Nárok na další dovolenou po druhé mateřské

huskyayla
16. dub 2019

Ahoj. Potřebuju prosím pomoct. Řekněte mi někdo,zda mám nárok na řádnou dovolenou? Jsem zaměstnanec mám smlouvu na dobu neurčitou. Mám 2,5leteho syna a šla jsem podruhé na mateřskou. s druhým synem jsem nastoupila na MD 23.11.2018 a sYn se narodil 13.1.2019. Chápu dobře,že mám za rok 2019 nárok na celou dovolenou a za rok 2018jen za poměrnou?? Nebo jak to je. A kde najdu odkaz i na zákon,kterého se to týká? A ještě mám dotaz. Mám celkem problémového zaměstnavatele a bude se cukat mi něco dát,jako u poprvé. Bude stačit vše doručit poštou doporučeně s dodejkou? Mám strach,že řekne,že nic nedostala.dekuji

asadek
16. dub 2019

@huskyayla ano nárok na dovolenou mas, teď sem to tak taky čerpala - pokud pracovní smlouva trvá. Teoreticky vzniká nárok na celou řádnou dovolenou pokud výkon povolání trvá déle než 60 pracovních smen ( za výkon povolání se počítá i mateřská a řádná dovolená). Musíš to spočítat, ale mám pocit ze za 2018 ti to na 60 pracovních dni nevyjde. Pokud je to méně než 60 dni mas nárok jenom na část dovolené ( vychází to zhruba na dva dny dovolené za odpracovaný měsíc).
Při předchozí rodičovské dovolené se celková dovolená krátí následovně - pokud v roce 2018 zameskas (rodicakem)víc než 100 pracovních smen, krátí se dovolená o 1/12, každých dalších zameskanych 20 smen je zase zkráceni o 1/12.
V tvém případě asi nárok na dovolenou za 2018 nebude žádný, ale za 2019 bys měla mít nárok na celou dovolenou.

Jinak v práci se budou tvářit asi tak jako u mě 😤😤😤😤- prý co bych chtěla když sem tam tři roky nebyla 🙄😏, ale chce si to vydupat. Jinak o čerpání dovolené se musí písemné požádat - jinak mas smolika, musí to plynule navázat na md a po vyčerpání dovolené zase navazes rodičovskou dovolenou. Já teda osobně zasla za mzdovkou, s tou sem to vypocitala, napsala papír a ten nechala v kopii potvrdit mzdovkou.

asadek
16. dub 2019

@asadek jenom ještě taková vsuvka - při čerpání této dovolené nejsi chráněna jako při md nebo rd a muže ti zaměstnavatel poslat výpověď

lenoulinkaa
16. dub 2019

Za rok 2018 budeš mít nárok na 1/12 a 2019 celý nárok.

j.a.n.i
16. dub 2019

@asadek Jojo, to může, ale to je tak asi vsechno, protoze nastupem na RD se beh te vypovedni doby prerusi...

asadek
16. dub 2019

@j.a.n.i no to jo, ale je třeba s tím někde vzadu počítat. U nás ve skupince je třeba maminka které vyšel nárok na obě dvě dovolené a vyšlo ji 50 dni a to už je delší než výpovědní lhůta

j.a.n.i
17. dub 2019

@asadek No, ani 50 dnu nemusi byt delsi nez vypovedni lhuta, plus tedy 50 dnu muze vyjit jen ucitelce nebo nekomu, kdo necerpal dovolenou po prvnim dítěti. Dvou celych dovolenych dosahnout nejde, vzdy se bude z jednoho roku kratit, zas pokud nekdo nema treba 30 a více dnu na rok.

malenka3
17. dub 2019

Ano, je to jak píše @asadek, za 2018 ti vznikne maličko, ale za 2019 naběhne nárok na celoroční dovolenou, protože na MD budeš mít. 60 dnů. Musíš o to ale zažádat písemně - o ČERPÁNÍ ŘÁDNÉ DOVOLENÉ (nikoliv proplacení) a nesmíš to prošvihnout, musí ti to bezprostředně navázat na konec MD. I s tou výpovědí je to výpovědí je to pravda, ale platí stejná pravidla, jako pro ostatní - pokud jsi na dobu neurčitou, nemůžou ti jen tak dát výpověď, pouze ze zákonných důvodů, což u ženské po RD bývá nejčastěji zrušení tvého pracovního místa (to by ale nesměli místo tebe přijmout na totéž místo jinou osobu).

malenka3
17. dub 2019

A ještě podklady - vše je dle zákoníku práce. Pokud budou prudit, pohrozila bych inspektorátem práce, nenech se o peníze připravit, však to bude skoro měsíční plat.

