Nárok na mateřskou - po VŠ a 7 měsících práce. Poradíte, prosím?

zirafka11
11. zář 2019

Ahoj, doufám, že mi dokážete poradit (na OSSZ jsem psala a už týden nereagují). V lednu jsem dostudovala VŠ a nastoupila do práce na HPP. Tam jsem skončila 31.7.2019. Tudíž nemám odpracováno 270 dní, ale díky ukončení školy bych snad nárok na mateřskou mít měla (jestli si to dobře vykládám). Je to tak? A teď mi jde o to, co všechno musím poslat do bývalé práce, aby to na OSSZ poslali - žádost o mateřskou potvrzenou gynekologem a něco dalšího? Např. diplom? Máte s tím někdo zkušenost? Nerada bych, aby něco chybělo a kvůli tomu jsem neměla mateřskou.... Díky

zuzan88
11. zář 2019

@zirafka11 nejjednodušší bude se na konkrétní úřad dostavit a nebo si tam aspoň zavolat😉

zuzan88
Autor odpověď smazal
Zobraz
summer2012
11. zář 2019

@zirafka11 pokud vím, tak studium na VŠ ať ukončené nebo ne se do nároku na mateřskou nezapočítává...tzn.že pokud není odpracováno 270 dní, není nárok na mateřskou a nastupuje se až na rodičovskou v den porodu...
https://www.finance.cz/duchody-a-davky/socialni...

zirafka11
autor
11. zář 2019

@summer2012 já si to původně myslela taky, ale když jsem se koukala do zákona, je tam výslovně toto: § 32 odst. 4: Do doby účasti na pojištění pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství podle odstavců 2 a 3 se započítává též
a) doba studia na střední, vyšší odborné nebo vysoké škole nebo na konzervatoři považovaná za soustavnou přípravu na budoucí povolání pro účely důchodového pojištění, jestliže toto studium bylo úspěšně ukončeno.

Z toho mi prostě plyne, že studium se mi započítá a nárok bych mít měla.

zirafka11
autor
11. zář 2019

@zuzan88 To se snažím, ale zatím mi to nikdo nebere. Tedy volám na OSSZ, pod který spadá bývalý zaměstnavatel...Snad se dovolám co nejdříve.

hezz17
11. zář 2019

Ale zároveň musíš být zaměstnana, ne?

zirafka11
autor
11. zář 2019

@hezz17 Já byla zaměstnaná hned po skončení školy. Přeci pokud bych při škole normálně pracovala, tak není potřeba nějaké započítávání doby vůbec řešit, protože ta práce samotná by zakládala dobu pojištění. Tedy to mi říká selský rozum, a ten jak víme v našem státě často nefunguje :( :D

hezz17
11. zář 2019

No to jo. Ale na nárok na md nevyplývá jen z 270 odpracovanych dni, ale zároveň musíš být i zaměstnana respektive v ochranné lhůtě.

deli_lah
11. zář 2019

Možná už je to jinak, ale když jsem si to zjišťovala nárok po vystudování VŠ byl, ale termín porodu musel být v tom roce kdy bylo studium zdárně ukončeno.. K tomu dovolani, to byl vždy očistec, voláš přímo na infolinku?

motylcice29
11. zář 2019

@hezz17 a pani není? Zaměstnání ji skončilo k poslednímu červenci, tj cca 6 týdnu nazpět.....

pipi_puncocha
11. zář 2019

@deli_lah podle mě to tak je taky a tazatelka by to splnila, studium ukončeno letos v lednu, termín porodu taky letos (podle profilu nyní 32tt)

motylcice29
11. zář 2019

@summer2012 studium se započítává. Po ukončenem studium na VŠ(VOS, SS) a nástupu do práce se studium započítává do potřebné doby pojištění (2 roky nazpátek)....,

zirafka11
autor
11. zář 2019

@deli_lah ano, na infolinku. Zkusila jsem i napsat mail, třeba to bude rychlejší.

hezz17
11. zář 2019

@motylcice29 napsala kdy ma termín. A já jsem to zas tak hluboce nezkoumala. Jen jsem psala že 270 dní je jedna, ne jediná podmínka

motylcice29
11. zář 2019

@hezz17 no vzhledem k tomu, ze ma 2 mesice do porodu, tak v ochranné době je...na profilu to ma veřejné....

hezz17
11. zář 2019

@motylcice29 😀 no to je možný, ale já říkám, že to jsem fakt nezkoumala.

rosetatto
11. zář 2019

Záleží jak dlouho byla paní zamestnana, od toho se odvíjí ochranná lhůta 😊

j.a.n.i
12. zář 2019

@zirafka11 Jo, doloz krom papiru na ppm i diplom neb musis dolozit tu upspesne dokoncenou skolu.