Nárok na mateřskou není. Žádat o RP? Dostanu ho i zpětně?

luciichell
6. led 2020

zdravím,řeším ted takovou situaci. na PPM jsem nastupovala 26.10.19. od te doby mi neprisly zadne penize, jellikoz ze strany zamestnavatele byly porad nejake chyby,tak se furt neco zpracovavalo. No dnes jsem si volala na ssz, a bylo mi receno ze narok nemam (duvod- prace maleho rozsahu) OK,chapu. ale ze cekam skoro 4 mesice na penize,to jako mazec. Nevedeli drive,ze nebudu mit narok?. ale k veci, co ted? zazadat o RP, dostanu ho zpetne? nebo jak to je? jsem po prve v takove situaci, miminko uz doma,takze hrozne nervy. vsem dekuji predem za nejake rady.

denca033
6. led 2020

@luciichell zažádat o RP měla byste ho dostat zpětně

mataharyy
6. led 2020

@luciichell teoreticky by možná šlo (ale to fakt nevím jak funguje) žádat o PPM přes manžela. Případně si požádat rovnou o RP, nevím zda ti ho vyplatí zpětně, ale můžeš si tam volit výši

kachna001
6. led 2020

@mataharyy PPM přes manžela je děsně složitá, musel by mu vyhovět zaměstnavatel, protože by nesměl pracovat na stejnou smlouvu

mataharyy
7. led 2020

@kachna001 To ano byla by nutná spolupráce se zaměstnavatelem, ale je to jedno z řešení, každopádně PPM zpětné nevyplatí tak či tak, ale zůstane více na RP, případně.

luciichell
autor
7. led 2020

@mataharyy někde jsem cetla, že e se vyplácí zpětně až 3 měsíce. Ale nevím, zda se to týká i mě. Budu se muset nejspíš zeptat na Up.

mataharyy
7. led 2020

@luciichell o peněžité pomoci ti poradí spíš na OSSZ, pokud myslíš RP tak teoreticky by to mohlo spadat do stejné kategorie jako ostatní soc. dávky a pak by to mohlo být až tři měsíce zpětně, ale opravdu nevím jak to chodí teď když můžeš v průběhu ještě měnit výši, to já nezažila 😀