1. Nárok na dovolenou máš dle §212 Zákoníku práce, pokud je v kalendářním roce pracovní poměr nepřetržitý a odpracuješ alespoň 60 dnů. V takovém případě máš nárok na celou dovolenou. Ke krácení dojde pouze, pokud pracovní poměr dle smlouvy nebyl celý rok.

2. Dle §216, odstavec 2 se doba čerpání mateřské dovolené posuzuje jako výkon práce.

3. Dle §223, odstavec 1 se dovolená čerpaná bezprostředně po mateřské dovolené nekrátí.

Za každý kalendářní rok se počítá nárok znovu. ZŠ 2018 to tedy nesplníš, tam bude jen poměrná část, za 2019 odpovídáš tady těm paragrafům.

huskyayla
autor
17. dub 2019

@asadek jo my mzdovou mame vsude mozne, jen x tydne k nam dochazi a tj nejlepší kamarádka má šefové. Takže ta bude delat vše proto, aby mi to nedala :( poprve to uz vyslo,ale podruhe jsem nevedela zda na to mam narok. Jen dotaz. Když budu po MD čerpat řádnou dovolenou, můžu už prvním dnem být na RD ne?díky

huskyayla
autor
17. dub 2019

@malenka3 no to si myslím, že účetní napadne, že by mi mohli dát vypověď. Takže pokud do toho půjdu, budu chráněna tím, že ona nesmí na mé místo dát nikoho jiného, ALE může to mé místo pojmenovat jinak ne??a tak bude chráněna zase šéfka ne?každopádně osvětlím věc, že v této práci nadále pravděpodobně nechci setrvat a po RD si chci najít něco jiného. Pokud mi dá výpověď,tak mi bude plynout 20 pracovních dnů(po dobu ŘD) ,potom se pozastaví, a jakmile nastoupím do práce začne mi plynout zbytek výpověďky? chápu to dobře? chrání mě tedy zákon,když budu po ŘD dále na RD? děkuji

huskyayla
autor
17. dub 2019

@asadek ted jsem se docetla že skonci MD bude ŘD , a pak nastoupím na RD. díky

malenka3
17. dub 2019

@huskyayla ano, mělo by to tak být, pokud máš základní dovolenou dva měsíce.

Ty důvody k výpovědi jsou jen zákonné a pokud to udělají, jak píšeš, asi se ničeho nedomůžeš, nedokážeš jim to. Každopádně při takové výpovědi budeš mít nárok na odstupné, to není jen tak někoho vyhodit, takže pokud neplánuješ třetí MD, přistoupila bych na ukončení dohodou, kde ti stanoví zákonný důvod a vyčíslí odstupné, takže dostaneš dovolenou a ještě odstupné. Pak jen musíš hlídat, že nebudeš čerpat RD, takže budeš krytá kvůli pojištění jen tak dlouho, dokud budeš pobírat rodičovský příspěvek. Pokud bys chtěla radši nastoupit RD, tak ti doběhne výpověď až po jejím skončení a odstupné bys měla až pak.

barchen
17. dub 2019

@huskyayla Ahoj, budeš mít nárok na celou dovolenou za rok 2019. Za rok 2018 nic. Je potřeba poslat žádost o čerpání dovolené. Zrovna teď jsem posílala také, nástup jsem měla o chvíli dřív než ty, jestli chceš, mohu ti poslat formulaci, kterou jsem poslala mailem a pak i poštou doporučeně. Doba čerpání bude bezprostředně navazovat na konec MD, pak čerpání dovolené a pak nástup na RD. Mezitím si můžeš vyřizovat žádost o RP. Po dobu čerpání dovolené neplatí ochranná lhůta ale to bych teď neřešila.

lenoulinkaa
17. dub 2019

@barchen proc by neměla mít narok na 1/12, když tam 21 dní "odpracuje"?

malenka3
17. dub 2019

@barchen za 2018 jí dovolená naběhne ve výši 1/12, protože bude mít 21 pracovních dnů (když nastoupí 23.11. na md).

