Ahoj,prosim o radu 🙂 jsem na rodicovske dovolene s dvouletym synem.
Moje posledni zamestnani bylo na dobu urcitou a smlouva skoncila pred vice nez rokem.v tuto chvili tedy pecuji o syna, ale jsem v podstate nezamestnana.(RP mam do jeho 4 let)
Nyni jsem znovu tehotna. Zajima me, zda budu mit vubec narok na materskou, nebo budu muset rovnou zacit cerpat rodicovsky prispevek?
A kde vsude musim dalsi tehotenstvi ohlasit?(zdrav.,poj.,socialka kvuli RP,ale co dal?), predchozi tehotenstvi za me nahlasoval zamestnavatel...
@jituli84 jsem stale na rodicaku se synem, teprve tento mesic mu budou 2 roky a dalsi dite se narodi driv, nez mi rodicak se synem skonci 🙂 popravde moc nechapu, proc tam neni nejaka ochranna lhuta pro tyto situace. Kdybych nebyla na materske, zamestnavatel by mi smlouvu prodlouzil, navic tezko muzu hledat praci a byt doma s detmi soucasne 😀
Mám to stejně, jen jsem si nastavila rodicak tak, abych ho stihla vybrat, než se narodí další dítě a jediné, co musíš, tak ve chvíli, kdy se narodí, tak na UP donést žádost o čerpání rodičovského příspěvku na 2. dítě. Případně pokud bys nestihla vybrat všechny peníze na první, tak tam zavolat hned, jak se narodí, aby ti pozastavili čerpání. O příspěvek na druhé lze pak zadat až tři měsíce zpetne, kdybys neměla čas tam zajít hned po porodu 😉
Mateřskou mají pouze ženy, které jsou zaměstnané, což nejsi. Takže půjdeš rovnou na rodičák. Budeš se hlásit na pracák, oni tě pak nahlásí na zdravotní pojišťovně.
Dřív bys musela možná i na sociálku pro nějaký papír, že nemáš nárok na mateřskou, ale mám pocit, že teď už ty informace oni sdílí mezi sebou a nemusíš to řešit, ale to ti poví na pracáku.