Nárok na PPM a z čeho se mi vypočítá?

evoleta
25. únor 2016

Dobrý den,
ráda bych si ujasnila pár věcí, ohledně PPM. Tak prosím, pokud někdo ví, nebo má podobnou zkušenost....
Od 1.12. jsem v práci konečně dostala klasickou smlouvu, na dobu neurčitou. Před tím jsem pracovala pouze na DPP.
A teď bych ráda zjistila, kdy nejdříve si můžu dovolit otěhotnět, abych měla nárok na PPM. Bylo mi doporučeno, abych ze zdravotních důvodů otěhotněla co nejdřív. A jelikož už jsem v minulosti jednou měla zamlklé těhotenství a mám nějaké zdravotní komplikace, obávám se, že mě doktor pošle hned na neschopenku z důvodu rizikového těhotenství. Takže jestli radši počkat, než oddělám těch 270 dní, nebo se o mimi pokoušet dřív, s tím, že jsem někde četla, že i ta doba pracovní neschopnosti (např. z důvodu rizikového těhotenství) se započítává do těch 270 dní?
A teď, když by se teda zadařilo, já otěhotněla a třeba od května byla na neschopence (která by se mi započítávala do 270 dnů), tím pádem bych měla nárok na PPM, z čeho se mi PPM vypočítá? Když budu mít dejme tomu 5 měsíců oddělaných a pak nějakých 5-6 měsíců na neschopence, než nastoupím na mateřskou. Všude píšou, že PPM se vypočítá z průměru za posledních 12 měsíců. ( Z 12 měsíců, když povinnost odpracovat je 9?) Omlouvám se za sloh, ale nikde jsem ještě rozuzlení celé té mé situace nenašla. Příští týden když tak skočím pro info přímo na sociálku. Díky za rady a názory 😉

somalicats
25. únor 2016

@evoleta Do 270 dnů se započítává i doba na neschopence. Takže máš-li smlouvu na dobu neurčitou a nejsi ve zkušebce (kdy Tě mohou vyhodit klidně i těhotnou), jsi v tomto směru v pohodě. Pro výpočet PPM se použije pouze příjem ze zaměstnání, a pokud bys neměla odpracovaný celý rok, tak se bude průměrovat jen z těch reálně odpracovaných měsíců (takže kdybys měla odpracováno třeba těch 5 měsíců a zbytek neschopenku, tak se pro výpočet vezme jen ta mzda a bude se počítat pouze s těmi 5 měsíci, nikoli s 12, čili o peníze nepřijdeš).

evoleta
autor
25. únor 2016

@somalicats Super, děkuju, přesně o jsem chtěla vědět. Takže je to tak na 100% ?

Nebo má někdo jinou zkušenost?

somalicats
25. únor 2016

@evoleta Ano, je to tak na 100%