Na co mám nárok po narození dítěte?

8. čer 2022

Ahojte,

v srpnu očekávám příchod miminka a zajímá mě, na co mám nárok. Na mateřskou bohužel ne, chybí mi odpracovaných 10 dnů. (Pro případné rýpaly, nejsem žádný flákač, co se válí na pracáku, teď jsem zaměstnanec, předtím jsem byla osvč a jelikož mimčo v plánu nebylo, nepřišlo mi úplně důležité si platit nemocenské pojištění). Takže mě čeká rovnou rodičovský příspěvek. A dál? S otcem dítěte nejsme manželé, ale žijeme spolu. V RL dítěte uveden bude. Mám nárok na nějaké přídavky na dítě atd? Co o tom rozhoduje? Příjem domácnosti i v případě, že nejsme manželé? Nebo mám teď status samoživitelky a mám nárok na nějakou podporu? Nějak se v tom na stránkách nemůžu zorientovat.. Děkuji za odpovědi🙂

makkyv
8. čer 2022

Je to strašně jednoduchý. Pokud spolu žijete, tak přeci nejsi samoživitelka, ne? 🤦🏽‍♀️
Pokud jsi nepřekročila v práci plat podle nějakých procent, dostaneš i porodné.
Pokud se svým partnerem žiješ, budou zkoumat tvoje příjmy + jeho, dle toho stanoví zda máš nárok na přídavek na dítě, příspěvek na bydlení. Pokud s ním nežiješ a jsi samoživitelka, máš nárok opět podle příjmu na obojí, kdyby to nestačilo, hmotná nouze dává ještě doplatek.

jitkacv
8. čer 2022

@makkyv na porodné se počítá příjem matky i otce.

makkyv
8. čer 2022

@jitkacv Jé, to jsem netušila, já na něj nárok neměla😔 Děkuji za informaci 😊

veruuu_kubesovic
8. čer 2022

Nemáš žádný status samozivitelky, když bude tatínek miminka uveden v RL a žijete spolu🤦‍♀️ a jinak můžeš mít od narození miminka rodičovský příspěvek...
Jinak o cokoliv bys chtěla žádat, všude se bude počítat příjem tvůj i partnerův, prostě těch co spolu žijí ve společné domácnosti...

sanyy22
8. čer 2022

😁😁....My třeba neměli nárok na porodné, protože do příjmu se nám počítalo vrácení daní

krisstina93
8. čer 2022

Krom rodicaku nemáš na nic, u ostatních dávek budou počítat i otce dítěte (pokud teda nežijete odděleně a nebudeš mít stanovené výživné), takže tam pak záleží na jeho příjmech. Na porodne nedosáhne skoro nikdo, kdo pracuje.

crutela
8. čer 2022

Máš nárok na rodičák to je celý. 🙂

87pavlina
8. čer 2022

Také se podívej na stránky své zdravotní pojišťovny. Třeba VZP dává miminku po narození 500 Kč, pro maminku v době těhotenství 2 000 Kč 😉

izzylka
8. čer 2022

Status samoživitelka 🤣 to pobavilo 🙈

makkyv
8. čer 2022

@izzylka 😂❤️

tasimia
8. čer 2022

Fakt samozivitelka, jo? Ty máš právo na Rodicak a na to aby se otec dítěte podílel na financích. Neupekla sis ho ze státem ;).

autor
8. čer 2022

nekterym dekuji za rady, u nekterych opet nechapu potrebu komentovat tak jizlivym stylem. Niceho se nedomaham, jen se normalne ptam, proboha.

fire85
8. čer 2022

Na co máš narok? Máš nárok na to, aby vás ted zivil přítel, a ty mas pouze rodicak od porodu.

nat
8. čer 2022

Promiň,ale to jako vážně? Dítě má otce i matku a tvoje otázka je na co mám nárok? Na nic dítě je Vaše tak se o něj starejte sami přeci,🙂Přece si nepořizujete dítě,aby Vám ho živil někdo jiný.....

anita173
5. črc 2022

Ahojte,už rok s manzelom pracujeme a bývame v ČR. Momentálne som tehotná,menila som dvakrát prácu chcela by som vedieť na aké dávky mám po pôrode v CR nárok???Nemám tu prechodné bydlisko trvalý pobyt mám na SK ale zdravotné poistenie aj lekárov mám v ČR.vopred ďakujem za odpovede