jsem na UP a termín porodu je v říjnu, nicméně ještě nastupuji jako vedoucí kanceláře. Abych měla nárok na mateřskou, stačí mít sepsanou DPP? Díky za každé info

prostenika85
30. čer 2016

Ahoj, nesplníš podmínku účasti 270 na nem. pojištění. Na mateřskou Ti nárok nevznikne ani při sepsání klasické prac. smlouvy.

xpila
30. čer 2016

@prostenika85 Jak si můžeš být tak jistá? Co když předtím pracovala?

@bergrovka DPP by musela být nad 10 tisíc, abys z ní odváděla nemocenské pojištění.

blauen
30. čer 2016

Bohužel prostenika85 má pravdu, nárok na mateřskou mit nebudeš i když ted nastoupis do prace.

prostenika85
30. čer 2016

@blauen Ee, to spíš @xpila 🙂 Podmínka je 270 dnů pojištění za poslední dva roky. Takže jestli autorka před up pracovala, podmínku splní. Mě ale hned trknul místní častý dotaz "po rodičáku jsem nastoupila na up, dostanu mateřskou, když...?" Takže v tomto případě ne 😉

bergrovka
autor
30. čer 2016

ok děkuji moc všem..já předtím normálně klasicky pracovala..jen jsem měla neshody s ředitelem a než jsem si našla novou práci tak jsem zjistila, že jsem těhu 🙂 počítala jsem to a v posledních 2 letech jsem 270 dní pojištěná byla 🙂

xpila
30. čer 2016

@bergrovka Tak to máš v pohodě. Stačí DPČ nad 2500 Kč, DPP nad 10 tisíc a nebo pracovní poměr. Prostě abys odváděla nemocenské pojištění 😉

j.a.n.i
30. čer 2016

@bergrovka Akorát pozor na to, že z DPP neplyne ochranná lhůta a z DPČ jen za určitých podmínek, takže pokud tam nevydržíš až do nástupu na mateřskou, tak nárok nemusíš mít.