Nárok na PPM. Jak by to bylo? Máte osobní zkušenost?

15. říj 2020

Hezký den, mám na vás takový hypotetický dotaz a pokud máte některá osobní zkušenost, budu za ni jen a jen ráda. S manželem plánujeme druhé dítě, syn má jít za rok do školky a jelikož se stále nedaří (vím, ještě je čas), tak přemýšlíme nad variantou, že bych se do práce vrátila, ale problém je v tom, že budu muset změnit práci, která je pro rodinný život nevyhovující jak směnami, tak dojížděním. A o to jde... říkám si, že kdybych otěhotněla až kolem 3 let syna a byla v jiné práci (s nižším výdělkem, protože budu hledat práci poblíž domova - bydlíme na vesnici; na začátek asi nastoupím na zkrácený úvazek), tak přijdu o slušnou mateřskou, protože v dosavadní práci jsem vydělávala opravdu slušné peníze. Prosím, nejde tu hlavně o peníze, aby se někdo nechytal slovíček, ale byla by to škoda. Přemýšlela jsem nad řešením, že bych si vzala neplacené volno ve stávající práci a šla někam na brigádu, ale to je blbost, protože by se mi pak PPM počítala z nového výdělku stejně, že? A nevíte, jak je to s těmi ochrannými lhůtami? Omlouvám se za sloh, ale snad jsem to popsala srozumitelně. Děkuji předem za odpověď 😊.

malenka3
15. říj 2020

Pokud udržíš pracovní poměr z té první práce i za cenu neplaceného volna a uděláš si někde jinde brigádu nebo další pracovní poměr, reálně to budeu fungovat tak, že zažádáš o PPM a dostaneš ji z té první práce (když stihneš nástup do 4 let a udržíš aktivní tu smlouvu) a zároveň zažádáš o PPM z té druhé práce / brigády, pokud budeš odvádět sociální pojištění. Takže bys pak mohla mít mateřskou ještě vyšší (sečtou se ti obě).