Ahoj.Jelikož nemůžu nic napsat k té otázce ohledně porodného co jsem onehdy pokládala,tak píšu znova.Snad to nebude někomu vadit.Takže holky děkuji za odpovědi a pro ty které nechápou moje rozhořčení a myslí si že mám v plánu zapírat tatínka.Nebudu zapírat nikoho. To bych neudělala. Za to mě ty prachy nestojí. Jsme na tom finančně slušně ale porodné jsou hezké peníze a nevím proč je dostávají jen ti kteří si na to v životě ani kolikrát nevydělali. Pokud my normální holky máme dostat prd tak ať porodné zruší, stát ušetří a bude pokoj.A vůbec ať zruší teda veškeré dávky pro lidi kteří jsou zdraví a v životě nehrabli na práci.A to že nemakačenka nemají možnost volit délku rodičáku jim nevadí.Socka jim to dorovná a ještě si válejí doma zadky 4 roky.Psala jsem z mobilu tak promiňte ty chyby.Zuzka
@j.a.n.i Tak nevím, v tom se přít nebudu, mně ta částka jako nějakej veletoč teda nepřijde, ale asi záleží, jak má kdo nastavený standard a na co byl zvyklý předtím, jaké má třeba další kulturní potřeby...někdo je schopný žít skromně - najíst se, mít telku, internet, co na sebe a finito, to mi stačí...
Myslím si že v normální domácnosti kde chlap vydělá dejme tomu 16 000 ženská třeba 12 000 je pak sakra znát když vypadne ženin příjem a je nahrazen rodičákem třeba 7000.A nedostanou pak porodné prostě nic.
@zuzana0809 Přesně, vždyť nejde jen o výdaje na dítě, ale na celou domácnost, všechny účty, poplatky, jídlo pro všechny...nehledě na to, že pokud už je to druhé dítě, tak jsou tam i další výdaje, třeba na kroužky a tak...
@carmilla Naprostý souhlas.Nehledě na to že maminky taky nechtějí chodit jako šmudly a občas chtějí nějakou kačku i vrazit do sebe.A kde to mají vzít.
Mám 2děti a porodné žádné. V roce 2011 to bylo zrušené a v roce 2014 to bylo před obnovením na 2.dítě:( No což že... Přídavky nemáme, manželovi dali v daních i peníze za manželku a bohužel toto nám vzalo nárok na přídavky.. Prostě Kocourkov... Byla bych za to, dát plošně porodné na 1.dítě, u 1.dítěte startujeme všechny a pokud už chce někdo 2,3,4,,,, tak at' mají, ale bez porodného🙂
Mne by zajímalo jak to je když je otec v rodném listě, ale nežijí spolu. To matka asi těžko bude dokládat příjem otce. A nemůže se to brát automaticky, že nedostane porodné tím, že je otec napsaný v RL. Když to tedy beru tak, že kdyby žili spolu tak by vzhledem k příjmům porodné matka nedostala.
@carmilla vim ze se to do diskuze uplne nehodi ale musim reagovat. Ve srovnani s ostatnimi staty evropy ten nas podporuje rodiny celkem dost. Jinde neni zvykem byt s detmi doma nekolik let. Vetsinou chodi matky do prace po nekolika mesicich a casto maji na tech par mesicu neplacene volno. My mame rodicovsky prispevek ktery sice neni nejak ohromujici ale je mozno si i privydelat. Nas stat je naopak velmi socialne zamereny je treba se nejprve rozhlednout kolem a potom soudit
Jinak ja treba narok mam, v rozhodnem obdobi byl partner OSVC bez prijmu, tudiz mu tam napisi 50 % prumerne mzdy, cili asi 12500 a ja byla na nemocenske za 4500 plus alimenty, tim, ze je to druhe dite a prvni je starsi 6 let se vlezem, sice o fous, ale jo 😉 nemakacensko nejsem, normalne jsem do prace chodila a tmava taky nejsem 😅
@zuzana0809 Souhlasím s Vámi. Do práce chodím od školy, na pracáku jsem byla asi měsíc a to proto že jsme se stěhovali velkou dálku a potřebovali jsme chvíli na vyřízení všeho potřebného a pracovní pozice, na kterou mě vzali bohužel odložili. A pokud si myslíte, že brát 7800,- je nějaká hitparáda, to si zrovna nemyslím. Vzhledem k placení co s přítelem máme a k tomu, že můj plat byl 21tis. čistého. Šetřili jsme, aby malej měl co potřebuje a teď když mi přijdou peníze, zaplatím plíny na měsíc, mlíko na měsíc, udělám jeden větší nákup, trochu benzínu do auta a můj účet zeje prázdnotou. A za to, co za práci jsem dělala, jak se tam člověk nadřel a kolik odvedl státu je to spíš směšné, než k vyžití.
