Na RD musím mít RP minim. 50,-, aby mi hradili pojištění?

ivcacekb
27. srp 2014

Ahoj, už to řeším 2 dny, pročetla jsem diskuze, nejsem jediná, komu se to stalo.....jedná se o bludy pracovnic ÚP, které nezávisle na sobě tvrdí, že musím mít na RD RP minim. 50,-, aby za mne bylo hrazené ZP a SP.

Jedná se o to, že mám RD na 3 roky, ale RP čerpám nejvyšší možný tj. 11 500,-, abych vyčerpala vše. Mám smlouvu na dobu neurčitou, budu mít opět nárok na PPM. Chceme mít další mimčo tak, abych navázala z rodičáku na PPM, samozřejmě nevíme, kdy se zadaří, takže počítáme s rezervou, že bych po rodičáku byla třeba měsíc, tři měsíce bez příjmu a kdo by mi hradil ZP a SP. A na to jsem se právě ptala pracovnic ÚP. Bylo mi řečeno výše uvedené, radši jsem ale volala na OSSZ a zdrav. poj., kde mi to vyvrátili a teď komu mám věřit. Takže jsem znovu volala na ÚP, kde to vzala jiná paní a tvrdila mi to, co ta předešlá.

mariii
27. srp 2014

@ivcacekb Je to sice nepraktické, ale v náplni jejich práce tato znalost není. Vědí kdo platí ZP při rod. příspěvku, ale rodičovská dovolená a to co s ní souvisí není jejich prací. I když by bylo dobré, kdyby aspoň něco netvrdily, když v tom nemají jistotu. Jinak, abych doplnila informace, tak SP za tebe, pokud nepracuješ, neplatí nikdo.

majdlena
27. srp 2014

@ivcacekb Ahoj, taky jsem totéž zjišťovala, a v jedné pracovněprávní poradně mi paní napsala toto: "Rodičovská dovolená Vám končí dovršením 3let věku dítěte. Do té doby za Vás platí pojištění stát. "

vashaa
27. srp 2014

@ivcacekb ahoj, to je přesně můj případ - rodičovskou dovolenou mám do 3 let věku dítěte, ale rodičovský příspěvek jsem si stanovila na 22 měsíců. Ptala jsem se na to také na sociálce, kde jsem byla ten příspěvek vyřizovat - seděly tam v kanclu 3 ženské a žádná to nevěděla. Takže je to takhle: důležitá je pro tebe stanovená doba rodičovské dovolené, kterou máš nahlášenou u zaměstnavatele - ten to nahlásí na tvou zdravotní pojišťovnu a té po dobu, kdy budeš doma s dítětem, za tebe bude platit zdravotní pojištění stát. Sociální pojištění se neplatí, protože nejsi výdělečně činná! Takže se neboj!!!

pajoslava
27. srp 2014

@majdlena
@ivcacekb Rodicak konci jakmile se vyplati vsechny penize. Do te doby za Vas plati pracak pojisteni. Ja si to ted prodlouzila a posledni penize mi prijdou v breznu. A ano, muzete byt doma jak dlouho chcete a minimum je 50,- mesicne.

tarra27
27. srp 2014

@pajoslava taky si to tak myslím...

mariii
27. srp 2014

@majdlena Rodičovská dovolená vám končí tehdy, na kdy jste si to dohodla se zaměstnavatelem, je to jakékoliv datum maximálně do třetích narozenin dítěte. Jednoduše pokud jste na RD nebo pobíráte RP (stačí splňovat jenom jedno z toho) nemusíte se o placení zdravotního starat.

pajoslava
27. srp 2014

@mariii Rodicak a domluva se zamestnavatelem je zcela neco jineho! Podle zakona Vam drzi do 3 let veku ditete misto, ale pokud se rozhodnete byt dele a date si treba 1000,- mesicne, tak budete na rodicaku tak dlouho, dokud nevycerpate tech 220000,- Jen Vam pak zamestnavatel jiz nebude drzet misto.

majdlena
27. srp 2014

@mariii Já jsem to neuvedla, ale ano - dohodla jsem se se zaměstnavatelem na třech letech. Jelikož má dcera narozeniny 5.9.. tak jsem řešila, zda ten rodičák dát i na září a dospěla jsem k tomu, jak píšeš i Ty, že stačí být na RD domluvené se zaměstnavatelem.
@pajoslava A kde jsi to zjistila takhle? Já se ptala v té pracovně-právní poradně teď v červenci a i naší účetní v práci, a obě mi řekly to, co jsem psala výše, tj. že po dobu rodič dovolené nemusím pojištění řešit.. Omlouvám se, pokud jsem Tě špatně pochopila, ale mám dojem z Tvé odpovědi, že uvádíš, že pouze v případě, že pobíráš rodič. příspěvek, je hrazené pojištění, což je naopak, než jsem vykoumala já.

