Dobrý den,
mám možná hloupý dotaz, ale jedná se o mé první těhotenství, tak omluvte tento dotaz. Od roku 2013 sem pracovala 2.5 roku(vážné zdr. potíže) , pak 2měsíce ÚP, pak 10měsíců další práce(odchod nadbytečnost), pak zase 2měsíce ÚP, ted sem v práci 10 měsíců a jsem těhotná a z duvodu práce, budu muset na rizikové(nepřetržitý provoz, 12ctky, dlouhé stání a fyzická zátěž).. Moje otázka je, zda budu mít nárok na mateřskou??? .. Měla jsem za to, že "stačí mít" odpracovaný 1rok a tím nárok vzniká, ale moje doktorka mě znejistila tím, že mi řekla, zda mám odpracovaný rok od současného zaměstnavatele, tak se chci zeptat jak to tedy je?? - dřív než zajdu na sociálku, zkouším Vás 🙂
Moc děkuji za odpovědi.
@absintka19
Děkuji za odkaz a zaroven se tedy omlouvám, za dotaz.
Nechám si to vysvětlit na sociálce.
Nerozumím tomu, tak tam mi to snad objasněj co a jak 🙂
Zde je to ale fakt hezky popsane 🙂 a jednoduse 🙂 ale socialkou nic nezkazis, jen si nachystej presne od kdy do kdy jsi pravovala, byla na Up...atd at tam nemusis jit opakovane 🙂
Děkuju, vezmu vše... mě jen prostě dostala ta doktorka s tim současným zaměstnavatelem, o to mi jde... to byla pro mě nová informace právě... tak sem z toho mírně zmatená a text sem si přečetla a stejně sem nenašla odpověď na moji otázku, je to pěkně popsané, to neříkám, většinu chápu, ale tohle co chci vědět, sem nějak nepostřehla, tak radši zajdu, ať vím, co a jak a nejsem pak překvapená 🙂
@filetra
Takže, že se tak ptám.. takže si mám zajít na personální oddělení a pak na sociálku, nebo jak se to dělá? Sem na tohle, nějak málo informovaná... v práci mi o tom nikdo neřekl, ani u dr, ani lidi okolo mě... nebo zkusím pohledat na netu.
Děkuji každopádně za informaci.
@lenik93 Myslím,že nárok mít budeš. Mušíš mít odpracováno (resp.nemocenske pojištění) 270dní za poslední dva roky před nastupem na ppm. A už z toho že teď děláš 10 měsíců,tuto podmínku splnujes + tam bude ještě přece doba,kdy budeš na 'normalni' neschopence a to předpokládanám,že bude až do nástupu na PPM. Takže bych se toho neobávala 😉
@lenik93 Nenech se v práci odbýt a trvej si na tom, že pokud tě nemají kam přeřadit, mají zákonnou povinnost nechat tě doma na překážkách! Je to dáno zákonem, jen o tom málokdo ví a zaměstnavatelé na to moc rádi hřeší a raději tě pošlou na PN, protože je to pro ně samozřejmě levnější varianta 😒
Není zač, pro víc info se samozřejmě obracet na Ossz, tam je i vedena doba od kdy do kdy si byla v jakém zaměstnání, doba na UP tam evidována není.🙂
@hanulkaha
Já to právě slyším poprvé, nikdy sem neměla důvod se o tomhle informovat, až teď... Protože já se cítím dobře, nemám zdr problémy, ani nevolnosti nic a mám jít na neschopenku, mě to přijde ulítlé, ale víte jak, přišlo mě to normální, protože všichni v okolí to tak taky museli udělat.. tak mě napadlo pozeptat se tady..
Takže si moc cením jakékoliv odpovědi a rady 🙂
No mam vyloženě ve smlouvě, že těhotná tam dělat nesmí, takže o tohle se dál nezajimam. Zamestnavatel ani dr. me nedovoluji tam delat, takze kdyz bych tohle nemela ověřené, nepisu to sem.
Dnes dopoledne jsem si to uz vyresila. Zasla jsem na personalni, rekla co a jak a najednou nahradni prace byla ;)
Takze dekuji za rady, vazne sem nevěděla, ze tohle jde a ocividne na zamestnavatele to zabralo a prizpusobi mo podminky pro praci 🙂
Musis rozlisovat materskou dovolenou MD=volno v praci a penezitou pomoc v materstvi PPM=penize od socialky.
Zde je ofiko zdroj k PPM, predpokladam, ze te zajimaji penize. Tech debat na MK je hodne, nemusis zakladat dalsi, jen najit je.
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davk...