@j.a.n.i u nas to bylo zrovna obdobi, kdy jsme meli prijmy fakt mikro, dalo se zit diky tomu, ze bylo dost nasetreno. Jako muze to byt nefer, ze jinak jsme na tom nejak spatne nebyli, pak hned si pritel nasel dobre placenou praci, ale proste v rozhodnem obdobi to tak bylo a kdyz ten narok vzniknul, tak jim to tam nenecham 😎 rekonstruujeme dum a bude se to hodit. Ja zrovna mela i na prvnihi a to to nejvyssi, jake kdy bylo, v tomhle mam zrovna "stesti"
@katka865 No jo ale tuším že to bylo zrovna švédsko kde každá prvorodička od státu dostane dar - postýlka, plíny, výbavička podle období + fusak, věci z lékarny. Což si myslím že je lepší než porodný. A ano v ostatních státech když mají mateřskou tak jsou rádi, po půl roce je ženou do práce. ALE. Mají jesle, většinou jde o firemní který jsou zadarmo nebo nějaký symbolický poplatek a ne jak u nás kde třetina mýho platu by šla jenom na soukromou školku a to ještě až od 2 let a pokud už dítko nebude mít plíny. Mají dostatek školek takže ani po skončení rodičáku kdyby nějaký měli nemusejí řešit jestli dítě vezmou nebo ne a pokud ne co budou dělat. Takže za mě klíďo píďo ať se systém přebere odjinud když u nás to prostě nefunguje. Já bych se klidně po půlroce vrátila do práce. Babičky obě daleko, obě pracují, malej má 9.měíců nikam mě ho nevezmou a i kdyby tak abych dostávala plat 9500 čistýho jako prodavačka a 4500 šlo na jesle to nás taky moc nevytrhne.
Obecně by bylo asi logičtější, kdybyy porodné bylo koncipováno jako daňový bonus a ne jako sociální dávka. Na co rozdělovat peníze? Stačí, když stát rodičům ty peníze z platu/mzdy
nebude brát.
ja jako nevim ale ja si teda neporizovala deti, proto aby mi je zivil stat nebo proto abych sla s natazenou rukou a delej hezky sol. Kazdy kdo chce deti vi do ceho jde ze bude dostavat takovou a takovou castku tak nechapu porad ty narky. Kdyz to nevychazi tak bud si deti neporizuju nebo maknu a pracuju i pri detech. Mam dve deti a u obou jsem po celou dobu jak delala tak studovala takze to jde. Jenom se porad nadava jak stat dava malo, ale nikdo uz nevidi ze ve vetsine zemi by jste nedostaly ani to, v pul roce by jste mazali makat nebo byly doma zadara. To ze porodne neni pro kazdeho je naprosto vporadku jde o socialni davku ktera ma patrit tem co ji potrebuji a ne ji vyplacet plosne, protoze pak ztraci smysl. Jo ze se u nas system zneuziva to je vec jina, ale ono to moc jinak resit nejde, protoze urciti lide si vzdy najdou zpusob jak neco obejit a jak se k tem penezum dostat.
Na jednu stranu kdyz se tu ukaze zenska co neplanovane otehotnela a partner se na ni vykaslal tak ji tu kazdej pise jak dite nic nestoji jak to zvladne a ze od statu dostane davky a na druhou stranu se tu pak lidi rozcilujou proc oni ty davky nedostanou taky a at je teda radsi zrusi nez aby je dostaval jenom nekdo.
@tulikiss To je sice pravda, že v jiných státech jdou do práce, ale mají to tam tak zařízené, aby ty matky do práce mohli, tudíž jesle, chůvy, školky. Tady známá má 3letou holčičku, kterou do školky kvůli vysokému počtu dětí nevzali. Vzhledem k platu prodavačky si chůvu nemůže dovolit a musí být s malou doma, protože se o ní jinak nemá kdo starat. To se v zahraničí neděje.
@domca89 ano tohle je u nas nevyresene, ale je to nevyresene hlavne proto ze mame ten jiny system. a uprimne zase ono by moc matek dobrovolne od tech deti v pul roce neodchazelo pokud by melo jinou moznost. Jo a ja jsem ted v te same situaci dcera ma v zari 3 a do skolky ji nevzali.