majdlena
27. srp 2014

@ivcacekb Jo a ještě existuje možnost, pokud jsi doma s dítětem do (nejsem si jista, zda do 4 či do 7 let věku) a nahlásíš to na zdravotní pojišťovně, také za Tebe platí zdravotní pojištění stát. Jsou tam ale možná nějaká omezení, pokud jde o délku pobytu dítěte ve školce, nevím to zatím přesně.

pajoslava
27. srp 2014

@majdlena Je to tak od te doby, co je novela zakona a dana castka 220000,- Jinak to mam samozrejme potvrzeno na Up. Moje mala ma 3 romy 3.9. Tedy pristi tyden. Smlouva u zamestnavatele mi skocila behem prvniho roku. Vyplatni castku jsem si snizila na 7000,- a pred par mesici na 5000,-. Tim padem mi do data, kdy jsem sla ted na up.zbyla urcita castka a tu jsem si nechala rozdelit na 2000,- mesicne. Tim padem mala sice bude mit tri ted, ale ja budu na rodicaku do brezna. A po tu dobu za mne plati pojisteni. Mimo to ma zivnost , takze ji tak mohu stale mit jako vedlejsi cinnost a nic neplatim. Kdybych si to od zari snizila na 50,- Kc mesicne, budu doma jeste x let a stale by za me to pojisteni platili. Snad jsem to napsala srozumitelne. Kdybych proste nic nesnizivala, posledni penize mi prijdou ted a ja bych bud musela pozastavit zl a nahlasit se na pracak a nebo by se automaticky prevedl zl na hlavni cinnost a ja si musela platit pojisteni.

pajoslava
27. srp 2014

Omlouvam se za chyby, pisu z mobilu

pajoslava
27. srp 2014

Jo a pokud u zamestnavatele dohodnete rd na 3 roky a nechate si posilat tu castku 7600,- tak posledni penize Vam prijdou o dva mesice pred tretima narozeninama a Vy se na dobu nez nastoupite do zamestnani musite domluvit na up. A pokud cerpate jeste vyssi castku, posledni penize prijdou treba o pul roku pred 3.narozeninama. Staci si to spocitat, rozdelit na mesice tech 220000,-

mariii
27. srp 2014

@pajoslava Když ale ve třech letech rozvážete pracovní poměr, tak už nebudete na rodičovské dovolené (ta je samozřejmě jenom pro zaměstnané), budete osoba pobírající rodičovský příspěvek (který je možno pobírat max do 4 let dítěte, jinak propadne) a ano, z titulu pobírání RP za vás bude pojištění hrazeno, tak jak jsem psala v předchozím příspěvku,
@majdlena Ano, je to tak, stačí být domluven se zaměstnavatelem. K tomu dalšímu, když už nejsi na RD ani nepobíráš RP a chceš zůstat doma, tak do 7 let dítěte (do 15 v případě 2 dětí) za tebe platí ZP stále stát, ale děti nesmí do školky na víc než 4hodiny/den a školáci nesmí do družiny.

pajoslava
27. srp 2014

@mariii mozno pobirat do vycerpani prispevku 220000,- s minimalni castkou 50,- mesicne. Jiz to neni omezeno vekem ditete!

mariii
27. srp 2014

@pajoslava Toto není pravda. Rozdíl v tvé situaci a situaci @majdlena je ten že ona je na RD, Ty na RD nejsi (ta je jenom pro zaměstnané). Takže ve své situaci si postupovala správně, ale pro ni to neplatí.

mariii
27. srp 2014

@pajoslava Je to max do 4 let, žádná změna tam neproběhla.

pajoslava
27. srp 2014

@mariii Ano, uz se mi rozsvitlo! Pravda!

mariii
27. srp 2014

@pajoslava Výborně, to jsem ráda, že jsme se shodly. Dobrou noc 🙂

pajoslava
27. srp 2014

@mariii Dobrou 🙂

ivcacekb
autor
28. srp 2014

Ještě jsem našla podobný dotaz s odpovědí:

Dobrý den,prosím o radu - vyčerpala jsem rodičovský příspěvek před ukončením RD (dítě má 2,5 roku) - je potřeba tuto skutečnost někde ohlásit (ČSSZ či zdravotní pojišťovna)? Zdravotní a sociální pojištění je pak hrazeno státem pouze, pokud dítě nechodí do školky? Děkuji,K.Š

Dotaz poslal/a: Katepa, 11. 08. 2014 15:19

Rodičovská dovolená a rodičovský přísěvek však není totéž. Rodičovská dovolená u zaměstnavatele s rodičovským příspěvkem vůbec nesouvisí, takže je možné rodičovský příspěvek čerpat 2 roky a být na rodičovské dovolené 3 roky. Po dobu rodičovské za vás je placeno pojištění.
Doporučuji se obrátit na úřad práce, oddělení dávek státní sociální podpory a pořešit přímo vaší konrétní situaci co se týče rodičovského příspěvku.

Sociální pracovnice, Zuzana Ledesmová, 13. 08. 2014 22:34