Na RD, skončila prac. smlouva, jak to bude s 2. MD a RD?

eevickaa1
17. bře 2015

Ahoj,poradíte někdo?jsem na rodičovské dovolené )malý je 16m)s prvním dítětem,při mateřský mi zkončila smlouva na dobu určitou,plánujeme druhé dítě do 3 let prvního a přítel je OSVČ,je pravda že nemam nárok na PM a RP dostanu na 4 roky(myslim na to druhé dítě)?šlo by to nějak napsat na přítele?ikdyž je OSVČ?a kdybych po 3letech nastoupila do práce a druhý měli až pak tak musim odpracovat 270dní?nebo můžu nastoupit do práce a otěhotnět?započítá se tam i nemocenská?děkuji za odpověd,slítala jsem všechny úřady a bylo mi řečeno že se to nikde nedozvim,byly,, hrozně ochotný,, ☹

barborka09
17. bře 2015

@eevickaa1 Tak vzhledem k tomu že nemáš zaměstnavatele tak nárok na mateřskou nemáš. Pobírala bys hned rodičák na ty 4 roky. Rodičák se dá napsat i na přítele který je OSVČ. Ovšem musí si na sociálce platit dobrovolné nemocenské pojištění. Takže jestli si ho platí už teď můžeš být v klidu a normálně si zvolíš rodičák přes něj. V případě že si ho momentálně neplatí, tak ať se k němu přihlásí. Musí se k tomu přihlásit dřív než otěhotníš - je tam taky ta lhůta pojištění 270 dnů, jinak není nárok. S ostatníma otázkama neporadím.

eevickaa1
autor
17. bře 2015

nemocenské si platí asi 115kč měsíčně,to bych měla teda od porodu 3 roky 220 000kč)tj 6100kč měíčně?rozumim tomu?děkuji za radu

barborka09
17. bře 2015

@eevickaa1 Ano je to tak jak píšeš. Na 2 roky při tak nízké platbě bys neměla nárok.

eevickaa1
autor
17. bře 2015

barborka09 a kolik by si tak měl platit aby jsme měli nárok na vyžší RP?dá se to nějak vypočítat?stejně to chtěl zvedat

xpila
17. bře 2015

@eevickaa1 Tady je kalkulačka, kde si zadáš OSVČ a výši nemocenského pojištění a ono ti to spočítá maximální možnou částku http://www.penize.cz/kalkulacky/rodicovsky-pris....

eevickaa1
autor
17. bře 2015

@xpila děkuji moc

eevickaa1
autor
17. bře 2015

prosím nevíte někdo odpověd na moje další otázky v dotazu?

cepanka
8. dub 2015

@eevickaa1 minimalni zaloha nemocenskeho je uz dva roky 149kc....pak zalezi na vysi zalohy socialniho-tedy dle prijmu...takze at to co nejrychleji zvysi, at mate zaplacene dny....takto mi to bylo receno na socce..

eevickaa1
autor
8. dub 2015

@cepanka děkuji moc