@katka865 V tom máte samozřejmě pravdu, jinde opravdu není zvykem být doma tři nebo čtyři roky...v tom jsme v porovnání s jinými státy docela extrém...a mně osobně by se představa, že budu doma tři roky ani moc nezamlouvala...ale uvidím, jestli potom nezměním názor... 😀 Moje osobní finanční a rodinná situace je zatím taková, že bych se v klidu obešla bez porodného...Ale vadí mi, že se přeje jen někomu a to konkrétně často těm, kteří si to vůbec nezaslouží, jenom systém vysávají a nevrací nic - bohužel pak ani na těch dětech, které obvykle vedou ke stejnému životnímu stylu...
@yelowangel jj je pravda ze system jesli a podobne je tam daleko propracovanejsi jinak by to neslo. Ja osobne bych se do prace tak brzy nevracela ani kdyby byly jesle zdarma. Strasne si to doma uzivam 🙂 kazdy to ma jinak. Ale plne souhlasim s tim ze by mely byt danove bonusy misto socialnich davek. To je motivacni.
@tulikiss já už v roce syna do práce šla, ale bylo to náročné, pracovala jsem v noci, kdy malý s přítelem spali, přes den jsem se starala o malýho a v noci zase do práce, byla jsem unavená jak pes po 4. měsících práce skončila, ale na druhou stranu jsem ráda, protože to bylo až moc vyčerpávající. Ačkoliv do práce bych šla hned, ale problém je s tím hlídáním a s tím, kam malýho dát.
@tulikiss Já bych šla do práce nejraději dříve, ale ze začátku určitě ne na plný úvazek...a jelikož babičky a dědečkové jsou sami ještě v práci, tak s hlídáním by byl asi velký problém...najmout si paní na hlídání by při mé profesi znamenalo za tuto službu vydat asi zhruba to, co bych si při částečném úvazku mohla reálně vydělat...takže bych to musela brát jedině jako příležitost k profesnímu rozvoji, ale je mi jasné, že až budu mamka a spočítám si to kupeckými počty, bude se mi možná chtít zůstat spíše doma a věnovat se dítěti...Kdyby byly dostupné jesličky, bylo by to fajn...
ano danove bonusy by byly lepsi, ale narovinu nekteri nepujdou makat a nepujdou a stat si proste nemuze dovoli..pardon ale nechat je pochcipat. a pak by tu byl problem ze by to stat stejne musel resit nejakym "mene" spravedlivym zpusobem.
@tulikiss A proč by nemohl... kdyby bylo jasně dané, že pro nárok na sociální dávky se u rodičků, kde ani jeden nepracuje (nepracoval v posledních třeba 2 letech) se bude počítat jen jedno dítě a další ne, tak ono by spousta lidí rozmyslela pořizovat si děti jako zdroj obživy. Plus dát většinu sociálních dávek formou poukázek na jídlo... ono stejně tam kde hrozí, že děti nebudou mít co jíst, tak je stejně odebírají i teď.
Mně tohle přijde také vrcholně nespravedlivé a úplně chápu tvoje rozčarování...Připadá mi, že stát se vůbec nesnaží podporovat mladé rodiny...Pak se nelze divit, že lidé patřící dejme tomu k té střední třídě rodičovství odkládají, protože mají tu zodpovědnost a pocit, že si na dítě musí nejprve našetřit, protože pak budou odkázání de facto jen na jeden plat...Rodičovský příspěvek je spíše takové kapesné a sotva pokryje to nejnutnější pro dítě, co si budeme povídat...Pokud na porodné budou mít nárok jen lidé s těmi nejnižšími nebo žádnými příjmy, nelze se divit, že to vypadá tak, jak to vypadá. Nechci se nikoho dotknout, ale napíšu to na plný koule - různí tzv. nepřizpůsobiví, fetky a nemakačenka si vesele pořizují potomstvo - často hlavně za tím účelem, aby se vyhnuli práci...a ti ostatní, ta střední třída? Ti na ně makají a šetří, aby si mohli alespoň to jedno dítko pořídit...Nechci to paušalizovat, chápu, že lidé s nižšími příjmy si zaslouží určitou solidaritu, často vykonávají společensky velmi potřebnou, nicméně podhodnocenou práci, o to nic...Mířím spíš na taková ta různá netáhla, co parazitují na systému na úkor slušných a pracovitých lidí...