Nárok na mateřskou na třetí dítě?

elaniee
24. čer 2022

Hezke odpoledne,
Nemá prosím někdo zkušenost?
Jsem do prosince na RD,ale RP jsem k 30.5.vycerpala(zapomněla jsem si ho snížit abych ho měla déle)
Každopádně v listopadu čekáme třetí mimco a v září bych tedy měla nastoupit na MD.Mam tedy na ni nárok když mám smlouvu na dobu neurčitou a RD nahlášenou do prosince(3.let syna)?
A jak teď vyřešit ty cca 3 měsíce kdy nepobiram RP než nastoupim na MD? Nahlásit se na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě do 7 let?
Předem děkuju za všechny zkušenosti.

drep
24. čer 2022

@elaniee pokud to chápu dobře, tak rodičovskou dovolenou máš do prosince, kdy synovi budou tři? Na to, abych byla státní pojištěnec (tj. Nemusela si platit zdravotní) ti stačí jen jedno: buď pobírat Rp, nebo být na Rd. Splňuješ druhou podmínku. A na PPM nárok máš.

elaniee
autor
24. čer 2022

@drep moc dekujzt.takže pokud mám RD nahlášenou u zaměstnavatele do prosince (tj.3 let syna)takže do doby než nastoupim MD v září nemusím řešit nic skrz pojištění a stačí že jsem na RD.
Dekuju

malenka3
24. čer 2022

Ano, ano, pokud jsi stále zaměstnaná tam, kde jsi měla druhou mateřskou, do 3 let bys tam měla čerpat rodičovskou dovolenou. Rodičovský příspěvek s tím nesouvisí. V momentě, kdy nastoupíš na mateřskou (teď v září), ti skončí okamžitě rodičovská dovolená a přejdeš do statusu mateřské dovolené. Oznamovací povinnosti budou na straně zaměstnavatele, oni to nahlásí na pojišťovnu, budeš to mít bez mezery. Tvojí jedinou povinností je donést papír na mateřskou z gynekologie do práce, to bude někdy teď během prázdnin.