Má někdo zkušenost? Jsem na ÚP, na mateřskou nemám nárok. Na mateřskou bude nastupovat manžel od 7. týdne po porodu. A mě zajímá, jak to bude se mnou? Do porodu budu vedena v evidenci na ÚP, ale ode dne porodu po celé šestinedělí? Kdybych přešla na rodičák je to jasné, ale takto? Díky za postřehy, kdo ví.
Nevím jestli chce manžel na mateřské pracovat - tam záleží jak manželovi vyjdou vstříc, protože pracovat u mateřské na původní smlouvu nelze. Je to dávka z nemocenského pojištění, takže vlastně podobně jako neschopenka. Určitě bych to důkladně prokonzultovala. Řešila jsem to nedávno v práci s kolegou a není to sranda.
Nicméně se to dělá tak, že matka nastoupí na rodičovskou dnem porodu. Pokud by pak nastupoval manžel na mateřskou, tak se rodičovská přerušuje a musíš opět na UP, nebo si za sebe platit sama zdravotní pojištění. Po ukončení mateřské se vrací manžel do práce, matka pokračuje v rodičovské.
@anetka1701 Což je naprosto zbytečné, když se stačí nahlásit jako osoba pečující o dítě a o rodičovský příspěvek požádat až po jeho PPM.
@j.a.n.i když jsem to řešila s kolegou, osoba pečující o dítě nemůže být, pokud je na to samé dítě pobirana mateřská někým jiným.... Aspoň podle paní na socialce...
@anetka1701 No, pani na socilce muze tvrdit co chce, podstatné je, co tvrdi zakon a ten nic takoveho nezakazuje. A realne se to resi se zdravotní pojostvnou, takze te je taky fuk, co si mysli pani na socialve.
@anetka1701 tazatelka už má 2 děti, takže je to jasné, bude mít napsanou péči o ně.
Děkuji za zapojení.
Meli jsme to stejne, ja jsem teda do porodu pracovala, pak musi byt na materske matka 6 tydnu, to jsem cerpala rodicak od porodu a ne materskou a pote se to stopli a cerpal otec materskou a ja byla jen nahlasena na uradu prace, ze pecuji o dite a pak jsem zase mela rodicak
Já byla v těhotenství taky na UP. Po porodu jsem si normálně vyřídila rodičovský příspěvek a jsem doma na řidičáku v balíčku 300k.
@oliver11 to ano, ale paní chce zapojit manžela, aby vyčerpali peněžitou pomoc v mateřství. A až potom požádá ona o rodičovský příspěvek.
@petrasipkova1 tak to samozřejmě ano.
@lenkaor Asi se budes muset nahlasit na ZP jako osoba pecujici o dite.