barchen
17. dub 2019

@huskyayla Takže i za rok 2018 budeš mít nárok na 1-2 dny dovolené.

barchen
17. dub 2019

@lenoulinkaa
@malenka3 Má, ano. Četla jsem původně, že nástup byl až v prosinci a on to byl listopad.

huskyayla
autor
17. dub 2019

@malenka3 moc děkuji hlavně za to osvětlení s výpovědí. To asi nakonec nehrozí, jelikož ona nerada dává odstupné,raději by si mě tam držela na třídění papiru, než aby dala peníze jen tak...prosím ještě papír od čerpání RD můžu dát i měsíc a půl dopředu?

malenka3
17. dub 2019

@huskyayla já to posílala do práce najednou, že žádám o čerpání řádné dovolené od do a následně hned RD.
Jestli se ptáš ale na papíry kvůli rodičovskému příspěvku, který řeší pracák, nikoliv zaměstnavatel, tak tam si píšeš, odkdy chceš pobírat (můžeš buď hned po md nebo až po té řádné dovolené, máš obě možnosti a zaměstnavateli do tvého pobírání RP nic není), takže tam asi není problém to dát dřív.

huskyayla
autor
17. dub 2019

@malenka3 prosím tě a do té žádosti o ŘD mám napsat kolik dnů uplatnuji? napsala jsem pouze, že žádám o čerpání řádné dovolené po mateřské. Datum od kdy do kdy mi začíná a končí mateřská. Ten zbytek na kolik mám nárok si vypočítá sama, nebo to mám raději napsat? děkuji

malenka3
17. dub 2019

@huskyayla to není tvoje práce, já to tam nepsala, jim by to měl vyhodit účetní program. Jenom bych být tebou požádala, ať ti sdělí, kolik ti vyšel nárok a od kdy přesně tedy budeš čerpat rodičovskou dovolenou, aby ses mohla případně ozvat, kdyby ti tu řádnou dovolenou chtěli zkrátit. Nebo můžeš zkusit napsat, že ti to vyšlo tolik a tolik, jestli se shodujete ve výpočtu - ty to budeš mít těch 1,5 dne plus 20.

huskyayla
autor
17. dub 2019

@malenka3 děkuju moc ☺

michaelatheo
26. únor 2021

Ahoj můžete mi prosím poradit? Jsem na RP ten mi končí v srpnu. Jsem těhotná, termín porodu mám až 31.10. Zaměstnaná jsem, tudíž mám nárok na PPM. Otázka zní, co dělat mezi koncem RP a začátkem PPM, prodloužit RP? A další otázka je jestli a na kolik dní mám nárok na dovolenou od zaměstnavatele. Děkuji

j.a.n.i
26. únor 2021

@michaelatheo Je úplně jedno kdy ti končí RP, pro odpověď je potřeba vědět, kdy má dítě 3 roky.

michaelatheo
26. únor 2021

@j.a.n.i 3 narozeniny bude mít příští rok v červenci

j.a.n.i
26. únor 2021

@michaelatheo Pokud chápu správně, že v červenci 2022, tak neřešíš nic a prostě budeš po dočerpání RP dál doma a pak nastoupíš na MD.

niki1107
26. únor 2021

@j.a.n.i Ahoj, moc se omlouvám z vetreni do diskuze, ale mohla bys mi poradit s výší dovolené, na kterou budu mít nárok? Jsem na RD s prvním dítětem (bude mít 3 roky v říjnu), ale 16.5. nastupuji na další mateřskou s druhým dítětem s tím, že jsem celou dobu zaměstnaná na dobu neurčitou, na kolik dní budu mít nárok? (abych si ji mohla řádně vybrat mezi PPM a RD). Moc děkuji předem 🙏

malenka3
26. únor 2021

@niki1107 jaký máte roční nárok řádné dovolené?

michaelatheo
26. únor 2021

@j.a.n.i takže do 3 let dítěte za mě stát platí a já můžu být doma,, zadarmo,, rozumím tomu dobře

j.a.n.i
26. únor 2021

@michaelatheo Jojo, do 3 let věku jsi v práci na RD a z toho titulu za tebe platí zdravotní stát, jen pokud si zaměstnavatele písemně žádala o kratší RD, tak požádej o prodloužení, ale to že žádáš je jen formalita, ty mu defacto pouze oznamuješ.